ROSE

Tovarasiile rele strica obiceiurile bune

Nu va inselati : „Tovarasiile rele strica obiceiurile bune” 1 Corinteni 15:33.

Cand te insotesti cu insensibilii, o sa te molipsesti si tu de la ei, daca te imprietenesti si petreci mult timp cu ei, si nu esti un extremist al slujirii, si daca nu vei fugi cat mai repede din anturajul lor, te vor acapara, treptat vei deveni si tu un insensibil, un egoist, un om caruia nu ii pasa decat de propria persoana. Proverbul care spune: „Spune-mi cu cine te insotesti sa iti spun cine esti”, este unul foarte real. Degeaba tinerii se incapataneaza necrezand aceste vorbe, comportamentul celor cu care vorbesti cel mai mult se va lipi de tine fara sa vrei, te va cobora, sau te va inalta, te va face sa stralucesti sau te va face sa mirosi urat.

Daca vei sta prea mult in prezenta celor pe care ii doare in cot de tot, daca vei sta de vorba prea mult cu astfel de oameni ca si prieteni, o sa te trezesti acaparat bucatica cu bucatica de atitudinea lor. Insensibilitatea si nesimtirea sunt contagioase, asa ca mare atentie. Daca nu te simti stapan pe tine sa pui la punct aceste comportamente in cei din jur, nu mai petrece timp cu ei, o sa te sufoce cu ignoranta lor si egoismul care ii caracterizeaza.

Destui oameni care au fost chemati  de Dumnezeu la o lucrare, stau si pierd timpul in preajma celor care au un vocabular crestin, au o haina de crestin, dar au o inima insensibila, care reusesc sa pacaleasca prin imaginea lor religioasa, dar care nu fac absolut nimic in ce priveste slujirea la care ne-a chemat Dumnezeu, slujirea aproapelui, vaduvei, orfanului, bolnavului, puscariasului.

Biserica intr-un procent destul de mare este formata din insensibili, insensibili fata de nevoia celui de langa ei, insensibili fata de tot ce misca, cu exceptia lucrurilor care le aduc beneficii. Anumite comunitati au insensibilitatea transmisa din generatie in generatie, nimeni nu este constient de pacatul in care zac cu totii, totul este bine si frumos.  Cunoaste-ti oameni care va suna doar cand au nevoie de voi, dar teoretic va sunt prieteni? Lasati-i nu au nimic de a face cu prietenia in sine, au de a face doar cu egoismul, a petrece timp in jurul unor astfel de oameni este un timp pierdut.

Stiu ca e radical ce spun, stiu ca pare necrestineste ce spun, dar prieteniile rele strica obiceiurile bune. Nesimtirea si indiferenta nu sunt percepute ca si pacate, asa ca multi ar crede ca exagerez, dar cum minciuna si uciderea sunt pacate asa si nesimtirea si indiferenta sunt pacate. Si pentru indiferenta poti merge in iad la fel de bine ca si pentru crima. Isus nu a spus „Duceti-va de la Mine”, unor criminali ci unor indiferenti. E socant, nu? Asa ca daca ai prieteni care au tot felul de activitati religioase, care se cred pocaiti dar nu misca un deget in a-i ajuta pe cei din jur, care nu te suna decat cand au nevoie de tine, ai doua solutii, ori ii bati la cap pana se pocaiesc sau pana nu o sa te mai suporte, sau solutia a doua este sa ii lasi balta, pentru ca a avea partasie cu indiferenta te va duce si pe tine in aceeasi stare, iti va strica obiceiul bun al slujirii si te va transforma intr-un om care isi vede de propriile treburi si pentru care nu conteaza decat propria persoana.

1 Timotei 3:

1. Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.
2. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie,
3. fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine,
4. vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu;
5. avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.

Reclame

7 responses

 1. Astazi eram si eu in acest text. Cat adevar

  februarie 17, 2010 la 2:02 am

 2. Da. Nimic nu e intamplator 🙂

  februarie 17, 2010 la 2:18 pm

 3. E adevarat si nu. Isus nu s-a insotit intotdeauna cu oameni care sa ii creeze o imagine prea buna, privind prin prisma acestei zicale. Probabil ca desi oamenii cu care se insotea nu erau de top, din punctul nostru de vedere… tovarasiile dintre ei nu erau rele.
  Eu cred ca e vorba de cine influenteaza pe cine. Nu cred ca ar trebui sa ne ferim de oamenii „rai si pacatosi”, ci din contra scopul nostru e ca sa ne insotim cu ei, sa stam in preajma lor. Daca ne e frica de asta, atunci nu stim cine suntem si care este madatul nostru. Isus a stat in mijlocul lor s-a insotit cu ei, fiindca ei erau cei care trebuiau sa fie influentati, nu EL.
  Adevarat o tovarasie buna, nu trebuie sa contina doar oameni perfecti, ci e vorba despre directia transferului. Pot exista tovarasii proaste intre crestini si sunt sigur ca avem destule.
  Parerea mea ca nu trebuie sa fim invatati ca si crestini sa ne ferim sa ne departam de cei necredinciosi si pacatosi… eu asta am fost invatat in biserica mea, fiindca nu e scopul lui DUmnezeu sa traim doar intre gardurile bisericii, ci sa iesim si sa influentam pe ceilalti, sa avem tovarasii bune cu oameni rai.
  Daca esti un vas gol, vasele pline cu „ceva” te vor umple ele, dar daca esti tu plin cu apa proaspata si ei chiar daca au vasele pline cu murdarii, garantez, ca vor prefera sa le goleasca din ce mai au pentru o gura de apa proaspata. Fi atent cu ce esti plin si asa sa iti sortezi tovarasiile.

  februarie 18, 2010 la 4:45 pm

 4. sami
  nu m-am gandit la o departare de cei din lume atunci cand am scris articolul, ci o departare de cei din biserica care de acum o suta de ani te vor tine pe loc. Si am vorbit despre prietenii, nu cunostinte. Cunostinte putem avea de tot felul, am vb de prieteniile apropiate si aici cred din toata inima ca ceea ce am scris in articol se potriveste perfect.
  Nu am vrut sa imi bazez afirmatiile pe ceea ce am vazut si experimentat, ci pe ceea ce spune Biblia si de aceea cred ca pasajul pe care l-am scris la finalul articolulii este semnificativ.
  Fi binecuvantat

  februarie 18, 2010 la 6:29 pm

 5. Nu am vrut sa zic ca e gresit ce ai scris. Este foarte adevarat. Am simtit doar nevoia sa completez, fiindca cunosc foarte multi care atunci cand se refera la tovarasii rele, se refera la relatii cu necrestini.

  februarie 20, 2010 la 2:37 pm

 6. sami,
  am inteles, si e binevenita precizarea ta, ai dreptate de multe ori pocaitii se tin departe de cei din lume si in felul asta nu mai exista nici o punte de legatura ca pocainta sa le fie propovaduita.
  Gbu

  februarie 20, 2010 la 2:43 pm

 7. Hi, people seem to be forgetting here that we should all be testing everything with the gift of discernment of spirits (one of the nine spiritual gifts) and also against scripture. The whole point of a spiritual vision from God isnt just to „wow” us, but to relay information to us. When someone talks about how amazing their visions are but doesnt have any important message to share from them I am always suspicious.
  Visions can also come from deceiving spirits as can miracles. There is so much evidence of this in the New Age Movement today and the other occult forms where they also experience all these same things but from anothetr spirit demonic in origin. Surely one of satans main plans therefore is to get us, Christians, moving in that same wrong anointing? I haverwritten on this in an article which may interest to you at; http://www.wordconnect.org/page_article5.php .
  We will never all agree on the source of all supernatural encounters in the church but we should all agree to be testing everything as this is scriptural N/T behaviour for Christians. We cannot allow ourselves to forget that the devil is also supernatural and can deceive any of us no matter how well intentioned we are. The sad thing is that some sites will not even allow you to post such comments let alone encourage you to weigh these things up. Thats a litnus test for the maturity of any site in my view.

  martie 2, 2010 la 8:14 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s