ROSE

Predica cu sinonime

Predica cu sinonime este stilul de predica cel mai raspandit in bisericile din Romania. Sa nu imi spuneti ca nu stiti despre ce e vorba, in fiecare saptamana auziti la biserica macar un frate care predica cu sinonime. Inteleg ca nu v-ati prins asa ca o sa explic despre ce e vorba.

Asa arata predica cu sinonime: se citeste un text, iar predica va consta in repetarea aproape identica a celor citite cu mici exceptii, folosindu-se sinonime ale cuvintelor folosite in acel text.

Exista o moda conform careia toata lumea tre sa dea un indemn, nu conteaza daca stie, nu conteaza daca are chemarea pentru asa ceva, nu conteaza daca e insuflat de Duhul Sfant, toti barbatii trebuie sa treaca pe la amvon la un moment dat, sa citeasca un pasaj si sa il comenteze. Unii imbina predica cu sinonime cu cea „heavy metal” si atunci mi se pare ca se atinge apogeul a tot ce inseamna „crestinism” pe meleagurile romanesti.

Am tot discutat pe tema asta cu un prieten, si ne gandeam noi ca logic si conform Bibliei ar fi ca doar cei care sunt insuflati de Duhul Sfant sa predice, in rest ceilalti sa mearga prin munti, sa stea singuri, sa se roage, pana prind legatura cu Duhul Sfant si apoi sa vina si sa urce la amvon, daca chiar vor sa predice.

5 responses

 1. Pingback: Declarația zilei – 31 martie 2010 « România Evanghelică

 2. Doc-mana

  nu stiu la ce biserica mergi, dar la cele la care am fost eu nu e regula ca „fiecare barbat sa treaca pe la amvon”. ai pretentia ca cei care vorbesc sa fie insuflati de duhul sfant. ai spus ca esti baptistia. pai, dom’soara, ai cam mari pretentii, avand in vedere ca fratii tai baptisti nici macar nu cred in botezul cu duhul sfant, ori cred ca l-ai primit, bietii, atunci cand au crezut. ceea ce este gresit. ar trebui sa le spui ca gresesc, nu sa-i critici atat.

  aprilie 6, 2010 la 9:20 pm

  • din pacate nu citesti cu atentie, iti cunosc stilul, no problem. Nu o sa ma repet, ai un ton mult prea rautacios sa marsez la asa ceva.

   aprilie 6, 2010 la 9:38 pm

 3. Stefan

  Doc-mana tu nu vezi ce se intampla in bisericile neoprotestante?,esti bihoreanca,tare as dori sa vin in biserica unde te inchini tu.

  aprilie 6, 2010 la 11:07 pm

 4. Doc-mana

  nu vad ce se intampla. ce se intampla? pai hai.

  aprilie 7, 2010 la 12:04 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s