ROSE

Justificarea in fata oamenilor.

De fiecare data cand cineva ne ataca simtim nevoia de a ne justifica, de a aduce explicatii, de a ne apara si uitam de faptul ca putem da margaritare la porci. De obicei cei care ataca sunt dupa cum ne spune Biblia, la figurat niste porci pentru ca un om neprihanit cu nici un chip nu-si va presa fratele si nu il va pune in situatii stanjenitoare din care acesta sa poata iesi doar prin justificari dupa justificari.

Asa ca in majoritatea covarsitoare a cazurilor, a te justifica si a incerca sa te aperi este sinonim cu aruncarea margaritarelor la porci. Si Bibia ne mai spune ca acesti porci vor manca margaritarele si hraniti cu acestea se vor intoarce sa ne atace. Cred ca de cele mai multe ori justificarea este arma celui care nu a murit de tot fata de fire si fata de propriile drepturi. Cand jignesti, barfesti sau ataci un mort acesta nu va reactiona. Moartea firii va duce dupa sine si lipsa nevoii de justificare.

Daca avem parte de aprobarea si acceptarea lui Dumnezeu, nu vom mai lupta ca sa ne aparam drepturile in fata oamenilor, desi lipsa aceasta de justificare va fi vazuta de multi ca lasitate sau lipsa de responsabilitate, nu vom simti nevoia sa ne facem dreptate, pentru ca Dumnezeu care stie si vede tot ne va face El insusi dreptate.

Sa ne uitam la reactia lui Isus atunci cand a fost atacat. Isus a raspuns scurt si la subiect, nu a intrat in polemici, nu a venit cu sirul nesfarsit de argumente pe care cu siguranta le avea, ci a preferat sa fie nedreptatit de oameni pentru ca stia ca Dumnezeu ii da dreptate. Sa ne uitam la Isus care atunci cand a fost rastignit a fost acuzat de nenumarate lucruri false. Isus nu s-a aparat si nici nu si-a facut dreptate singur, nici nu a dat explicatii.

Am incercat de-a lungul anilor aceasta tactica si este de departe cea mai buna.

Reclame

8 responses

 1. Stefan

  Prin a da o invatatura daca Duhul Sfant te indeamna sau o mustrare cu dragoste frateasca nu cred ca aruncam margaritare la porci,cel intelept se face si mai intelept.

  ianuarie 6, 2010 la 9:56 pm

 2. Stefan,
  ai drepate, eu ma refeream aici la situatii tensionate, in care cei din jur incearca sa te puna la colt. Cred ca nu am accentuat destul aspectul la care ma refer, in rest bineinteles ca un indemn e intelept sa dai, dar justificarea s-ar putea sa aduca mai mult rau. Sunt situatii in care asa se intampla

  ianuarie 6, 2010 la 10:08 pm

 3. Aceiasi tactica o voi aplica si eu. Insa doresc sa am si o traire sfanta care vine dintr-o inima curata si alipita de Dumnezeu. Cand voi fi acuzat voi sti sa nu ma justific datorita exemplului suprem demn de urmat, Christos. Multumim de articol.

  ianuarie 6, 2010 la 11:35 pm

 4. Alexandru,
  A calca pe urmele lui Isus e cu siguranta cea mai buna tactica pe care o putem aplica in umblarea de zi cu zi dar nu e usor pentru ca totul din noi striga sa umblam dupa tactica si impulsurile firii care ne cere sa ne facem singuri dreptate. Insa inima curata si dorinta noastra de a-I urma pas cu pas sunt completate de puterea Duhului Sfant in noi care ne ajuta sa crestem in lepadarea de sine si in urmarea exemplului lui Isus.
  Fi binecuvantat

  ianuarie 7, 2010 la 3:49 pm

 5. VDFilip

  Dana, poate este o intrebare delicata si poate nu avea rost nici s-o pun. Ti-o prezint doar pt faptul ca nu o pot tine in mine. Ce zici, cand Domnul Isus a pus mana pe bici a vrut sa faca vreo dreptate? Care e rostul pt acea actiune a Sa?

  ianuarie 8, 2010 la 12:23 am

 6. Filip,
  Acea situatie prezinta durerea, mania, disperarea lui Dumnezeu cand pervertim lucrurile sfinte. Cred ca Isus a luat biciul ca sa inlature acea pervertire a rolului pe care il avea templul, si mai cred ca gelozia a fost pe langa manie ceea ce l-a impins la acel gest. Isus a vrut sa restaureze lucrurile, a aruncat mizeria afara, pentru ca in prezenta lui Dumnezeu mizeria nu are ce cauta, mizeria Il manie. Cand omul se inchina in casa Lui banilor, hainelor etc, El devine gelos si nu suporta ca templul Lui sa fie intinat, atunci era templul facut din piatra, acum e templul reprezentat de fiecare dintre noi.
  E mult de discutat pe tema asta. Un lucru care mi-a atras atentia este ca Isus dupa ce a vazut care este situatia in templu, a mers si si-a facut un bici cu care ulterior a facut ce a facut. Incerc sa imi imaginez ce a fost in mintea si inima lui Isus in timp ce isi confectiona biciul, banuiesc ca l-a impletit, sau oricum a avut de lucru cateva minute la el. Stau si imi imaginez ce o fi fost in mintea Lui, tinand cont de violenta actiunii ulterioare.

  ianuarie 8, 2010 la 2:50 am

 7. Stefan

  VDFilip de ce a pus Domnul Isus Hristos mana pe bici?,ce au facut din casa Tatalui,o peştera de talhari,azi sunt mai multe pesteri de talhari,El i-a izgonit,noi ai rabdam si ai si platim sa jupoaie oile Lui.

  ianuarie 8, 2010 la 2:53 am

 8. Ana

  mare adevar…multumim pentru articol.

  noiembrie 12, 2011 la 6:02 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s