ROSE

„blestemat sa fie omul care se increde in om”-verset folosit ca perdea care sa acopere lipsa noastra de caracter

De fiecare data cand esuam intr-o relatie de orice fel ar fi ea, primim replica bine cunoscuta : Blestemat sa fie omul care se increde in om. In majoritatea cazurilor oamenii flutura acest verset aiurea, ne place foarte mult sa ne ascundem in spatele acestor vorbe, sa mascam rezultatul comportarilor noastre jenante printr-un limbaj religios, biblic. Parem spirituali, chiar foarte spirituali, dar ar fi mult mai eficient sa gandim ce vorbim……

Oare ce s-a intamplat cu Pavel care a spus: “ma incred in voi in toate privintele” ? Oare ce se intampla cu intreaga Biblie care emite niste principii pe care daca le puni in aplicare ajungi chiar si fara sa vrei, un om de incredere. Nu cred ca Biblia se contrazice pe sine,…….

Daca “Blestemat sa fie omul care se increde in om” ar fi intr-adevar potrivit pentru a te spala pe maini de o relatie esuata, ma intreb oare de ce intr-o casnicie cei doi au incredere unul in altul, si nu isi cladesc relatia pe suspiciune, retinere si raceala, e periculos sa te trezesti cu un blestem pe cap

D-zeu ne vrea oameni de incredere, oameni de cuvant, oameni radicali si dintr-o bucata, fara complicari inutile. El a creat biserica tocmai ca aceste relatii de incredere sa se dezvolte si sa creeze o atmosfera de armonie. Dragostea in sine pusa in aplicare te transforma intr-un om de incredere, roadele Duhului Sfant sunt menite sa aduca atata armonie in relatiile dintre oameni incat sa te poti baza pe cel de langa tine, pe vorbele lui, pe atitudinile lui.

“Blestemat sa fie omul care se increde in om”, are cu totul alta conotatie. Cand omul devine mai important ca D-zeu, cand cineva slujeste omului respectiv in detrimentul slujirii Domnului, atunci intr-adevar este o problema foarte mare si omul va culege ce a semanat.

“Blestemat sa fie omul care se increde in om”, se poate aplica foarte usor relatiilor in care omul a devenit egalul lui D-zeu, si e privit ca un zeu.

Va rog eu, daca se poate cei care cititi aceste randuri, nu mai folositi acest verset din instinct, fara sa ganditi. Nu am cum sa fac o campanie impotriva folosirii aiurea a acestui verset, dar m-am saturat sa aud din nou si din nou, acest verset folosit ca pe o perdea care sa ascunda lipsa de caracter, de educatie si de bun simt in relatiile dintre noi. Daca am lucra putin sau putin mai mult la caracterul nostru, daca am muri fata de firea noastra, daca ne-am autoeduca si am lupta pana la sange impotriva firii cu siguranta ca relatiile pe care le avem s-ar imbunatati simtitor, si nu am mai fi tentati sa strangem in brate acest verset in situatii in care nu se potriveste deloc.

Reclame

10 responses

 1. violeta shalom

  rose,
  cred ca acest verset isi are rostul lui atunci cand te increzi in omul din fata ta si nu il mai vezi pe Dumnezeu care lucreaza prin el. Si atunci Dumnezeu iti da peste nas, sa te inveti minte alta data sa nu mai cauti sa dai slava omului in detrimentul Lui. Acest lucru imi revine ca un laitmotiv in ultimele zile. Tocmai acum, cand trec printr-o situatie in care cineva m-a dezamagit (si poate si eu am dezamagit la randul meu), pe mai mult bloguri se dezbate aceasta problema. E lucrarea Lui! Asa se explica si poezia la care tu ai comentat. Domnul sa ne ajute sa privim la El si sa-L vedem la lucru, si sa invatam ca pe viitor sa nu mai trecem pe aici…

  Septembrie 16, 2008 la 7:13 pm

 2. Cred ca acest verset este pentru atitudinea noastra interioara si nu pentru al rosti altora. Adica atunci cand fac un bine sa il fac neconditionat, gandindu-ma ca daca imi promite o rasplata, se poate intampla sa nu o poata tine. Cand iubesc pe cineva, trebuie sa ma gandesc la versetul acesta, ca sa ma pregatesc de faptul ca persoana pe care o iubesc s-ar putea sa nu imi intoarca cu aceeasi dragoste. Mai sunt aplicatii, dar in interior.

  Sunt de acord ca nu trebuie spus in fata cuiva asa. E ca si cum acela este o sursa de blestem.

  Septembrie 16, 2008 la 7:28 pm

 3. roseinthedesert

  ceea ce am vrut eu sa subliniez este faptul ca majoritatea oamenilor nu inteleg ca in relatiile dintre noi trebuie sa ne respectam profund, ca nu putem sa ne permitem sa intram cu bocancii in viata nimanui. Daca facem asta, daca nu tragem de noi in fiecare zi sa ne asemanam cu Isus care e un prieten perfect, degeaba dam in stanga si in dreapta cu acest verset, ca nu rezolvam nimic.
  Ce am putea spune despre Ionatan si David? Ionatan il iubea pe David ca pe sufletul lui…….A fost ceva in neregula in relatia asta? Bineinteles ca nu….. Am putea spune ca Ionatan s-a increzut in David ca in D-zeu? Nu!! Relatia dintre ei a fost una foarte sanatoasa, de incredere, de dragoste. Daca ar fi trait in ziua de azi, cu siguranta ca ar fi cautat in primul rand sa cladeasca si mai mult relatia dintre ei, avand o raportare corecta fata de D_zeu si nu ar fi incercat sa mascheze un eventual esec, recitand binecunoscutul verset…

  Septembrie 16, 2008 la 9:26 pm

 4. just me

  Nu cred ca e corect sa astepti ceea ce nu oferi, de aceea chiar daca increderea ne va fi inselata de unii, nu inseamna ca trebuie sa-i privim pe toti cu indoiala. Cata incrtedere ne acorda Tatal noua? Toata cred, si stiu ce de multe ori nu am meritat, dar recunosc si lupt iar El nu a renuntat la mine. Oricat m-ar rani cineva, ar trebui sa-l am model pe Isus. E greu, mai ales in relatiile in care esti implicat cu toata inima, doare, e groaznic, uneori insa chiar daca mie mi se pare ca nu o sa pot trece prin asa ceva, ii multumesc Tatalui pentru cata incredere imi ofera, pentru faptul ca El ma considera mai puternica decat imi imaginam eu. Si orice incercare are un scop in viata noastra, are o invatatura pentru noi – si daca ,,am prins ideea” poate nu mai trebuie sa mai trecem inca o data pe acolo

  August 23, 2009 la 8:10 pm

 5. just me,
  Asa ar fi corect, sa nu asteptam ceea ce nu oferim. Da, Dumnezeu ne iubeste si ne accepta asa cum suntem chiar atunci cand Il dezamagim ne ofera o gramada de sanse, dar desi dragostea Lui este neconditionata, binecuvantarea Lui este conditionata de ascultarea noastra, de reciprocitatea relatiei dintre noi si El.
  Fi binecuvantata din plin 🙂

  August 23, 2009 la 8:35 pm

 6. dar ce zici te citatul asta, din acelasi capitol al Bibliei: Inima omului este mai vicleană decât orice şi foarte stricată! Cine o va cunoaşte!

  August 14, 2010 la 11:49 pm

 7. da asa e, dar Biblia mai spune „Cine este in Hristos este o faptura noua”. Schimbat de Hristos poti deveni un om de incredere.

  August 15, 2010 la 12:52 am

 8. nelu

  Cred ca versetul este din Psalmi si trebuie citit tot inainte de a lua o decizie sao o invatatura. Este mult mai adinc decit doar o prietenie, se trece spre derogare si destin

  Martie 4, 2011 la 2:45 am

 9. alex

  Conotatia adevarata este, cum a scris Dana…..-cind omul devine mai important ca Dumnezeu…Daca Dumnezeu spune ceva si omul spune altceva ..tu in cine te increzi?
  Eva in gradina eden sa increzut in cea ce ia spus sarpele, cu toate ca Domnul ia spus altceva…urmarea a fost ca Eva si Adam au cazut sub blestem..Personal am prieteni si cunostinte in care am mare incredere..pentru ca sunt copii Domnului,si nu ar spune o minciuna chiar de le-ar da cineva 1000000 de euro…Nu ma refer la greseli care se mai pot ivi,dar cu buna stiinta ei nu ma vor minti…

  Iunie 3, 2013 la 10:18 am

 10. adi

  Versetul complect este acesta… Aşa vorbeşte Domnul: „Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul!
  Orice incredere in om care ne,, abate inima de la Domnul,,nu este buna

  Ianuarie 24, 2015 la 9:49 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s