ROSE

Prietenii lui Iov (1)

jobDe ce crezi ca Dumnezeu a fost de partea lui Iov si nu de partea prietenilor lui ? La prima citire a cartii Iov se vede clar ca prietenii lui au vorbit corect cu privire la Dumnezeu pe cand Iov a luat-o razna de cateva ori, ba chiar s-a certat cu Dumnezeu, si-a blestemat zilele, un comportament un pic deplasat.

Si-atunci ? Ce vina au avut prietenii lui Iov de li s-a dus pus o eticheta atat de nefavorabila ? Desi au vorbit corect teologic, oamenii acestia habar nu au avut ce inseamna suferinta. Daca pe vreunul dintre ei l-ai fi pus in locul lui Iov, probabil ca L-ar fi blestemat pe Dumnezeu si s-ar fi lepadat de El, probabil ar fi inceput sa se inchine la cine stie ce alt zeu. De pe margine este usor sa dai sfaturi, ba chiar sa il judeci pe cel ajuns la capatul puterilor, sa il corectezi cand acesta vorbeste aberatii pentru ca nu mai poate indura suferinta, ba in loc sa-l intelegi te mai si enervezi pe el ca nu tace din gura si isi striga suferinta. Vai Iov, ai luat-o pe aratura, cum iti permiti sa vorbesti asa, daca ai fi un crestin adevarat nu ai vorbi asa, nu ai debita asemenea grozavii, noi ne temem de Dumnezeu, se pare ca tu nu prea, ai o prea mare indrazneala, taci sa nu te mai auda nimeni, la noi in Biblie nu scrie asa ceva, Iov dar tu hulesti, esti nebun, ne-am saturat de nebunia ta, mai lasa-ne in pace, noi suntem corecti nu putem asculta tampeniile pe care le spui. Si……… cu toate acestea Dumnezeu a fost de partea lui Iov.

Cred ca daca fiecare dintre ei ar fi luat cate un ciob si l-ar fi ajutat pe Iov sa isi scarpine bubele, daca fiecare dintre ei ar fi luat in primire cate o buba de care sa aiba grija, altfel ar fi aratat cartea Iov, probabil ca daca ar fi intrat in perimetrul suferintei lui Iov ar fi intrat in contact cu mirosul greu si le-ar fi pierit cheful sa predice, poate s-ar fi inecat de duhoare si le-ar fi pierit ideile teologice, nu le-ar mai fi fost asa de usor sa arunce cu versete biblice asa cum le-a fost cand au stat intr-un spatiu sigur undeva la distanta sigura de bubele lui Iov.

Iov a avut nevoie de cineva care sa il ia in brate sa ii permita sa planga pe umarul lui, dar prietenii lui au preferat sa fie pocaiti desavarsiti, cu Biblia sub brat cu versetul in gura, cu hainele parfumate, dar la distanta. Groapa in care se afla Iov a fost doar un prilej de a mai tine un concurs ‘care stie mai multe versete de incurajare’.

Iov a avut nevoie de prieteni cu o inima aparte, cauta mangaiere la prietenii sai care dupa spusele lui l-au scos din sarite si mai rau. Niste mangaietori suparaciosi care aveau impresia ca Dumnezeu e incantat de predicile lor deosebite, de vizita lor distanta.

Observi ca pe Dumnezeu nu il putem pacali cu aparentele noastre ? Suntem niste pacalitori de profesie, ne pacalim pe noi insine si pe noi intre noi, dar pe Dumnezeu nu putem pentru ca El vede adancimile inimii noastre. Think about that !!!

Reclame

2 responses

  1. Pingback: Din arhiva « Roseinthedesert’s Weblog

  2. ereticu

    Prietenii lui Iov vorbeau din „carti” cum se spune.Adica ceea ce spuneau nu venea de la ei.Ceea ce spuneau nu era si ceea ce simteau de fapt.Il laudau pe Dumnezeu pentru ca trebuie laudat nu pentru ca simteau asta.Aceasta inseamna prefacatorie.Cineva spunea:”Opusul iubirii nu e de fapt ura.Ci orice altceva ce pretinde ca e iubire si nu e .Opusul iubirii e iubirea falsa”.Iar apoi prietenii lui Iov au fost partinitori fata de Dumnezeu.Sinceritatea lui Iov a fost luata de prietenii lui Iov drep revolta.

    August 13, 2009 la 9:52 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s