ROSE

OAMENI AI LEGAMANTULUI!

covenantIi admir pe cei din Vechiul Testament pentru ca nu au fost eradicati ca specie umana, tinand cont de legile pe care le aveau de tinut si de consecintele fatale ale nerespectarii lor. Daca generatia actuala ar trebui sa tina legea Vechiului Testament cu siguranta ca ar mai ramane putini oameni pe Terra, pentru ca restul ar fi nimiciti de Dumnezeu. Daca am fi trait noi in acel sistem in care ruperea unui legamant avea urmari foarte grave, ar fi fost un dezastru, masacru mondial.

Totul in Imparatia lui Dumnezeu se bazeaza pe legamant, relatia lui Dumnezeu cu noi, relatia noastra cu El. El ne-a creat sa fim oameni care sa se tina de legamintele pe care le fac. Nici macar legamantul sacru al casatoriei nu mai are prea mare importanta, ce sa mai vorbesc despre legamantul prieteniei. Ne jucam unii cu altii ca si cum nu ar trebui sa dam socoteala pentru faptele noastre. Acum promitem si dupa doua minute uitam ca am promis.

Esti un om al legamantului sau te schimbi in functie de avantaje sau dupa cum se schimba vremea? Majoritatea oamenilor nu stiu sa isi pastreze promisiunile si te trezesti ca nu mai poti avea incredere in nimeni. Increderea se cladeste si se castiga, increderea nu vine asa de la sine, este un proces, poate dura mult pana ajungi sa ai incredere in cineva, ani de zile dupa probe de foc. Un eveniment singular nu iti poate spune despre cineva ce fel de om este, o greseala nu poate vorbi despre intreg caracterul unui om, doar suma mai multor fapte te vor edifica daca acel om este un om de legamant sau nu.

Si sa nu aud povesti de genul, sunt credincios lui Dumnezeu dar cu oamenii am o problema, nu stiu sa pastrez relatii pe termen lung. Viata aceasta este un tot, nu putem separa un lucru de altul. Dumnezeu a spus ca atunci va stii ca Il iubim cand ne vom iubi unii pe altii. Nu s-a multumit cu : Doamne pe Tine te iubesc dar pe fratii mei nu. Ne dezvoltam o filosofie proprie nebiblica ca sa scuzam o gramada de nereguli din caracterul nostru. Lucrurile acestea mi le spun in primul rand mie si apoi voua.

Din pacate eu nu prea cunosc oameni de legamant, a fost o permanenta cautare si un permanent esec. In ce biserica ati auzit voi vreodata subliniindu-se acest aspect al legamintelor pe care ni le facem unii altora ? Si cum sa pornesti la un drum, la o lucrare daca nu ai in jur oameni pe care sa te poti baza, fie iarna, fie vara. Atatea lucrari au sfarsit in derizoriu si multa suferinta pentru ca membrii echipei au uitat de legamintele pe care le-au facut si s-au razgandit brusc, nici ei nu stiu cum dar s-au razgandit. Am observat ca lipsa credinciosiei poate fi scuzata in fel si chip, ba chiar pusa pe seama lui Dumnezeu in loc sa se caute sursa acestor oscilatii.

Dumnezeu cauta oameni care fac un legamant si care stiu sa il pastreze chiar daca se vor simti dezavantajati la un moment dat de acel legamant, chiar daca vor avea de suferit de pe urma lui. Daca ne abandonam asa usor unii pe altii, din fleacuri, ce vom face cand va trebui sa murim pentru legamantul facut cu Dumnezeu, daca ne vom trezi cu pusca la tampla si ni se va cere sa ne lepadam, daca in vreme de pace nu stim sa ne modelam caracterul si sa devenim oameni fermi si de incredere ?

Reclame

10 responses

 1. violeta shalom

  decembrie 18, 2008 la 4:05 pm

 2. da..oameni pe timpuri faceau tot ce le iesea pe gura.

  Biblia spune la fel in numeri 30:2

  ” Cand un OM va face o juruinta Domnului, sau un juramant prin are se va lega printr-o fagaduiala, sa nu-si calce cuvantul, ci sa faca potrivit cu tot ce i-a iesit din gura.”
  Doamne ajuta ne si pe noi

  Sa fim oameni pastratori de promisiuni. ( promisekeepers).
  Sa nu ne incalcam angajamentele,
  hotararile
  promisiunile
  cuvantul.

  Amin

  decembrie 18, 2008 la 4:24 pm

 3. violeta, ms de link, de o vreme ma gandesc cum as reactiona la o astfel de provocare si e greu de dat raspunsul.

  Alexander, unii ajung dupa multe lupte cu ei insisi sa devina promisekeepers dar cel mai greu mi se pare sa ramai asa dupa ce vezi ca ceilalti se joaca cu nervi si inima ta netinandu-si promisiunile, ramai asa suspendat in propriile promisiuni si te intrebi daca merita si sa te tii de promisiuni si sa suferi cand uite ce usor e sa o iei la sanatoasa si sa uiti ca ai promis ceva candva. Iar daca apare vinovatia, unii cred ca poate rezolva netinerea promisiunilor cu un simplu:iarta-ma.

  decembrie 18, 2008 la 4:32 pm

 4. Sa nu acordam usor iertarea celor ce nu doresc sa se si schimbe.
  am inteles descrierea ta.

  decembrie 19, 2008 la 1:15 am

 5. V D Filip

  „Unde-i lege, nu-i tocmeala!” asa suna lege negoicierilor(tocmelilor) la om.
  Vedem ca omul este tare tzantzosh pe pozitia de stapan. asa vrea el, fiindca se crede in meritual si istetimea de a fi stapan. Dumnezeu insa i-a pus in fata binele si raul, i-a aratat cum tre sa faca sa fie bine, nu s-a impus decat cu cei ce au acceptat sa faca un legamant cu El si in general, in relatia cu omul, Dumnezeu a fost dispus la negocieri in care a tot lasat de la El, a tot lasat, pana la urma a lasat chiar si cerul, a cedat tot, numai pt a-l ajuta pe om intr-o demonstratie de acceptare a binelui pana la moarte.
  Imi persista in minte faptul ca istoria evreilor este cea mai „laudaroasa” sa-i zic asa. Care popor a mai trecut prin mare ca pe uscat, in fata carei popor s-au oprit raurile in cursul lor, care popor a mai fost hranit cu mana cazuta din cer. Si cat de pusa e la indoiala existenta Lui Dumnezeu, nimeni insa nu contesta istoria evreilor. Nimeni nu a indraznit sa adauge la propria istorie niste basme care sa semene cu intamplarile din istoria evreilor pt a pune in umbra cele petrcute cu ei. De aici motivul sa imi pun intrebarea: de ce au avut evreii nevoie totusi de un Mesia cand Dumnezeu le rezolva totul asa de minunat?
  Daca evreii reprezinta pt noi un simbol puternic pt ceeace vrea Dumnezeu sa faca si pt felul cum intelegem noi lucruril sau cum ne incapatanam sa le intelegem, atunci ma astept ca si rezultatele la care au ajuns, ex: cati au ajuns sa nu vada tara promisa, de aceleasi rezultate sa beneficieze si lumea intreaga.
  De la un lucru ce pare marunt, Dumnezeu a cedat cand a zis sa te hranesti cu tot ce face samanta… sau sa nu ucizi. nu spune sa nu ucizi om sau animal. a cedat chiar si cand a zis ca face un legamant pt o vesnicie. a tre sa il reinnoiasca. si cand zice intr-un loc: „ce as mai putea face viei mele ca sa rodeasca?” ai zice ca Dumnezeu s-a incurcat in stiinta cu omul asta asa de istet care merita sa tot cedeze cineva in fata lui.
  Si daca Dumnezeu a vrut totusi sa vb evreilor si despre o lume spirituala si despre un conducator spiritual, nu a avut cui sa-i vb. L-au asteptat pe Mesia cu un anticrist de toata frumusetea care a ucis probabil 144.000 prunci doar sa fie sigur ca-l poate ucide si pe El. Si nu au avut nevoie de el nici cand erau ocupati si prizonieri in propria tara. si-au gasit un echilibru atat de frumos si in acea situatie, ca tare s-a mai tulburat Irod si tot poporul cand au auzit ca a aparut Mesia.
  Si daca tot am vrut sa pun accent ca Dumnezeu a lucrat minunat cu evreii pt partea materiala si pt ceeace insemna parte materiala in fiinta omului ca acesta sa aibe incredere in ceeace vrea Dumnezeu sa lucreze si in partea spirituala, as vrea sa fie clar si lu rose si altora ca tre sa ne dam interesul sa facem si noi cat mai mult posibil distinctie intre ce inseamna parte materiala si parte spirituala. Da, relatiile noastre cu oamenii pot duce la usturimi si pe parte materiala si pe cea spirituala. Si cand ni se comunica pe canale radio cu caracter politic despre o religie confiscata, atunci nu ar tre sa ne complacem a fi naivi, ci tre sa luam in calcul ca tocmai lucrurile criticate sunt sustinute si pt acestea se cheltuieste enorm in lume.si asa cum l-au asteptat evreii pe Mesia cu un anticrist de toata frumusetea, asa se va intampla si cu omenirea intreaga la revenirea Lui. Vremurile tre sa le suportam fiindca devin tot mai bine racordate la evenimentul ce are sa apara. (va urma), sper.

  decembrie 20, 2008 la 10:06 am

 6. V D Filip

  LUCA 18:
  7. Şi Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui, care strigă zi şi noapte către El, măcar că zăboveşte faţă de ei?
  8. Vă spun că le va face dreptate în curând. Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?”
  De nu ar fi trecut Romania prin comunism, poate nu s-ar fi inventat denumirea de secta la alte culte decat cel ortodox. De nu au fi fost denumite drept secte, lumea nu ar fi ajuns sa se judece singura fata de Dumnezeu fara sa isi dea seama. Cata religie crestina in jurul nostru, si toata e un fel de secta in prioritatile de existenta, un fel de anexa.
  Daca ar veni Mesia separat la fiecare cand l-am chema, ce i-am cere? Sa ne rezolve problemele materiale sau cele spirituale? Iar daca Mesia ar spune cuiva, uite, am venit sa-ti rezolv doar problemele spirituale, cum am reactiona? Poate nu ne-ar surade nici daca s-ar oferi sa ni le rezolve intai pe cele spirituale. Si daca ne cercetam bine putem observa ca partea spirituala la fiecare din noi trece de cele mai multe ori pe locul doi in interesele noastre. Pe fondul acestui comportament, pe fondul evlaviei noastre tot mai anemice, intrebarea din versetele de mai sus isi are rostul ei. Va mai fi credinta?

  decembrie 21, 2008 la 12:47 am

 7. Frumoasa sintagma ” evlavie anemica”

  decembrie 22, 2008 la 12:09 pm

 8. violeta

  Intrebarea lui Filip, daca Isus ar veni maine, mi-a amintit de acest text:

  „Daca Domnul Isus ar bate la usa ta, te-ai uita pe vizor, si L-ai vedea…
  Ar trebui sa-ti schimbi hainele inainte de-ai deschide usa?
  Ar trebui sa ascunzi ziarele murdare pe care le citeai?
  Ar trebui sa ascunzi casetele cu muzica lumeasca pe care o asculti de obicei si sa scoti cartea de cantari?
  Ai putea sa-i deschizi usa si sa-L primesti imediat sau ar trebui sa te pregatesti mai intai?

  Ma-ntreb daca Salvatorul ar sta cu tine vreo 2 sau 3 zile, ai face ceea ce faci de obicei?
  Ai vorbi asa cum vorbesti de obicei?
  Viata ta s-ar desfasura in acelasi mod ca si acum?
  L-ai duce pe Domnul Isus cu tine acolo unde te duci de obicei?
  Sau ti-ai schimba modul de viata pentru timpul cat El ar fi cu tine?
  Ti-ar face placere sa-ti intalneasca prietenii tai cei mai apropiati?
  Nu cumva te-ai bucura daca ei ar sta la distanta de tine pentru timpul cat Domnul ti-ar fi oaspete?
  Te-ai bucura daca ti-ar spune ca vrea sa stea cu tine pentru totdeauna?
  Nu cumva ai rasufla usurat cand ti-ar spune ca pleaca?

  Ar fi interesant sa stii ce ai face daca Domnul Isus ar veni , in mod fizic, sa petreaca o bucata de timp cu tine.”

  (text care circula pe pagini crestine, copiat de pe o pagina de profil a unui utilizator hi5)

  iunie 12, 2009 la 11:10 pm

 9. Pingback: Din arhiva (OAMENI AI LEGAMANTULUI!) « Roseinthedesert’s Weblog

 10. VDFilip

  mai 6, 2010 la 10:36 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s