ROSE

Petru – Iuda

Este curios ca atat Petru cat si Iuda l-au tradat pe Isus fiecare in felul lui, sunt sigura ca pe Isus l-a durut in mod egal aceste tradari, (desi noi am putea socoti tradarea lui Iuda ca fiind mult mai grava, cum si este) dar deznodamantul  lor a fost complet diferit. Petru a primit iertarea si a fost reabilitat iar Iuda s-a spanzurat. Inima sincera a facut diferenta.

In timp ce Petru din toata inima i-a promis lui Isus ca nu Il va trada si parasi si tot din toata inima s-a lepadat de El fiind coplesit de frica si lasitate, Iuda a actionat manat de o inima sireata, fatarnica, cu doua feţe, o inima lacoma. Cred ca Petru a fost un om foarte usor de cunoscut, si faptele bune si greselile le facea dintr-o inima sincera, atat era in stare sa faca, coplesit si paralizat de o eventuala raspundere, Petru se leapada, si tot cu aceeasi inima curata si sincera, atunci cand isi da seama de greseala pe care a facut-o, plange si se pocaieste.

Iuda era unul greu de cunoscut, om cu ascunzisuri, om care pozeaza in ucenicul lui Hristos, dar in acelasi timp fura banii, bani care ii erau incredintati spre administrare. Nu fura banii impulsionat pe moment de frica de ceva anume, ci pentru ca avea o inima marsava, isi doreste castigul cu orice pret, chiar furandu-i si trandandu-i pe cei apropiati. Diavolul a vazut inima lui Iuda si a actionat, si-a indreptat atentia spre el si folosindu-se de inima lui duplicitara, lacoma si-a pus demonii la lucru.

Iuda isi gandeste actiunile, greselile lui sunt premeditate, Petru actioneaza din instinct, răul pe care il face nu este rezultatul unui plan, unor socoteli, atat poate Petru pe moment, in schimb Iuda calculeaza totul mânat de o inima rea si desi realizeaza ca a gresit nu are taria de a recunoaste, nu suporta umilinta, alege sa moara, astfel nu va mai trebui sa isi ceara scuze de la nimeni, nu va mai trebui sa se umileasca in fata nimanui, nu va trebui sa se vada dispretuit de cei din jur, alege sa se omoare.

Petru a strans din dinti si desi banuiesc ca se simtea ingrozitor numai la gandul ca va trebui sa dea ochii cu Isus, pentru ca inima ii spunea ca a gresit, a sperat la iertare, Il iubea pe Isus si desi probabil ca a avut o cadere nervoasa si a avut momente de autocompatimire si condamnare suprema, inima lui sincera l-a impins la a spera.

De multe ori oamenii gen Petru sunt o pacoste, si sunt condamnati de cei din jur, in fata lui Dumnezeu insa ei au un avantaj, din cauza inimii lor sincere. Dumnezeu stie ca prin propriile nostre forte nu suntem in stare de mai nimic, ca frica si situatiile dificile ne pot face sa actionam exact cum nu am vrea; El cunoste inima si vede motivatiile, vede premeditarea sau neputinta de a actiona corect. Iuda a premeditat tradarea lui Isus, a primit oferta, a gandit si a acceptat oferta, si-a facut niste calcule, in schimb Petru a promis ceva si era convins ca asa va face, dar incarcatura nervoasa a acelei situatii a fost prea mult pentru el, a clacat si s-a lepadat si cum a iesit din menghina acelei situatii si-a venit in fire si a vazut ce a facut.

Tradarea lui Iuda l-a dus pe acesta la moarte, pe cand lepadarea lui Petru a avut un alt rezultat tocmai datorita inimilor diferite pe care acestia le-au avut.

Reclame

6 responses

 1. VDFilip

  Intr-un fel, Petru a incercat sa se tina de cuvant si sa mearga pana la moarte de partea Lui Isus. Amintiti-va ca in gradina Ghetimani el scoate sabia si taie urechea unui adversar. Ramane insa nauc, perplex vazand ca actiunile celui care ii era superior sunt de alt tip decat le credea el. Probabil si ceilalti ucenici aveau mari sperante de realizare pe plan material alaturi de Mantuitorul. Iuda sigur si el. Atat Petru cat si Iuda sunt pusi in situatia de a face o cotitura brusca. Unul reuseste, celalalt ba.

  ianuarie 12, 2010 la 10:24 am

 2. Stefan

  Petru s-a lepadat de Domnul din frica de oameni,pe cand Iuda a fost sortit pierzari dela intemeierea lumi,vedeti Ioan 17,12,ca sa se implineasca Scriptura.

  ianuarie 12, 2010 la 9:08 pm

  • stefania

   In Ioan 17:12 nu scrie ca Iuda era sortit pierzarii de la intemeierea lumii. Aceasta este o interpretare personala.

   ianuarie 13, 2010 la 12:29 am

 3. Stefan

  Stefania te rog vezi si trimiterile.Domnul sa te binecuvanteze!

  ianuarie 13, 2010 la 1:12 am

 4. Ma gandeam la cuvintele lui Mesia.
  „Poporul acesta ma cinsteste cu buzele’ dar inima lor este departe de Mine”.

  Iuda il iubea cu buzele pe Christos, dar Petru ii oferise inima lui Isus.
  Sa traim si noi astfel dedicati cu tot ce suntem.
  Inima,Trup,Cuvinte.

  ianuarie 13, 2010 la 8:46 pm

 5. Alexandru,
  Foarte buna observatie, intr-adevar Iuda una spunea cu gura si alta cu inima, iar Petru spunea vorbele din inima

  ianuarie 13, 2010 la 10:18 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s