ROSE

Oameni fara minte.

Matei 8:28-34
Cand citesc si recitesc pasajul in care Isus ii vindeca pe cei doi indraciti din tinutul Gadarenilor, ma crucesc gandindu-ma la cantitatea de tărâţe din capul locuitorilor acelui tinut. Indracitii aceia erau atat de cumpliti in comportament incat nimeni nu putea trece pe acolo, asta ma face sa inteleg ca inainte au incercat unii sa treaca pe acolo si au primit o bataie crunta, poate ca pe unii i-au si omorat, dar oricum cine a trecut pe acolo nu a mai uitat niciodata intalnirea cu cei doi indraciti.

Isus vine si scapa comunitatea de o povara, probabil ca oamenii si-au facut o cale ocolitoare doar sa nu treaca prin sectorul indracitilor ca sa nu si-o incaseze, banuiesc ca unii au ramas cu traume, ca cei mici erau inspaimantati de povestile adultilor cu privire la ce faceau indracitii, banuiesc ca unii aveau cosmaruri noaptea din cauza asta, si totusi cand Isus i-a scapat de problema, reactia lor a fost sa Ii spuna sa plece de la ei.

Cat de fara minte poti sa fi sa faci asa ceva. Banuiesc ca in acel tinut mai erau oameni care nu stateau prea bine cu duhurile, banuiesc ca erau o gramada de bolnavi, banuiesc ca cetatea avea problemele ei, si in loc sa sara intr-un picior ca eliberatorul si vindecatorul se afla printre ei, in loc sa Il invite de urgenta in casele lor pentru a le vindeca familia, prietenii, ei gasesc ca este intelept sa il alunge. De ce? Pentru ca au pierdut turma de porci? Efectivul de porci putea fi refacut, chiar f rapid. Oare s-au speriat de binele pe care Il facuse Isus? Cunosc pocaiti care desi stiu ca Dumnezeu poate totul, se sperie cand El se manifesta si nu mai vor sa aiba de a face cu puterea supranaturala a Lui, Il alunga pur si simplu din vietile lor, din biserica,  pentru ca se tem, in loc sa strige dupa mai mult, ii arata lui Isus drumul pe care sa plece de la ei.

Ii suspectez pe unii din gadareni, de invidie. Toata viata i-au barfit pe cei doi demonizati: uita-te la ei, vai de capul lor, nu sunt in stare decat sa zgaraie peretii, sa faca spume, si sa bata oameni, de nimic nu au fost in stare la viata lor, ei si familiile lor, vai de ei, fereasca-ne Dumnezeu de asa ceva, noi preasfintii”. Dupa ce toata viata au aruncat cu vorbe amare in ei, i-a apucat invidia cand i-au vazut sanatosi la cap, mai sanatosi decat ei. De obicei oamenii care te barfesc cand esti la pamant, te invidiaza si te urasc dupa ce iti revii si scapi de problemele respective.

Oricare a fost motivul real al acestei atitudini, oamenii astia au dat cu piciorul la sansa vietii lor.

Lasă un comentariu