ROSE

Crestinul „echilibrat”

SittingDucksMaximul pe care il poate da un crestin „echilibrat” este predica de la amvon, sau cantatul in cor, recitarea unei poezii in rest sta frumos, ordonat, pe banca bisericii, spunand acelasi ordonat si frumos intonat Amin, pe care il spune de cand se stie. Nu conteaza daca Biblia ne spune ca cei care cred in Isus vor raspandi vestea buna, vor vorbi in limbi noi, vor scoate draci, se vor ruga pentru bolnavi si acestia se vor insanatosi; asta scrie in Marcu 16 nu am inventat eu.

Observ cu stupoare ca genul acesta de crestin „echilibrat” este cel apreciat, luat ca model, aplaudat si promovat. Degeaba Biblia ne prezinta alt model, pur si simplu degeaba, ea ne spune, ea aude. Crestinul „echilibrat” al zilelor noastre cu siguranta ca daca ar fi participat la Rusalii, ar fi avut cateva obiectii de facut si cu siguranta ar fi ridicat mana politicos sa isi prezinte punctul de vedere. Ar fi protestat cu umilinta bineinteles fata de galagia de acolo, ar fi acuzat ucenicii de fals, in ce priveste limbile de foc, desi tehnica pe atunci nu exista, crestinul „echilibrat” ar fi gasit el vreo explicatie prin care sa arate clar ca nu a fost vorba de o manifestare supranaturala ci despre un fals, o iluzie optica, o incercare de manipulare a multimilor. Crestinul „echilibrat” ar fi facut front comun cu cei care i-au acuzat pe cei din camera de sus ca ar fi beti, le-ar fi explicat ca in biserica trebuie ordine si disciplina si ca orice iesire in decor este de condamnat.

Crestinul „echilibrat” chiar ar fi scris o carte, sau un blog pe aceasta tema, cum anumiti crestini o iau pe aratura si de aici apar manifestari de genul celor de la Rusalii, manifestari bineinteles generate de hipnoza in grup, meditatie transcedentala, si alte practici oculte, si intr-un final ar fi apelat la ecumenism, ar fi cerut o cale de mijloc daca nu si-ar fi putut impune ideile.

El vrea „echilibru”, indiferent daca Cel care ia deciziil a hotarat altceva, chiar daca echilibrul Lui pare nebunie pentru lume, chiar daca voia Lui este atat de departe de voia omului ca cerul de pamant. Crestinul „echilibrat” este in stare sa Ii dea lectii chiar lui Dumnezeu si sa ii arate clar ca nu are dreptate, sa ii explice cu Biblia ca acum e altfel, ca biserica trebuie sa arate altfel, ca Biblia a fost odata adevarata, valabila, odata era buna, acum nu se mai intampla ce scrie in ea, acum e acum, si acum domneste voia noastra, orice manifestare supranaturala este oculta, orice manifestare deosebita pusa pe seama Duhului Sfant, este de fapt paranoia in grup creata de anumite denominatiuni.

Pur si simplu nu mai conteaza ce spune Biblia, e invechita, acum avem filosofia noastra despre crestinism, un crestinism „echilibrat”, un crestinism care nu mai are prea mare legatura cu crestinismul din Biblie. Am fost si eu in ceaţa, asa ca inteleg cum e sa nu vezi, dar ce nu inteleg eu, este cum poti sa aperi cu hotarare maxima ceva ce de fapt habar nu ai cum e. Ce nu inteleg eu este cum poti sa anulezi Biblia, cum poti sa spui ca ceea ce scrie acolo nu mai este valabil, ca ce scrie acolo e perimat, ca acum e altfel, si cu toate astea sa te numesti crestin.

Te-ai putea numi oricum, dar nu crestin, crestinii cred Biblia in intregime, crestinii nu anuleaza pasaje intregi din ea, crestinii nu Il cred demodat pe Isus, crestinii tanjesc sa vada puterea lui Dumnezeu manifestandu-se prin Duhul Sfant, crestinul adevarat se lupta cu sine sa umble in dragoste si in puterea lui Dumnezeu, el vrea sa manifeste atat roadele cat si darurile Duhului Sfant. Crestinul „echilibrat” insa crede altceva, pentru el darurile au disparut, si singura explicatie pe care o are cand cineva ii spune ca de fapt ele inca exista, este ori ca omul are halucinatii, ori ca lucreaza cu diavolul.

Crestinul „echilibrat” anuleaza pasaje intregi din Biblie cu cea mai mare usurinta, ca sa demonstreze ca ceea ce propovaduieste este de fapt biblic, si culmea crede ca detine adevarul absolut, pentru el mostenirea culturala si religiosa este mult mai importanta ca acele pasaje din Biblie.  Crestini „echilibrati” au fost, sunt si vor fi, din pacate prea multi. E ora 2 si ceva noaptea , am vrut sa ma culc mai devreme dar m-am trezit cu ideea acestui articol in minte si nu am mai putut sa dorm, a trebuit sa il scriu. Poate te-ai regasit si tu in descrierea de mai sus si hotarasti sa schimbi „echilibrul” in ceva mai interesant si anume umblarea sub calauzirea Duhului Sfant.

2 responses

  1. Pingback: Crestinul ca o apa minerala « SHALOM – JURNAL DE PACE

  2. Otilia Dascau

    Iulie 22, 2010 la 4:18 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s