ROSE

Give me a break cu ecumenismul!

271_ecumenismCe se intampla daca un crestin se intalneste cu un budist? Stim toti ca budistul se inchina la Buda iar crestinul la Isus. Sa presupunem ca cei doi ajung la discutii aprinse despre religie si ar intervenii un filosof crestin roman, la ce credeti voi ca i-ar indemna? Bineinteles ca la ecumenism. Si crestinul in multe cazuri in loc sa declare Numele lui Isus si sa Il lase pe Duhul Sfant sa demonstreze El care e adevaratul Dumnezeu, din pacate va pleca capul lovit fiind de ecumenism in ceafa.

Doar nu conteaza la urma urmei cui te inchini, un singur Dumnezeu exista dar fiecare il percepe cum vrea si asta e, un ghiveci la nivel cosmic. Ma gandesc ca si budistul e un budist de doi lei daca accepta si varza si capra, adica ecumenismul care la urma urmei este o incercare extraordinar de smechera a diavolului de a prostii oamenii inteligenti, cei care adora toleranta, dar nu toleranta bazata pe dragoste, ci toleranta in spatele careia isi ascund necunoasterea si trairea in fire. In loc sa plece capul sa recunoasca ca nu intelege mai nimic, ecumenicul filosof umbla cu capul pe sus dorind sa fie apreciat pentru ca el nu da in cap nimanui, el este pacifist, intelegator, tolerant, ce mai…. e bun ca painea calda. Nu conteaza ca prin ecumenism, crestinul face niste compromisuri de te doare capul instant cand auzi, conteaza pacea mondiala, conteaza sa ne periem pe crestet toti pe toti ca sa fie armonie, sa convietuim in buna vecinatate.

Simon cel care vroia si vrajitorie si Duhul Sfant ar  fi un exemplu de ecumenic din Biblie dar Petru cred ca a fost foarte concret cand i s- a adresat (Fapte 8), Petru nu era ecumenic, el era urmasul radical a lui Hristos. Simon vroia si crestinism si vrajitorie, doar era magie alba nu facea nimic rau, distra oamenii, le facea bine, si Dumnezeu face bine oamenilor, ce rau este in a imbina lucrurile?

Arata-mi un ecumenic in Biblie. Ti se pare Pavel cumva unul dintre ei? Sau Petru? Sau Ioan Botezatorul? Ti se pare ca Isus a facut vreun compromis, s-a balacit in ape tulburi. Ti se pare ca Vechiul Testament ar da vreun exemplu de ecumenism? In Vechiul Testament au fost nenumarate incercari de ecumenism, adica oamenii au incercat sa se inchine cand lui Dumnezeu cand lui Baal, cand altor idoli, si Dumnezeu a fost atat de lipsit de ecumenism incat stim cu totii care a fost rezultatul.

Nu sunt de acord cu inchizitia, stati linistiti, dar ecumenismul mi se pare o prostie majora. Dragostea lui Dumnezeu nu este ecumenica, dragostea lui Dumnezeu o putem vedea clar manifestata in umblarea lui Isus pe pamant, dragostea lui Dumnezeu iarta, vindeca, elibereaza si este una foarte radicala, fara compromisuri. Ecumenismul starneste gelozia lui Dumnezeu, ori esti crestin si umbli dupa invatatura Bibliei ori nu. Nu exista zona gri, ecumenismul e imbracat in haine gri, cei gri nu vor vedea Imparatia lui Dumnezeu, doar cei albi, cei care traiesc radical dupa invatatura lui Hristos si nu Il tradeaza cu alti dumnezei.

Vad ca la noi in Romania, daca esti filosof, scriitor, si crestin (din nastere), esti automat ecumenic, si esti cool. Cand ai spus ca esti ecumenic, toata lumea cade in şpagat de admiratie, uite tolerantul, uite pacifistul, uite omul bun. Cum am spus in titlu, Give me a break, fi ecumenic atunci, dar nu mai poti sa spui ca esti crestin. Nu vreau razboi intre religii, Biblia ne indeamna la pace, dragoste, dar nu una bolnavicioasa plina de pacat si compromis, ci una sfanta.

Isus a iubit femeia prinsa in preacurvie si a iertat-o, a eliberat-o de vina ei, dar i-a spus clar – du-te si nu mai pacatui, si femeia a fost de acord, nici Isus nici femeia nu au facut o mini conferinta a ecumenismului intre crestinism si prostitutie.  Poate nu inteleg eu bine cum stau lucrurile dar mie mi se pare ca ecumenismul este o infratire marsava cu diavolul, si putini isi dau seama ce fel de forte spirituale sunt promovate prin aceasta miscare..

content_img.2607.imgSi  acum sa mergem si mai aproape de miez, ce spuneti de ecumenismul dintre cultele evanghelice? Cred ca ecumenismul nu e tot una cu adevarata toleranta a lui Isus, Isus nu a fost tolerant cu ereziile, nu a facut congresul ecumenicilor nici macar cu fariseii si carturarii, le-a spus in fata lucruri pe care orice ecumenic in viata le-ar cataloga ca fiind de neconceput. Isus nu a fost ecumenic, fratilor ecumenici, El a stiut care e voia Tatalui si nu a acceptat nimic mai putin de atat. Cand a fost omorat, ar fi putut sa mai lase de la El si ar fi putut scapa daca ar fi impacat si varza si capra, dar a fost radical, cand oamenii L-au acuzat ca lucreaza cu Belzebul, nu a dat dovada nici macar o secunda de ecumenism, le-a spus clar, voi Il blasfemiati pe Duhul Sfant prin care lucrez Eu si care face minuni, iar acest pacat nu va va fi iertat. Aoleu, si atunci eu ce sa fac, sa urmez exemplul lui Isus si sa spun lucrurile pe nume, sau sa devin ecumenica si sa ma cred mai pacifista ca Isus insusi. Noi oamenii am distorsionat si falsificat totul inclusiv dragostea, pacea, blandetea, le-am dat o doza puternica de lasitate si compromis dar am pastrat eticheta.

Sunt foarte multi pocaiti care au mintea plina cu filosofiile lumii acesteia, se simt grozvi daca au citit cartile marilor filosofi care in majoritatea lor nu au trait si nici nu au propovaduit o credinta crestina biblica ci una care imbata auzul, si starneste intelectul la a lucra, o invatatura dupa placul multimii, una care sa nu genereze un pret prea mare de platit, care sa nu aiba de a face cu moartea fata de sine, ci cu cat de mult te duce capul sau nu. Ma uit la marii filosofi romani in viata, toti dar absolut toti sunt ecumenici pana in panzele albe, si sunt cititi si aprobati de prea multi oameni care teoretic se considera copii ai lui Dumnezeu. De ce oare? Pentru ca e o chestie si asta, sa te simti mare si grozav ca gandesti ca Liiceanu, Patapievici, Plesu, si mai nou Dan Puric. Nu stiu cat de gresit este sa ii citesti, desi mi se pare o pierdere de vreme, iti umplii capul cu ceva ce nu vine din Dumnezeu ci din intelepciunea lumii care de fapt este o nebunie pentru Dumnezeu.

Vad ca ma arunc in niste subiecte la care nu ma gandeam vreodata ca o sa ajung, dar pe mine ecumenismul ma scoate din sarite. Crestinul biblic nu are cum sa fie ecumenic, el trebuie sa fie plin de dragoste, pasnic, bland dar nu ecumenic. Eu nu sunt ecumenica, asta nu inseamna ca dau in cap celui care nu e de acord cu mine, puteti vedea pe blog la comentarii atitudinea pe care o am, dar ecumenica nu sunt si nu voi fi in veac. Exista o singura cale, fara compromisuri, fara zone gri, o cale radicala, o cale stramta si aceea e Isus Hristos.  E mult mai sanatos sa fii numit iesit din minti pentru Hristos, decat sa fi catalogat ca fiind ecumenic.


15 responses

 1. VDFilip

  ECUMENÍSM n. Mișcare religioasă ce urmărește scopul de a unifica toate bisericile creștine. /<fr. oecuménisme

  Stai linistita Dana,ca nu va functiona niciodata. de ar exista religia adevarata in Hristos, nici nu si-ar avea rostul aceasta inventie de ecumenism drept coperta in plus la interesele laice. adevarata religie, adevarata biserica este unita in Hristos. Unde nu este Hristos, este rautate, dezbinare,compromis de nu mai stii cum sa-l ocolesti, si idolatrie cat cuprinde,etc, etc.

  septembrie 22, 2009 la 4:56 pm

  • stefania

   Ёcumenism or Œcumenism (also Ecumenism, oecumenism or even eucumenism) now mainly refers to initiatives aimed at greater religious unity or cooperation.
   In its broadest sense, this unity or cooperation may refer to a worldwide religious unity; by the advocation of a greater sense of shared spirituality across the three Abrahamic faiths of Judaism, Christianity and Islam. Most commonly, however, ecumenism is used in a more narrow meaning; referring to a greater cooperation among different religious denominations of a single one of these faiths.
   The word is derived from Greek οἰκουμένη (oikoumene), which means „the inhabited world”, and was historically used with specific reference to the Roman Empire. Today, the word is used predominantly by and with reference to Christian denominations and Christian Churches separated by doctrine, history, and practice. Within this particular context, the term ecumenism refers to the idea of a Christian unity in the literal meaning: that there should be a single Christian Church.

   septembrie 22, 2009 la 6:42 pm

 2. Vai ce varză!

  De ce nu scrii mai bine despre ceea ce cunoști?

  septembrie 22, 2009 la 5:44 pm

 3. Alin Cristea
  Scriu despre cat cunosc, cunosc foarte putin, si scriu despre acel foarte putin pe care il cunosc si inteleg.
  Uneori varza e mai sanatoasa decat multe alte delicatese.

  septembrie 22, 2009 la 6:51 pm

 4. VDFilip

  Cristea, mie mi-ai spus ca e varza ce am scris, Danei, ori te-ai referit la ecumenism in general? Eu la ecumenism in general i-as zice ciorba nu varza , ciorba in care nu are cum sa lipseasca politica, inclusiv a banului.Un exemplu elocvent de asemenea ciorba de varza, de potroace, de religie il stiu cu RSF Iugoslavia unde nu a lipsit nimic. Cand vrei sa dezbini apoi, ai de ce te folosi aducandu-le aminte iar enoriasilor vezi ca tu tre sa fii asa, tu asa si iar asa si asa se umbla si in familie cand se face misiunea si propovaduirea invers.

  septembrie 22, 2009 la 6:55 pm

 5. VDFilip

  puteam sa zic si: pe invers

  septembrie 22, 2009 la 6:57 pm

 6. Astfel vad si eu ecumenismul.
  …..o incercare extraordinar de smechera a diavolului de a prostii oamenii inteligenti, cei care adora toleranta, dar nu toleranta bazata pe dragoste, ci toleranta in spatele careia isi ascund necunoasterea si trairea in fire….

  septembrie 22, 2009 la 10:54 pm

 7. SAM

  Daca devenim ecumenici… Cu ce a gresit Sakyamuni saracul? Ce nu a inteles el si a inteles Isus? Sau Mahomed?

  septembrie 23, 2009 la 6:13 am

  • stefania

   Isus este Fiul lui Dumnezeu. Asta este diferenta.
   Buda, Mahomed si altii au fost doar niste oameni care au inteles ce au putut.

   septembrie 24, 2009 la 4:33 pm

 8. VDFilip

  Nu este oare Dumnezeu dragoste? Nu la asta ne cheama? Dragostea in sine te uneste. De ce este nevoie de improvizatii pt cuvantul dragoste sau unire? Fiindca suntem meschini si nu ne place sa recunoastem ca suntem departe, departe de aceste cuvinte. Ne-ar place sa le practicam, dar in dreptul altuia iar in dreptul nostru folosim un surogat cu care sa scoatem ochii altuia si pe care il numim atat de pompos: ECUMENISM. Auzi dom’le, cata pompa ca ti se incalceste limba nu alta. Asta da limba o limba noua, o limba straina, dar straina de dragoste.

  septembrie 23, 2009 la 5:53 pm

 9. Pingback: Give me a break cu ecumenismul! « Roseinthedesert’s Weblog

  • VDFilip

   Diferenta dintre crestini si altii este ca inchinarea ce o fac crestinii este la cineva pe care il considera viu si care s-a facut de cunoscut oamenilor ca facand parte din Dumnezeul cel adevarat pe cand ceilalti se inchina la un mort. La o conferinta intre religiosi de mai multe feluri, crestinii erau mareti tare cand au expus aceasta diferenta. Dificultatea crestinilor insa consta in faptul ca atunci cand tre sa demonstreze in practica cum ca Hristos este viu, nu o pot face decat daca Hristos traieste in cei care vor sa propovaduiasca un Dumnezeu viu si adevarat. Dificultatea si mai mare este atunci cand cei carora li se propovaduieste la cel mai inalt nivel nesocotesc aceasta propovaduire punand valoare pe lucrurile la care tin sau la care sunt obisnuiti sa tina mai mult. De ce ar fi nevoie de ecumenism pt propovaduitorii Lui Hristos tot nu pricep. Ce le lipseste? Si nu inteleg ce le lipseste unora crestini care daca traieste Hristos in ei se mai inchina la cei care au adormit in Hristos.

   august 12, 2010 la 12:20 pm

 10. chiar asa „De ce ar fi nevoie de ecumenism pt propovaduitorii lui Hristos??”. si io ma intreb

  august 12, 2010 la 4:53 pm

 11. Melhisedec

  O singura Cale demna de urmat. „Este un singur Domn , o singura credinta , un singur botez .” NU tolerantei in privinta pacatului in biserici ,in tara .O ce bine incearca satan sa abureasca pe toti crestinii indemnanduii parinteste ” -Fiti toleranti ,ingaduiti pe toti oamenii ,caci si pentru ei a murit Domnul Isus ” ,da este adevarat ca a murit si pentru ei si tocmai de aceea trebuie prezentat adevarul sfintelor scripturi asa cum la predicat si Domnul si ucenicii .
  As fi un om fara pic de omenie in inima daca as predica toleranta ,fara sa-mi pese de cel cu care stau de vorba ,cum ne vom infatisa in fata Marelui Stapan spunindu-i „Doamne noi am vorbit de toleranta si in loc sa strangem grau in hambar ,am umplut iadul cu oameni ” Care va fi plata celor care incearca sa dilueze Evanghelia lui HRISTOS?

  august 13, 2010 la 7:30 pm

 12. Doamne mersi, am ajuns sa gasesc in sfarsit un om inteligent, inconjurat de atata curvie spirituala ecumenica ca Lot in Sodoma!
  Felicitari!

  septembrie 15, 2015 la 12:07 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s