ROSE

Nesimtirea la pocaiti.

Imi trebuie curaj sa abordez acest subiect, nu ca m-as teme de reactiile altora, ci pentru ca ma tem de reactia mea launtrica, nu e usor sa ma concentrez la asa ceva, dar de muulta vreme tot revine acest subiect in prim planul meditatiilor mele.

Nu am facut cercetari sa inteleg prea bine de unde vin lucrurile astea, dar se pare ca anumite comunitati de pocaiti se pot lauda cu mai multa nesimtire ca altii. Sa fie lipsa de scoala? Nu prea cred. Exista nesimtire si cu facultate, si cu doctorat, no problem. Sa fie lipsa de educatie in familie? Se prea poate. Sa fie perpetuarea din generatie in generatie a unor comportamente, care nu au fost niciodata trecute prin sita Bibliei, si asa s-a ajuns la un acord tacit cum ca nesimtirea care imbraca diverse forme este ceva normal, ba chiar a fi nesimtit e crestineste?

Atunci cand aud pe cineva ca vorbeste despre Dumnezeu iar nesimtirea face parte din viata lui, nu mai stiu ce sa cred. Biblia ne avertizeaza ca in vremurile din urma oamenii nu vor avea nici macar dragoste fireasca, acel sentiment care provoaca, banuiesc eu, bunul simt. A iubi in mod firesc cred ca te duce la respect fata de persoana pe care teoretic o iubesti. Atunci cand Isus ne spune sa ne iubim unii pe altii, ne spune de fapt sa ne respectam unii pe altii pana in panzele albe, sa nu indraznim sa ne calcam in picioare sentimentele unii altora, sa nu fim brutali, sa nu fim nesimtiti intr-un cuvant.

Dragostea si nesimtirea nu pot sta impreuna, desi destui ar putea spune ca ei iubesc si pot fi nesimtiti in acelasi timp. Nu stiu cum intelegi tu dragostea, dar eu cand iubesc, nesimtita nu mai pot sa fiu, pentru ca as anula tot ce inseamna dragostea.

Sa revin, de unde o fi pornit in mediul pocaitilor acest obicei de a nu respecta pe cel de langa tine. Stiu, pacatul e de vina, pacatul e de vina pentru tot si noi ne lasam dusi de nesimtire ca si cum aceasta nu ar fi pacat. Nesimtirea e pacat, pentru ca este o dovada clara de lipsa de dragoste, pentru ca duce in ispita pe cel fata de care esti nesimtit, il faci sa se enerveze, esti o pricina de poticnire, asta da pricina de poticnire nu baticul si fleacuri de felul asta.

Nesimtirea vine dintr-o inima rea, prefacuta, plina de invidie, de ignoranta, de nepasare, de egoism si toate astea la un loc sunt descrierea perfecta a pacatului in sine.

Nu vreau sa crezi ca ma refer neaparat la nesimtirea crasa, ci la cea cu perdea, care e si mai scarboasa. Mai bine te scuipa omul in fata si gata, macar stii cum stau treburile, dar nesimtirea pocaitilor e altfel, ei nu dau cu parul in cap direct, ci iti macina nervii pana cand spui sau faci ceva ce nu ai fi vrut niciodata sa faci sau sa spui. Ma refer la nesimtirea imbracata in haine de adunare, poate purta si cravata la o adica, o nesimtire perfida, care in anumite situatii se poate preface in asa fel incat cei naivi si necunoscatori in ale nesimtirii sa nu isi dea seama.

Nesimtirea adevarata va da pace cu tine, iti va spune bun venit, dar nu va da doi bani pe tine la urma urmei, nesimtirea originala nu te va scuipa in fata, ci te va toca marunt, pana vei regreta ca nu ai fugit din prima clipa. Cred ca nesimtirea este imbracata in smerenie falsa, asa am observat eu ca nesimtirea in marea majoritate va purta batic, se va imbraca dupa regulile bisericesti. Oare sa fie nesimtirea rezultatul legalismului care nu a permis omului sa cunoasca inima lui Isus???? S-ar putea ca acesta sa fie raspunsul, atat de mult s-a pus accentul pe lucrurile exterioare incat omul a uitat ca Dumnezeu se uita la inima si nu la ţoale, incat interiorul a fost lasat la voia firii pamantesti. Si asa s-a perpetuat, de la parinti la copii din generatie in generatie, nesimtirea a facut casa buna cu pocaitul, un paradox, ceva ce sare din normele logicii, dar din pacate foarte adevarat.

Nu am acuzat, am descris doar ceva foarte frecvent printre pocaiti si care a devenit atat de obisnuit incat pare de neclintit. Predica despre dragoste a fost spusa de nenumarate ori de la amvon chiar de practicanti ai nesimtirii, dar nu mai conteaza, ce a fost va mai fi, si probabil ca pe zi ce trece tot mai accentuat.

Atunci cand citesti in Biblie porunca lui Dumnezeu „iubiti-va unii pe altii”, asta inseamna si „nu fiti nesimtiti unii cu altii”.

Reclame

57 responses

 1. As avea rugamintea sa va exprimati parerea in articolul CINE POATE SĂ FIE BINECUVÂNTAT ÎN BISERICA SI CINE NU ? http://privesteinsus.wordpress.com/2010/02/23/despre-binecuvantarea-copiilor-mici/Daca considerati ca e necesar sa scrieti un articol pe blog-ul personal, puteti folosi si varianta aceasta, si sa lasati un comentariu cu link-ul.Va multumesc & fiti binecuvantati de Domnul !!!

  Februarie 23, 2010 la 2:24 am

 2. VDFilip

  „Th3Lov3OfG0d ” intrebarea ta nu este completa. Te referi la bis din romania? daca da, atunci raspunsul meu este acesta: cine face voia sistemului. ma refeream la binecuvantari materiale. de nu primesti binecuvantarile asteptate ori promise, ti se va spune ca ai primit pe cele spirituale ori le vei primi dincolo. 😉 ash ! stiti ce s-ar intampla daca toti enoriasii ar incepe sa faca numai voia Domnului? Ar izbucni prigoanele pe fata, prigoanele acelea la care se asteapta credinciosii sa le aduca fiara. daca esti racordat material numai la sistemul din ro, nu ai cum sa scapi sa nu mergi la bis sa faci voia „domnului”.

  Februarie 23, 2010 la 1:40 pm

 3. Buna Dana.

  Iti recomand un nou blog

  awtozero.wordpress.com

  Includeti acest link in blogul tau, sau la cele preferate de tine pentru a citi si studia mai multe despre scrierile si meditatiile biblice ale acestui om al lui Dumnezeu.

  A.W.Tozer (1897-1963) a scris treizeci de cărţi şi este considerat unul dintre cei mai influenţi evanghelişti americani ai secolului XX.
  In timpul vieţii lui de slujire creştină ca pastor, scriitor şi vorbitor la conferinţe, el a atins şi influenţat vieţile multora.

  A avut o viaţă profundă de rugăciune. Se spune despre el că „a petrecut mai mult timp pe genunchi decât la biroul lui”.

  Timp de aproape 50 de ani Tozer a umblat cu Dumnezeu. Deşi e mort, el continuă să vorbească şi azi prin scrierile lui, cu o forţă uimitoare. El ne cheamă să vedem acea lume reală a spiritualului, care se află dincolo de lumea fizică ce ne atrage aşa de uşor; ne cheamă să-I fim plăcuţi lui Dumnezeu şi să uităm mulţimea, să ne închinăm lui Dumnezeu şi să devenim tot mai mult asemenea Lui. Aşa cum a spus cineva despre el, „omul acesta te face să doreşti să-L cunoşti pe Dumnezeu”.

  Februarie 23, 2010 la 6:18 pm

 4. Alexandru,
  Am trecut linkul la blogroll. Ms de recomandare.

  Februarie 23, 2010 la 8:19 pm

 5. Pingback: Declarația zilei – 23 februarie 2010 « România Evanghelică

 6. Stefan

  Este un fenomen cotidian printre „pocaiti”nesimtirea,ei spun sunt al lui Dumnezeu,il iubesc pe Domnul,dar pe fratele nu prea pot ca uite ce face,cat e de slab,parsiv,barfitor,etc.,si incep cu lauda la pastor,predicator si multi ca ei,am observat caci mai nou vor spectacol pocaitii,nu au ce sa discute,barfi,nu vor prezenta Lui,nici minuni facute de putere Duhului Sfant,vor sa fie comentatori nu oameni mari sa laude pe Dumnezeu. Dumnezeu sa ne dea putere,intelepciune si pacea Lui sa facem voia Lui in toate lucrurile placute Lui!.Amin!

  Februarie 28, 2010 la 1:57 am

 7. Doc-mana

  Adica nesimtirea in cultele (neo)protestante. De ce-ar fi nesimtirea acestora mai altfel decat a catolicilor sau ortodocsilor?

  Februarie 28, 2010 la 2:17 am

 8. Doc-mana
  Din ceea ce vad eu, se pare ca nesimtirea unor pocaiti e altfel decat nesimtirea catolicilor sau a ortodoxilor, are o alta nuanta, cel putin eu cred ca as putea identifica dupa felul de nesimtire daca cineva e pocait sau catolic.
  Banuiesc ca toata lumea isi da seama ca nu am generalizat, am descris doar o stare de fapt care din pacate se intalneste destul de des in cercurile de pocaiti.

  Februarie 28, 2010 la 2:30 am

 9. Stefan

  Doc-mana la pocaiti nesimtirea are rang,este mult mai perfida.

  Februarie 28, 2010 la 11:28 am

  • Doc-mana

   Rose, Stefan, vi se pare. Si asta pt ca nu va astepati ca un pocait sa fie asa. Oamenii sunt la fel: si la ei si la noi. Sau poate nu cunoasteti destui nepocaiti cu care sa fi intrat in contact. Dar imp este cum suntem noi, nu cum sunt altii.

   Februarie 28, 2010 la 12:36 pm

   • Pocaitul mai vrea sa arate si ca e sfant, iar nepocaitul nu se agita prea mult cu asta. In asta ar consta diferenta.

    Februarie 28, 2010 la 1:55 pm

 10. VDFilip

  eu as zice ca nesimtirea la pocaiti nu are nici rang nici culoare si nu se deosebeste de la un cult la altul. are doar intensitate si asta in functie de intensitatea, interesul si reusita politicienilor sa-si bage nasul unde nu tre ca nu mai au unde si-l baga. si cum au inceput si ei(politicienii) sa recunoasca cat de nesimtiti sunt, nu le ramane decat sa o tina tot asa fiindca nu-i poate opri nimeni.

  Februarie 28, 2010 la 12:06 pm

 11. Fiecare padure are uscaturi, iar pana nu va veni o vreme de prigoana vor fi destui care se vor preface a fi credinciosi/pocaiti din diferite motive mai mult sau mai putin evidente. Totusi cred ca ar trebui sa ne intereseze cine ESTE pocait, nu cine ISI ZICE pocait. Acelasi principiu este valabil pt bis ortodoxa: cine ESTE „drept credincios” vs cine ISI ZICE ortodox.

  Daca nu facem diferenta dintre CREDINTA si RELIGIE, ne vom bloca de prea multe ori in intelegerea semenilor nostrii. Este drept … sunt si pocaiti care au doar o RELIGIE, nu sunt asa multi ca in bisericile traditionale, dar avem si noi „uscaturile noastre”.

  Un ultim sfat: PrivesteInSus = Isus nu dezamageste niciodata.

  Februarie 28, 2010 la 3:21 pm

 12. Stefan

  Filip sa stii ca pocaitul scoate pancarta si in instantele de judecata pamantesti,el nu a vrut sa comita fapta dar la biruit cel rau,cum nu e mai crasa nesimtirea la neoprotestanti?,ei sunt mai superiori,o specie religioasa nou redescoperita,mantuirea este individuala,nu de grup

  Februarie 28, 2010 la 4:18 pm

 13. Stefan

  Filip sa stii ca pocaitul scoate pancarta si in instantele de judecata pamantesti,el nu a vrut sa comita fapta dar la biruit cel rau,cum nu e mai crasa nesimtirea la neoprotestanti?,ei sunt mai superiori,o specie religioasa nou redescoperita,mantuirea este individuala,nu de grup.Biserica este din cei care fac voia Lui Dumnezeu.

  Februarie 28, 2010 la 4:21 pm

 14. VDFilip

  pe site-ul:
  http://www.ciresarii.ro/articole/editorial/Ultima-generatie-huiduita
  aflam ce a declarat fr Vladimir Pustan si anume ca religia ajuta pe pamant iar credinta la cer. cam asa s-a exprimat.
  poate sa amelioreze cateceva religia zic eu in functie de interesele oamenilor in slujba careia se gaseste. religia este sora cea mica a politicii pe cand credinta reprezinta intr-adevar relatia cu Dumnezeu. Una rezolva problemele intr-un fel, cealalta in alt fel. Daca cel care cauta sa-si rezolve problemele nu ia bine seama la care usa apeleaza atunci se poate alege cu nelamuriri, cu dezorientari mari si in ceeace privesc vindecarile, mantuirea, etc. apelezi la credinta si ai parte de vindecare trupeasca, cand mediul ce te inconjoara devine atat de toxic si iti imbolnaveste sufletul, spuneti-mi cum vei putea avea un trup sanatos? mai mult, la o evanghelizare la bapty cineva spunea in predica faptul ca o interventie medicala tre facuta pe cat posibil intr-un mediu dezinfectat.
  Oare la ce se refera textul din Ezechiel 23 incepand cu versetul 1 pt zilele noastre si textul din Ieremia 24 incepand tot cu vers 1 ?
  Eu personal ma gandesc ca religia s-ar putea pana la urma sa dauneze grav credintei. 😉

  Februarie 28, 2010 la 4:38 pm

 15. Filip,
  asta trebuie scrisa undeva ” Religia dauneaza grav credintei”.

  Februarie 28, 2010 la 4:56 pm

 16. Stefan

  Da Dana foarte adevarat „religia dauneaza grav credintei”,ar trebui scrisa la fiecare biserica pe frontispiciu.

  Februarie 28, 2010 la 5:30 pm

 17. lyi

  De ce nu faci un articol si despre ‘nesimtirea la nepocaiti ‘? Tratezi lucrurile de parca numai aici s-ar gasi ‘fenomenul’. Nu vrei sa deschizi un pic ochii sa vezi ca nesimtirea nu tine de religie? Spunea cineva pe site: ‘se pare ca nesimtirea unor pocaiti e altfel decat nesimtirea catolicilor sau a ortodoxilor, are o alta nuanta’. Vai, cata ipocrizie ! M-a pufnit rasul. Inseamna ca ai studiat doar cateva secunde fenomenul asta. De ce nu vreti voi sa fiti sinceri sa vedeti ca intreaga lume e cufundata intr-un fel de nesimtire, coruptie si multe altele? Faptul ca ai avut o neintelegere cu un pocait sau stiu eu ce conflict, asta nu iti da dreptul sa ii bagi pe toti in aceeasi oala.

  Septembrie 6, 2010 la 11:20 pm

  • VDFilip

   Daca n-ai bagat bine de seama, de ce ne-am baga in oala altora? Tocmai ca incercam sa mai scapam de oalele cu rahat a altora si sa ne mai salvam credinta, chiar si religia si de ce nu si cultul. Asa ca interesul noastru e pe cat posibil sa ne cam vedem de oala noastra. Cat se poate. Nu ar cam tre sa separam mai intai oalele? Dar si poalele pana la urma. Ca unii sunt cu poala popii altii cu a pastorilor. Stii de ce zic asa dur? Ca inainte sa te bufneasca rasul, baga mai bine de seama ca s-a studiat si nesimtirile intre unii si altii. aia la catolici si ortodocsi, parca mi si mila de ei, au nesimtirea asta, rautatea asta si ambitia asta prosteasca ca nu ar pune mana sa vada ce scrie in Biblie. Sta cu capul sub poala popii sa-i cante din datina, iar aia de pe la noi cunosc mai bine ce se ascunde sub poala popii dar sunt mai nesimtiti ca altii. Na, acu e bine? Te-am lamurit? Voiam sa nu mai particip pe blog dar nu m-am putut abtine.

   Septembrie 7, 2010 la 12:05 am

   • lyi

    incercati sa scapati de unele ‘oale’? pai ce-ar fi sa incerce fiecare sa lucreze in dreptul lui la asa ceva ? si cine ma rog a studiat categoriile de nesimtire ? tare curioasa as fi sa imi spuna si mie ce solutii a gasit.
    faptul ca un om nu citeste Biblia si se lasa dus de ceea ce un preot le spune sa faca fara sa cerceteze nu se cheama nesimtire. eu vad asta ca pe o necunoastere, ca pe o mahrama pe care diavolul o pune pe ochii lor ca sa nu vada realitatea si ceea ce este bine de facut. nu poti sa ii acuzi pe oamenii respectivi de necunostinta. nu stiu ce fel de studiu s-a facut, asa cum spui tu, dar mi se pare superficialitate odata ce repede li s-a pus eticheta: ‘nesimtiti’ pt nu citesc Biblia si asculta de preotii lor.

    Septembrie 7, 2010 la 10:13 am

  • VDFilip

   de erai putintel mai simtit/a iti scriai numele. ce-i aia lyi ? esti chinez/chinezoaica? esti pocaita sau esti ortodoxa, catolica…? hotaraste-te in care oala te bagi si sub care poala.

   Septembrie 7, 2010 la 12:36 am

 18. lyi

  chiar te doare pe tine de ce nume mi-am pus eu pe site ? e alegerea mea. sau ar fi trebuit sa scriu si datele din buletin ? ca doar pe tine nu te-o chema VD. de ce clasifici oamenii la prima vedere: simtit/ nesimtit ? astea sunt singurele cuvinte dupa care poti caracteriza o persoana ?
  eu cred ca e treaba mea ‘in ce oala ma bag’. nu ma bag sub nicio poala dar imi place sa cred ca vedem si partile bune ale unei categorii de oameni. numai ca nu ne place sa le descoperim.

  Septembrie 7, 2010 la 10:05 am

  • VDFilip

   Crede-ma ca nu ma doare deloc. Dar ziceam asa ca model de sinchiseala sa nu mai spun, fiindca vad ca nu iti place, de simtire.Ca de as vrea sa simt ce imi scrii, ar tre sa simt si cine imi scrie. adu ca test de simtire duhovniceasca un clip cv cu o predica, cu o cantare, poezie, vindecare. E cel mai bun test si ocazie sa schimbam comenturile pe alt fagas nu sa schimbam site-ul ori forumul. Cele care s-au adus, ori nu au fost luate in seama, ori s-a comentat negativ la adresa lor. Cu nickname bineinteles. Eu mi-am scris numele. Te intere si prenumele?

   Septembrie 7, 2010 la 10:21 am

   • lyi

    ‘adu ca test de simtire duhovniceasca un clip cv cu o predica, cu o cantare, poezie, vindecare’. nu stiu de ce ceri asa ceva. trebuie sa iti demonstrez tie ceva anume? ca am simtire duhovniceasca ? de cand ? cred ca sunt destule situri cu predici, cantari, poezii si tot ce mai vrei tu. nu inteleg ce te deranjeaza ca eu am un nickname. n-am inteles: care e greseala? e simpla mea alegere. sau cei care se semneaza cu nickname la tine sunt nesimtiti iar ceilalti simtiti? nu imi ascund identitatea. daca vrei, e tot legat de mine si nickname ul asta- asa sunt strigata mai pe scurt, deci as putea fi de recunoscut.
    spuneai mai sus de cei care asculta de preoti, care nu citesc Biblia si care nu au o relatie cu Dumnezeu ca au o nesimtire. Oare chiar orice nu ti se pare bun la o peroana il face pe respectivul nesimtit ? Eu iti spun ca sunt multi oameni care chiar Il cauta pe Dumnezeu si incearca prin multe modalitati, dar satana ii impiedica sa vada adevarul. ii lasa sa asculte de preotii lor care ii duc in ratacire, de exemplu. dar unii din oamenii astia VOR sa Il cunoasca pe Dumnezeu, numai ca Satana ii tine legati de vicii sau de multe altele. Nu ar trebui sa iti fie mila de astfel de oameni ? sau ar trebui sa faci un forum in care toata lumea sa fie de-acord cu tine ca ei sunt nesimtiti? suntem chemati sa ii ajutam, nu sa ii judecam. Judecata este a lui Dumnezeu, iar noua ne revine sarcina de a-i aduce pe calea mantuirii.

    Septembrie 7, 2010 la 10:55 am

  • VDFilip

   Vasilescu (the second name), D (initiale de la numele tatalui-Doru), Filip (the first name) Multumita? Acum poti sa ma cauti in cartea de telefon sau pe alte forumuri.

   Septembrie 7, 2010 la 10:33 am

   • lyi

    si la mine se explica: Li… este inceputul prenumelui meu. multumit ? dar si daca ma semnam cu alt nume, am tot dreptul, nu ? Nu imi trebuie informatii despre tine, nu te agita degeaba, n-am sa te caut nicaieri, in nicio carte :))) nu scriu pe forum ca sa aflu informatii despre cei cu care comunic, credeam ca asta ti-e clar.

    Septembrie 7, 2010 la 10:42 am

 19. VDFilip

  aia ziceam si io, decat sa ne porti grija mai bn ne duci doru.

  Septembrie 7, 2010 la 10:52 am

 20. lyi

  nici dorul nu ti-l duc, stai linistit

  Septembrie 7, 2010 la 10:56 am

  • VDFilip

   practic de ce ai aparut aici? sa vezi schimbat site-ul in unul mai cu bun simt sau sa fie desfiintat, sa ne duci dorul? te mira propunerea cu clipurile si nu ai luat pozitie de bun simt si interes duhovnicesc cand altii iau la mishto articolele sau simplele clipuri care se pun pe site. care iti este initiativa ta duhovniceasca decat sa ne tragi de urechi ca suntem nesimtiti cum ca am face nesimtiti pe altii. primii cu bunul simt ar fi sa dea dovada ca sunt popii si pastorasii nostri care nici dupa 2 mii de ani nu inteleg lucrurile care se pot intelege babeste din biblie. Dovada? Nu poti aprea in fata enoriasilor de nici o culoare cu vreun material sanatos, ca nu le sensibilizeaza simtirea deacat la critici doctrinare. De ce sa aparem cu materiale religioase? Pai sa incercam o partasie unii cu altii asa ca niste crestini. Hai sa luam cateva versuri, propuse de tine, nu de altii si sa le comentam. Cu versete nu cred ca tine fiindca ne bubuie doctrina. Daca esti invitata la cineva la masa, nu te atingi de mancare, nu spui nici ca e buna nici ca e rea, intorci spatele si pleci, asta ar fi o dovada de bun simt dupa parerea ta.Oricum, referindu-te la clipuri deja ti-ai spus dezacordul. Stii cv? Daca vrei sa faci numai „ce spune popa”, apoi nu cred ca ai sorti de izbanda sa convingi si pe altii ori sa desfiintezi un site. Ca si asa enoriasii in general cred cum crede si „popa”. Profund popesc la orice cult. Si daca o ia doctrina pe miristie, efectul de turma cuprinde si popii(pastorii). Imi place sa particip intr-o adunare unde auzi rugaciuni in comun la decibeli inalti veniti din partasia cu Dumnezeu si mi-as dori sa nu fie nevoie sa tin isonul la decibelii falsi. Daca crezi ca ai mei sunt falsi de ce le intretii timbrul? De ce sa nu imi duci dorul sa zici, hai Filipe sa urmarim sincer un material datator de partasie si sa dai si altora din partasia ce ai avut-o tu cu Dumnezeu? Io nu am avut gand sa fac nesimtit pe careva cand a pus Dana videoclipuri cu vindecari. Dar altii care au stat cu Biblia in mana, numai ca nu i-a facut nesumtiti pe scamatorii care fac vindecari. M-am simtit atat de bine cand am urmarit acele clipuri, sunt sigur ca si Dana s-a simtit extraordinar si a vrut sa dea si altora din bucuria care i-a pricinuit-o ei acele clipuri. Du-te te rog la popii sau la pastorii tai care fac sau nu fac vindecari, cu sau fara bun simt si nu te lua de ce este inaltator pt noi. Refuzi ce s-a prezentat si pt tine din start sunt materiale negative, stai sanatoasa in doctrina ta atat cat iti permite credinta personala. Nu infesta pe altii cu atata sanatate popeasca. Eu nu stiu cum sa ii multumesc gazdei ca a pus acele clipuri fiindca sincer, nu am dat peste ele pana atunci. Am cautat sa le arat altora. Stii ce mi-a spus o matusa a mea care este penty si nu urla in bis, nu exceleaza pe extreme doctrinare, poate ca mai e si ea cateodata derutata de unii „inflacarati”? Mi-a spus asa matusa vazandu-i pe africani cum cred: astia ne vor judeca in ziua de apoi! asta a fost exclamatia ei care m-a surprins pur si simplu.

   Septembrie 7, 2010 la 11:43 am

 21. VDFilip

  Atentia la toti crestinii din romania este abatuta asupra evenimentului fiarei. Ar tre sa fie curiosi si sa isi puna problema cum se vor ruga, cu ce credinta se vor ruga cand va veni fiara asa cum o asteapta ei cu atata patos si interes.

  Septembrie 7, 2010 la 12:09 pm

  • lyi

   aici sunt de-acord cu tine. un indemn bun sa ne rugam si totodata sa ne pregatim si noi sa biruim

   Septembrie 7, 2010 la 12:12 pm

 22. lyi

  de ce am aparut ? pai nu stiam ca situl ti se adreseaza numai tie ca sa imi ceri tu socoteala de ce am aparut. iarasi pozitie de bun simt 🙂 tu nu intelegi ca asta nu e un site in care fiecare isi pune predica preferata sau cantecul sau mai stiu eu ce ? este site de discutii. faptul ca postezi un cantec sau promovezi mai stiu eu ce altceva legat de crestini, asta iti da tie impresia ca cineva este crestin? nu inteleg. pozitie de bun simt ? si daca eu iti spun sa sustii un anumit principiu ca sa imi pari mie crestin, asta te schimba cu ceva ? inseamna ca ai luat pozitie de bun simt ? de cand asta ? asa si tu: daca imi ceri sa postez stiu eu ce cantec sau predica, iti schimbi tu viziunea ? sunt sute de situri pe net cu asa ceva, viziteaza-le pe toate daca ai nevoie. si eu le ascult si nu am pretentia ca cineva sa le posteze aici.
  nu trag pe nimeni de urechi. nu fac pe nimeni nesimtit. de fapt cuvantul asta mi se pare total nepotrivit pt un crestin. dar e alegerea ta sa il folosesti sau nu. doar am incercat sa va ramintesc ce avem de facut: nu sa catalogam, sa judecam , ci sa iubim aproapele si sa il ajutam sa se ridice la lumina. nu generaliza faza cu pastorii. i-ai ascultat pe fiecare in parte ca sa poti sa spui ca ei sunt primii de vina?
  Si cand am spus eu ca atunci cand esti invitat la masa si nu te atingi de mancare, asta este o atitudine de bun simt ? chiar nu stiu de unde le iei. dimpotriva, daca ai bun simt, mananci ca perosana care te-a invitat sa se simta bine.
  n-am inteles de ce invitatia cu ‘materialul de partasie’ sa vina din partea mea. vad ca insisti. daca iti place atat de mult unul, ia-l si posteaza-l ca doar ideea a fost a ta. eu le am pe ale mele, materiale , cantece si predici prin care Dumnezeu imi vorbeste si prin care chiar am partasie cu El. si daca vreau ca cineva sa asculte acel material, i-l dau personal. nu trebuie sa il postez pe un site de discutii pt ca toti sa spuna apoi: vai, da’-i pocait omul asta, se vede.
  „scamatorii care fac vindecari’…te asigur ca Cel care face vindecari si minuni este numai Dumnezeu, dar El poate sa o faca prin oameni care se lasa la dispozitia Lui; totusi, ei nu se numesc scamatori. iti spun asta din proprie experienta pentru ca Dumnezeu a facut minuni cu fiecare membru al al familiei mele.
  ‘inaltator in voi…” nu am vazut pana acum ce este inaltator in voi. am citit numai niste pareri in care toata lumea care nu va place voua e nesimtita si punct. si in asta nu e nimic inaltator. e josnic chiar.
  ‘Nu infesta pe altii cu atata sanatate popeasca’ . in primul rand ca nu am nimic de-a face cu popii, ai gresit aici. sunt intr-o biserica sanatoasa cu invatatura sanatoasa care spune sa nu fac nesimtit pe toata lumea si sa ii ajut pe cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu sa se ridice din pacat, nu sa ii acuz. infestati-i voi atunci, dragii mei cu multa voastra ‘sanatate’!

  Septembrie 7, 2010 la 12:10 pm

 23. VDFilip

  Concret, chestiune de bun simt din partea pastorilor si popilor si pe care a pus accent gazda blogului cand D-l Isus da porunca sa mergeti si sa faceti cutare si cutare in numele Lui nu se te vaicaresti in toate predeicile si pe toate posturile si in toate confesiunile” Doamne vindeca Romania” sau paganismul ce l-am racordat la religie sau credinta ca acum e altfel. Cine a imbolnavit-o de 2 mii de ani? Si nu intoarce vorba ca si cum io i-am definit ca scamatori pe cei din clipuri. Ar fi trbuit sa fii vehementa la momentul oprtun si sa vezi de ce se comenteaza negativ nu cu mine. Io chiar nu astept sa vina fiara. Din predici, pana nu de mult puteai sa iei ca invatatura ca vom trece prin acele evenimente. Acum putem usor confunda acele evenimente cu necazul cel mare despre care se predica cum ca va avea loc dupa rapirea bisericii. Din principiu personal, daca ma rog Domnului sa fiu gata de rapire nu vad de ce ar tre sa ma rog sa pot sa intampin fiara. asa ca nu sunt eu de acord cu tine. ia consulta-te cu doctrina vezi pe unde greseste din bun simt.

  Septembrie 7, 2010 la 12:39 pm

 24. lyi

  mda…facem ce facem si ajungem tot la bun simt. pana acolo ca si gresim din bun simt. eu m-am consultat cu doctrina, stiu foarte bine ce sustin, nu am auzit si eu intamplator de ea. nu sunt de ieri in credinta mea.
  faza e ca voi prea generalizati: toti pastorii se vaicaresc? te intreb din nou: chiar ai ascultat fiecare pastor in parte ca sa spui ca ei sunt asa ? unul din ei daca nu e asa, e de-ajuns ca afirmatia ta sa fie falsa. sunt pastori si preoti cu teama de Dumnezeu care nu sunt asa cum tu ii descrii.

  Septembrie 7, 2010 la 12:46 pm

 25. VDFilip

  Nu ii descriu. I-am auzit pe posturi, i-am auzit pe la evanghelizari, prin biserici si nu e o generalizare, sau poate fi de la sine cand alti pastori si popi nu se gasesc sa-i traga de maneca pe aia care se vaicaresc.

  Septembrie 7, 2010 la 12:59 pm

 26. lyi

  n-ar fi mai placut inaintea lui Dumnezeu sa ne recunoastem noi , sa realizam ca si noi gresim si ca nu toate lucrurile rele pornesc de la pastori ? lasa-i pe ei sa dea socoteala in fata lui Dumnezeu. datoria noastra e sa ne sfintim pe noi insine. Daca continuam sa vedem greselile din viata lor ne vom neglija pe noi si eu cred ca e o situatie destul de tragica. ei or sa dea socoteala, dar nu uita ca si slujba de pastorire nu este una deloc usoara.

  Septembrie 7, 2010 la 1:11 pm

  • VDFilip

   Corect. Sunt de acord. Aveam cu totul alte preocupari unde tu de fapt faci confuzie. Nu ne intereseaza greselile lor sa ii condamnam ci ne intereseaza in functie de nevoile noastre cu adevarat reale si ne-am astepta sa se poata corecta. Au extraordinar de multe lucruri de corectat. Si fiindca tot ii dau cu Dumnezeu in sus, Dumnezeu in jos ca lucreaza si drege, apoi sa vada din greseli unde au lucrat ei si unde vrea Dumnezeu sa lucreze, nu sa il obstructioneze. Nu putem neglija conditiile impuse de sistemul de afara, dar atunci cand luam pozitie vii cu extinctorul inflacarat. cine te pune?

   Septembrie 7, 2010 la 1:26 pm

 27. no bun, io ce pot sa fac acuma in incaierarea asta? Sa va sterg mesajele? Sa imi pierd timpul citindu-le? Chiar nu stiu. Va propun sa faceti schimb de id-uri si o sa puteti sa dialogati in continuare.

  BLOGUL ASTA NU E PENTRU CEARTA!

  Septembrie 7, 2010 la 1:21 pm

  • VDFilip

   Dana, pls, nu sterge cometurile,pls! sunt prea frumoase. :-)))))

   Septembrie 7, 2010 la 1:29 pm

 28. bine nu le sterg, da va rog io sa nu mai continuati. Faceti pace! 🙂

  Septembrie 7, 2010 la 1:32 pm

  • VDFilip

   caut un clip frumos pt pace. k

   Septembrie 7, 2010 la 1:38 pm

 29. VDFilip

  Septembrie 7, 2010 la 1:41 pm

 30. VDFilip

  Septembrie 7, 2010 la 1:46 pm

 31. lyi

  stiam eu 😉 numai ca n-aveau cum sa fie ale mele siropoase si ale tale nu.

  Septembrie 7, 2010 la 2:12 pm

 32. lyi

  :-h

  Septembrie 7, 2010 la 2:12 pm

  • VDFilip

   Ok! Iti doresc ca pacea Domnului Isus sa iti fie data din plin pretutindeni si oricand,Amin !

   Septembrie 7, 2010 la 2:20 pm

 33. nu prea ma deranjeaza comentariile de orice fel ar fi ele, aiureali , neaiureli, critici, necritici, atata timp cat nu se ajunge la certuri aiurea nu intervin, sau in cazul in care se ajunge la injuraturi.

  Dar in ultima vreme a fost tare ciudat, nu am avut nici timp nici rabdare sa citesc toate certurile de aici, am citit printre randuri cele mai multe dintre ele, le-am tot atras atentia, dar cine m-a ascultat? nimeni, am vb singura. Au fost certuri inutile, enervante si sufocante. In viitor probabil ca o sa devin mai selectiva si o sa opresc certurile din fasa.

  Septembrie 7, 2010 la 6:04 pm

  • VDFilip

   De ce nu ma criticati ca am jignit-o pe Dana, nu ca am sufocat-o. De sufocat o sufocati voi ca la orice articol al ei sunteti cu critica. Si acum ma luati asa tare ca si cum as fi sufocat toate blogurile, pardon, confesiunile. Oare cum va schimbati nicknamele schimbati si blogurile? Cand pe unul cand pe altul? Hei mama mia, ironizezi pana si biata batrana ironizand poezia si referindu-te ironic si la mama mea. Nu e mama mea si nici nu cunosc batrana. Ii respect actiunea si imi este drag de ea ca de mama mea. Oare mama ta nu a spus nici o poezie? Ai crescut cumva la casa copilului? Ti-ai dat examenul cu adanca josnicie. Eu nu am pus inregistrarea cu gand rau. Am facut un exercitiu pt voi sa vad cum acceptati si pe cel calificat si pe cel care nu recita in rime superioare. Dar chiar nu iti este rusine mai „mamamia” sa vii cu aere de ironizare pe fata la adresa batranei? asa aveati sa faceti si cu Dana de era singura?

   Septembrie 7, 2010 la 7:27 pm

   • ioi, nu mai vreau cearta, serios. Filip, te rog mult, nu mai vreau cearta.
    Eu asa inteleg ca mamaMia nu a spus ironic si nici in bataie de joc ceea ce a spus de poezia cu pricina, ci dimpotriva spune ca ii place si ca a distrat-o, nu in sens batjocoritor. Sincer si eu am ras de numa cand am vazut filmuletul, dar nu batjocoritor, serios, este foarte simpatica batranica, intonatia ei, versurile, na chestii batranesti, e amuzanta nu ai cum sa nu razi, dar nu in bataie de joc. Ba mi s-a parut genial ca ai gasit filmuletul asta si l-ai pus tocmai acum, se potrivea de minune. Asa ca mamaMia nu are nici o vina aici, sunt sigura ca nu a spus ironic ce a spus, ci pe tonul pe care tocmai incercam sa il explic.

    CINE MAI VINE CU JIGNIRI DE ORICE FEL II STERG COMENTARIUL

    Septembrie 7, 2010 la 7:31 pm

 34. VDFilip

  Stii Dana, la cata vehementa am intalnit pe blog, m-as fi asteptat sa fie si poezia de la demoni.

  Septembrie 7, 2010 la 7:34 pm

 35. mamaMia nu a spus decat ca tu scri prea multe comentarii, si aici sunt de acord in ce priveste certurile fara capat, pe care eu una nu le mai suport. In rest puteti sa scrieti care vreti, cat vreti si ce vreti, nu ma deranjeaza, dar certuri eu nu vreau, nu suport cearta nici pe blog nici in realitate.

  In ce priveste poezia, mamaMia chiar iti multumeste ca ai facut-o sa rada f tare. Si eu m-am amuzat copios, cand am auzit-o. Deci mamaMia iti multumeste pt poezie, si nu era ironica deloc, ea are treaba cu tine ca scri prea mult si vb de certurile astea fara capat, atat, in rest e pace, cum zice poezia 🙂

  Septembrie 7, 2010 la 7:39 pm

 36. Spunea cineva (nu-mi amintesc acum cine) ca drumul cel mai lung este de la creier la inima. Si asa este.
  Suntem foarte tari in dogmatica, in teologii, in explicatii biblice,ne batem in versete si facem foarte mult uz de capacitatile noastre intelectuale… Am descoperit ca, in viata mea, cu cat ii dau mai mult credit creierului cu atat ii iau din putere sufletului … mai mult, am oameni dragi in jurul meu, minti destepte si suflete aride. „Eu stiu” este expresia noastra favorita. „Eu am dreptate” – si dam cu dreptatea noastra in stanga si in dreapta fara sa ne uitam in cine lovim …
  Teoretizam si uitam sa traim. Isus poate fi si trebuie trait. Este un lucru ce se intampla in fiinta noastra, in zona cea mai intima a fiintei noastre. Atat de apropiata de minele meu incat bucuria acestei trairi ma invadeaza si are uneori puterea unui vulcan gata sa erupa. Si atunci imi vine sa cant, sa strig, sa dansez … Cand musti din Domnul, ti se umple fiinta si incepi sa vrei mai mult si mai mult si mai mult … Si inima mea se schimba, si fiinta mea se schimba, si viata mea se schimba, si relatia mea cu cei din jur se schimba… Trairea lui Isus este cea care schimba, nu teoretizarea Lui …
  Luati si gustati din Domnul … Este atat de multa viata in fiecare imbucatura! Si iubire. Si iertare. Si rabdare. Si blandete. Si putere. Si pace. Si bucurie.

  Octombrie 22, 2010 la 11:35 pm

 37. George

  ai scris atat de general si de ambiguu ca nu ma mira atatea posturi care s-au ingramadit doar sa sustina lipsa ta de argumentare la acuzatia pe care o aduci.
  concret unde ai vazut nesimitirea?
  concret cum se manifesta ea? (pt tine)
  concret care a fost ultimul exemplu, sau unul din cele mai adanci, care te-au determinat sa ajungi la o asemenea concluzie?

  fara astfel de raspunsuri cuprinse in postarea ta, tot ce ai scris e ambiguu si tendentios. ce ziic de tema: „nesimtirea de a posta o acuza fara argumentare”?

  Mai 6, 2011 la 9:58 am

 38. Margareta Lupascu

  Este un subiect despre care as putea sa scriu mult si cu argumente si situatii clare … Primul lucru cu care m-am confruntat cand am intrat intre pocaiti a fost nesimtirea! Nu dragostea ci nesimtirea, aroganta, ignoranta …

  Octombrie 9, 2013 la 1:38 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s