ROSE

BUNUL SIMT!

1152329275mari-11Omul a pierdut măsura justă în toate, dar mai ales a modului în care trebuie să se comporte cu aproapele său. Sînt multe persoane care consideră că, dacă o fiinţă le ajută sau este bună cu ele şi le respectă, ele pot face orice, se pot comporta oricum. De multe ori bunătatea este confundată cu prostia, astfel fiind perceput omul bun de cei lipsiţi de bun simţ.

Atunci când o fiinţă nu înţelege adevărata valoare a unor lucruri, stări, relaţii, sentimente, tinde să-şi piardă bunul simţ şi să desconsidere fiinţa prin care acea graţie s-a manifestat. În spatele unei mari graţii se ascunde şi o mare încercare, deoarece în momentul când ţi se dă, ţi se cere şi să te transformi. Deseori o mare graţie este ocultată, ascunzându-se în spatele unor fiinţe sau situaţii diferite de tot ceea ce ne imaginăm că ar trebui să fie. Aceasta pentru că sistemul de valori divin este diferit de sistemul de valori uman. Starea de bun simţ ne poate ajuta să avem discernământ în aprecierea corectă a realităţii.

În esenţă, starea de bun simţ este o stare de empatie la nivel afectiv, dublată de o stare de comuniune cu Dumnezeu. Ea poate fi exprimată foarte bine prin zicala: „Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Cu ajutorul bunului simţ empatizezi cu cel de lângă tine şi astfel ştii cum să te comporţi cu o fiinţă fără a o răni şi fără a o face să sufere. Ştii cum să o ajuţi în mod tăcut şi fără zarvă, simţindu-i starea sufletească şi dăruindu-i mai mult decât dărui de obicei. Dacă ajutorul nostru pentru ceilalţi îl oferim în primul rând lui Dumnezeu, vom primi atunci binecuvântarea Sa neîncetată, manifestată în cele mai frumoase feluri şi care ne va îmbunăţi viaţa pe toate planurile.

Starea de bun simţ nu exclude luarea unor măsuri drastice, chiar severe atunci când situaţia o cere. Bunul simţ înseamnă să ai discernământ în ceea ce faci, să găseşti măsura justă, să ajungi să dai fiecăruia ceea ce merită.

De asemenea, starea de bun simţ este strâns legată de starea de umilinţă. Fiinţele orgolioase, care nu au starea de umilinţă în faţa Divinităţii, nu manifestă nici starea de bun simţ, deoarece orgoliul le orbeşte şi le face să piardă măsura justă a tuturor lucrurilor.

Starea de bun simţ este generată de o stare de iubire profundă. În momentul în care sufletul se deschide în faţa iubirii, bunul simţ apare ca o manifestare exterioară a acestei stări interioare.

Sufletul omului este ca o floare, iar cu ajutorul bunului simţ putem face această floare să înflorească.

Articol scris de MARIA DAN si preluat de pe: http://www.artadeatrai.ro/arhiva/26/bunul_simt.26.php

Reclame

3 responses

 1. Cuvantul Domnului ofera o invatatura sanatoasa si cu privire la bunul simt.
  Manierele noastre trebuiesc slefuite de catre Isus. Noua nu ne trebuiesc coduri de bune maniere elegante sau reguli de conduita.
  CI sa il avem mereu pe EL in centrul vietii si actiunilor noastre.

  Proverbe 1:4

  1. Proverbele lui Solomon fiul lui David, Imparatul Israelului.
  2. pentru cunoasterea intelepciunii si a invataturii, pentru intelegerea cuvintelor de discernamant.
  3. pentru a dobandi disciplina BUNULUI SIMT, a dreptatii, a echitatii si a judecatii
  4. pentru a da o minte ascutita celor neinstruiti, tanarului cunoastere si prevedere.

  La cat mai mult bun simt.:)

  decembrie 18, 2008 la 11:18 am

 2. linesontheroad

  Biblia ar trebui sa fie codul bunelor noastre maniere, dar se constata cu tristete frecventa iesirilor crestinilor lipsiti de bun simt, care daca se considera crestini, pot calca in picioare sentimentele celor din jur.

  decembrie 18, 2008 la 12:08 pm

 3. Sa dam dovada noi ca suntem copiii de Dumnezeu.

  decembrie 19, 2008 la 1:19 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s