ROSE

Vedetismul la biserica

levi-van-veluw-seasons-appearanceNu generalizez, vorbesc despre cazuri pe care le-am vazut cu ochii mei, nu este vorba despre o regula care functioneaza peste tot, dar exista suficiente cazuri cat sa pot spune ca reprezinta un fenomen destul de raspandit.

Spatiul in care au loc activitatile vedetelor din biserica, actiunile lor, anturajul aceasta, este in multe cazuri un spatiu al mediocritatii spirituale. Oricum biserica de la noi se scalda in mediocritate, dar a intra in anturajul vedetelor din biserica te condamna la a te balaci intr-o super mediocritate spirituala. Nu e foarte greu de remarcat aspectul asta. Si din proprie experienta si uitandu-ma in jur la unele cazuri pe care le cunosc, vedetele din biserica, nu au nici cel mai mic impact spiritual, desi aceasta ar fi treaba lor pentru ca unii chiar sunt lideri.

Daca esti smecher o sa fii centrul atentiei si desi Biblia ne spune de nu mai stiu cate ori ca sistemul din lume nu trebuie sa functioneze in biserica si ca ordinea lui Dumnezeu e diferita de cea a lumii, smecherii si cei unsi cu toate alifiile, cei mandrii si fuduli, isi creaza un spatiu in care sa isi etaleze « calitatile » enumerate mai sus si copiii, adolescentii se uita cu jind la ei, dorindu-si sa intre in anturajul lor. Se pare ca a fi admis in cercul vedetelor valoreaza enorm, desi am vazut, vad si o sa mai vad cum aceasta trage in jos, sau in cazul fericit tine pe loc persoanele respective din punct de vedere spiritual.

Si ce inseamna a fi vedeta la biserica ?

De mult nu mai conteaza ungerea Domnului cu privire la o anumita slujba, acum e suficient un vot, o propunere si gata, devi vedeta peste noapte, unii se impun singuri in functia de vedeta, mostenesc de la parinti scaunul cu pricina, sau sunt propulsati de clanurile falimiale care functioneaza incredibil in unele biserici, cu cat e neamul mai mare cu atat ai mai multa influenta, chiar daca esti varza dpdv spiritual. E o nebunie sa amintesti de ungerea Duhului, sa astepti ungerea Duhului pentru a intra intr-o slujba, iar cei putini care fac asta se trezesc ca nu au loc de vedete. La fel ca si in societate, la fel si in biserica, clientela sa traiasca, vedetismul, smecheria, care e mai puternic si cu spatele acoperit, ala castiga, se instaleaza pe scaunul de lider sau ma crucesc ca poate fi asta si la nivel de pastor. Si atunci asteapta-te ca Dumnezeu sa lucreze si sa aduca trezire.

Manelismul bisericesc, asta ne conduce pe noi. Exact cultura menelistica o putem gasi la o privire mai atenta,  intr- o anumita parte a spectrului religios neoprotestant de la noi. Nu numai ca se canta manele pocaiesti, dar sistemul e preluat pana in profunzime. Ghiulul si lantul de juma de kilorgram mai lipseste. Stiu ca unora o sa le dea sangele pe nas de nervi, citind cele de mai sus, acum putin imi pasa de asta.

Vedeta cu fumuri la cap, mai destept sau mai putin destept, adept al stilului manelist sau al unuia mai modern, tot aia e, « smecherul de biserica » atrage.

Daca esti tanar si ti se pare ca a ajunge in anturajul vedetelor din biserica este un lucru grozav si idealul tau pentru urmatorii ani, schimba-ti idealul, o sa te faca praf si pulbere din punct de vedere spiritual Mai bine singur ca cucu, decat sa fi tras intr-o atmosfera pe care nu mai stiu cum sa o numesc si care iti mananca vlaga si puterea spirituala.

Isus  nu si-a dorit compania vedetelor, El a vrut compania Tatalui, sus pe munte in rugaciune. Orice alta varianta de viata este o copiere a lumii si rezultatul il putem vedea foarte clar in sistemul religios din preajma noastra.

Reclame

14 responses

 1. Pingback: Vedetismul la biserică « România Evanghelică

 2. Ca fiecare comunitate, biserica institutionalizata va cuprinde la un moment dat, vedete, sarantoci, intelectuali, manelisti, genii, cretini, cuminti, fiare. Personaje care evolueaza si cresc in biserica, dintre cei nascuti din nou.
  E un efect inevitabil careia biserica i se supune in momentul in care ajunge sa vrea sa fie o institutie si nu un trup. La fel cum poporul evreu cerut in vechime „Vrem un imparat sa fim si noi ca popoarele din jur”

  mai 12, 2009 la 8:46 am

 3. intr’o biserica o sa se gas intotdeauna si vedete ….. dar aceia trebuie sa fie in nr mic si sa se schimbe si ei pe parcurs dak biserica e asa cum trebuie, cum cere Dumnezeu. ideea e ca cei din conducere ii lasa sa se dea mari si sa’si faca numaru, si nu se ocupa de ei. knd cineva se crede vedeta asta inseamna k rel lui cu Dzeu e subreda si de aceea incearca ei sa iasa in evidenta in loc sa Il scoata in evidenta pe Dzeu si Cuv Lui. si liderii trebuie sa vb cu ei si sa se ocupe de cresterea lor spirituala. de aceea nu imi place ideea de 2-3 pastori la o bis de 1000 de membrii, pt k e nevoie de mult mai multi k sa se poata ocupa bine de enoriasi. se scot neamuri pe neamuri in fata si cei cu potential raman in banci si nu ii baga nimeni in seama.

  mai 12, 2009 la 3:48 pm

 4. chaos and smile
  Ai dreptate, in biserica vor exista intotdeauna categoriile enumerate de tine, in acest articol atrageam atentia in special tinerilor care nu fac parte din categoria vedetelor si care din prostie au impresia ca a se integra in acest anturaj este idealul in viata. Biserica care vrea sa fie o institutie va prelua toate obiceiurile din institutiile lumesti, fie ca vrea fie ca nu.

  raininoctober
  Conducerea in cele mai multe cazuri este cea care incurajeaza vedetismul, din pacate. Prea putini conducatori inteleg cum stau lucrurile si iau masuri.
  Din fericire au aparut biserici si pe la noi, putine si mici dar din fericire unii incearca sa rastoarne principiile sistemului nostru romanesc nociv pana in panzele albe, acel al mandriei prostesti ridicata la rang de virtute.

  mai 12, 2009 la 3:58 pm

 5. O postare care mi-a plăcut, Rose…
  Sunt convins că tot ceea ce scrii este adevărat. Cauzele? Biserica rezistă mai bine terorii, persecuţiilor, dar cedează curveşte ispitelor, modelor şi prostului gust? Ispitirea Domnului în pustie va deveni un text tot mai evitat, mai de neînţeles?
  Păcat că nu poţi da exemple concrete, de biserici, nu de oameni. În vremea ap. Pavel, era mai puţină discreţie şi mai mult Duh. Avem şi noi cretanii noştri…

  mai 12, 2009 la 7:19 pm

 6. carpediem

  Poate ca in „Atlasul de Mitocanie Urbana” ar mai trebui adaugate cateva specii:
  – Manelistul de biserica
  – Ciobanul de la amvon
  – Vedeta din primul rand
  – Pastorul Nemuritor
  – Pocaitul de duminica
  – Diaconul Filozof
  – Surioara „Stie Tot”

  mai 13, 2009 la 11:51 pm

 7. carpediem
  S-ar putea adauga in Atlasul cu pricina, un intreg capitol doar cu obiceiuri si apucaturi ale pocaitilor
  Foarte inspirate cele scrise de tine 🙂

  mai 14, 2009 la 2:09 am

 8. V D Filip

  Am gasit in Biblie un tip de „surioara” care stie tot sau care tre sa stie tot.

  Tit 2:

  3. Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; SA INVETE PE ALTII CE ESTE BINE,
  4. ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţi şi copiii;
  5. să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu.

  1 Timotei 5:

  10. să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeţi, să fi spălat picioarele sfinţilor, să fi ajutat pe cei nenorociţi, să fi dat ajutor la orice faptă bună.

  Tot in Biblie am aflat ca mai exista si alt tpi de „surioare” care mai bine n-ar sti nimic.

  1 Timotei 5:

  13. Totodată, se deprind să umble fără nici o treabă din casă în casă; şi nu numai că sunt leneşe, dar sunt şi limbute şi iscoditoare, şi vorbesc ce nu trebuie vorbit.

  mai 15, 2009 la 12:59 pm

 9. Filip
  O argumentare mai buna nici ca se putea. Ms ca ai scris versetele astea
  Fi binecuvantat

  mai 15, 2009 la 2:28 pm

 10. Houstonianul

  Este un mare adevar si ma cutremur! Imi vine sa plang, si de ce nu? Lasati-ma sa plang! „Tresare selena in cratere, Totul e cuprins de fiori!” Sunt un rob al Domnului ISUS si fac parte din „familia” Levitilor; IL slujesc prin cantare atat eu, cat si scumpa mea sotie. Calatorim mult in State, Canada, Romania, Europa si ceea ce spuneti, sau mai exact ce se dezbate aici, nu face altceva decat sa puna degetul in rana!
  Unde a fost stilul asta „muzical” pana acum? Rock-ul care a inceput sa fie introdus printre crestini dupa 1990 (prin biserici, albume inregistrate, tabere, etc) a distrus biserici si suflete ca sa INcante pe cei ce n-au nimic de-aface cu lucrarea Domnului ISUS! Rock-ul s-a „nascut” in anii ’50 si din ’50 si pana ’90 (40 de ani) ce s-a facut? Acum s-au hotarat sa-l adopte? Ritmul, armonia, textele, vocile (mai ales!), etc. lasa mult de dorit – numai inchinare nu este acea! Vestimentatia rebela, toate acestea fac sa imbucure stilul de viata carnal nicidecum spiritual!
  Se spune ca un grup de americani „misionari” vizitau Africa si in SUV-ul lor au pus un CD cu trupa care executa muzica din biserica lor de „lauda si inchinare”… in SUV mai erau si cativa pastori africani si cand au auzit primele acorduri si ritmuri salbatice de „inchinare” au „sarit” si au spus sa fie oprita „galagia acea diabolica” (?!?) de „inchinare” imediat! Apoi ei au explicat ca la ei in Africa pe un astfel de ritm se invoca spiritele celui rau…. „Cum asta se canta la voi in biserici?!?…” profunda dezamagire !
  In Romania se incearca de a se copia TOT ceea ce este RAU de „afara”. Doamne adu zilele de odinioara in care ne inchinam inaintea TA si simteam cu adevarat DUHUL TAU cel Sfant!
  ” Dar sus la Golgota pe Cruce / Cu pieptul de-o lace zdrobit /
  La tainica vremi rascruce / Te-astepta cu lacrimi … ISUS!”

  Lois si Danny P.

  mai 15, 2009 la 7:40 pm

 11. Lidia

  da, foarte mare prte a articolului este adevarata si sunt de acord cu cele afirmate dar nu sunt de acord cu felul in care a fost scris….denota clar o urma de frustrare….fara suparare….vad si eu la bise toate aceste lucruri si cred ca toti dintre noi le vedem, ideea e cum ne raportam la ele….degeaba aratam cu degetul si ridicam imediat piatra (chiar daca suntem lasi sa o facem pe fata)…Dumnezeu sa ne dea intelepcune sa nu mai judecam aceste comportamente si mai bine sa ne rugam pentru cei in cauza, ca daca ne-am analiza fiecare mai bine…. Domnul sa aiba mila de toti! Shalom!

  mai 25, 2009 la 8:15 pm

 12. Lidia
  in acest articol am vrut sa atrag atentia celor tineri care isi doresc cu tot dinadinsul sa ajunga in anturajele vedetelor din biserica. Le atrageam atentia ca aceasta o sa fie nociv pentru ei. Si cred ca este un demers bun. Si Isus ar fi putut sa taca si sa se roage pentru farisei si carturari si totusi nu a tacut, i-a facut in toate felurile. Uneori e bine sa taci , uneori nu. Nu intotdeauna tacerea este o dovada de smerenie, poate fi si o dovada de lasitate si nepasare.

  mai 25, 2009 la 10:08 pm

 13. in ce priveste urma de frustrare, ea nu exista, pentru ca nu mi-am dorit niciodata sa ajung intr-o pozitie de felul celor de care am vb in articol, asa ca nu vad de unde as fi putut acumula frustrarea.

  mai 25, 2009 la 10:09 pm

 14. V D Filip

  un coment catre Hustonianunul:

  Eu chiar am acumulat frustrari cu nemiliuita. nu le insir. dau un exemplu bine intemeiat punand o intrebare si anume. oare cum ar arata bisericile evanghelice daca ar fi coplesite de concurenta enoriasilor in cunostiinte din Biblie pe cat sunt de tentati sa imite in Bis. tot ce apare nou in lume incepand de la evanghelizari tip spectacol, stilul muzical, tipul de imbracaminte, interesul de suprematie, neingaduinta fata de aproapele, si cate si mai cate. de ex, daca ar veni un inger sa spuna intr-un vis unei persoane: „ti s-a iertat din greseli cat ai iertat copiilor tai. asta ca un bonus, nu ti s-a iertat cum ai iertat celor din afara familiei”. sunt sigur ca pe aceea persoana ar cuprinde-o fiorii, rusinea, si poate chiar deznadejdea. s-ar astepta sa plateasca ce nu a iertat nici propriilor copii. ufffff ! unde o fi bis aia model din care sa pleci usurat? eu am cunoscut candva una si mereu intrebam pe Dumnezeu: doamne, din 2 mii de membrii cati sunt aici si cati mai vin pe langa numai de mine te ingrijesti sa-mi vb si prin predici, si prin cantari, si prin poezii si prin rugaciuni? nu intrebam asa ca un repros ci ca uimire. desi mai mergeau unele lucruri si cu fundul in sus fiindca sculele securitatii nu aveau pace pana nu faceau rau si daramau chiar familii si mai darama si azi, totusi Dumnezeu se ocupa de toti prin multi lucratori in mod evident foarte spornic fiindca nu numai acea bis devenea neincapatoare si dupa extinderea cladirii ci se intampla asta in multe bis. si totusi, cunoscand alte timpuri am un motiv serios sa ma intreb de ce dintr-odata asa mare diferenta?

  mai 25, 2009 la 11:27 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s