ROSE

„Normalitate” – „Anormalitate”

Va amintiti de episodul in care Isus il intreaba pe Filip de unde pot sa cumpere paini pentru oamenii care au venit sa Il asculte,  iar Filip ii da un raspuns normal, face un calcul in ce priveste banii si cate paini se pot cumpara pe acestia? (Ioan 6)

Andrei se baga in vorba si ii spune lui Isus ca un baiat aflat acolo are cinci paini si doi pesti. Daca am fi fost noi acolo, i-am fi spus sa taca din gura ca vorbeste prostii. Cum poti sa vi cu ideea ca un baiat are cinci paini si doi pesti cand in discutie era hranirea a nu stiu cate sute sau mii de oameni? E o nebunie, luat asa la rece, Andrei tocmai avea un moment in care era dus pe aratura, vorbea fara sa gandeasca macar un pic, ce sa mai vorbim de intelepciune, era un caz clar de lipsa elementara de judecata.

Si totusi aceste vorbe complet anormale pentru acea situatie, au fost punctul de pornire pentru minunea care a urmat. Isus a luat in calcul vorbele lui Andrei si pornind de la ele si-a manifestat puterea prin inmultirea painilor. Isus a apreciat nebunia lui Andrei si a ramas rece la calculul logic, absolut normal a lui Filip.

Ar trebui sa incetam in a mai imparti lucrurile intre lucruri normale si anormale, ar trebui sa ne gandim daca acel lucru il multumeste pe Dumnezeu sau nu. Acesta ar trebui sa fie singurul criteriu dupa care sa triem situatiile, persoanele sau comporamentele acestora. Nu stiu cat de normala este actiunea lui Isus care a scuipat pe limba mutului, care a uns cu noroi imbibat in scuipat ochii orbului. Nu stiu cat de normala este atitudinea lui Isaia care a umblat 3 ani dezbracat dupa ce Dumnezeu i-a cerut asta, nu stiu cat de normale este atitudinea lui Ezechiel care a facut mancare pe balega de om, dupa ce tot Dumnezeu i-a cerut asta. (Cei cu mintea deschisa vor intelege ca nu instig la a se umbla dezbracat pe strada si a face tot felul de mancaruri ciudate, cei religiosi probabil ca asta vor intelege)

Normalitatea si anormalitatea sunt niste lucruri relative, normalitatea arata altfel pentru fiecare persoana, nu poti sa o incadrezi intr-un tipar, „doar asa arata un om normal, doar daca se incadreaza in cele 100 de reguli”. Criteriile dupa care este cantarita normalitatea difera de la o cultura la alta, de la o generatie la alta, de la un temperament la altul si pur si simplu nu au existat in lume oameni cu exceptia unuia, si anume Isus, care sa poata sa spuna ca este normal suta la suta dupa niste criterii fixe.

Atata timp cat ciudatenia ta nu contravine Bibliei, si nu reprezinta pentru fratele tau un motiv sa ajunga la pacat, atunci dupa parerea mea, care nu stiu cat conteaza, esti ok, frate, esti ok, sora.

Ar fi bine ca oamenii sa fie un pic mai deschisi la minte, toleranti cu ciudateniile inofensive, e minunat ca suntem diversi si ca suntem unii mai ciudati ca altii. Din pacate suntem mult mai toleranti cu pacatul decat cu ciudateniile care nu fac nici un rau, care cred ca pana la urma il amuza pe Dumnezeu foarte tare, ba mai mult se pare ca El ia in seama mai repede pe cei cu inima unui copil, care vin cu idei deplasate, decat pe cei intelepti si echilibrati in felul lumii.

Anunțuri

One response

  1. eduard

    Sa avem pardon dar normali(sensul de perfecti) nu suntem niciunul,ciudati suntem cu totii in felurite moduri,doar ca unii au impresia ca ei sunt mai „normali ca altii”,ca pacatele lor sunt mai mici decat ale altora,mai tolerabile,vedem paiul din ochiul altora si nu barna din ochiul nostru cum se spune…
    Eu am o vorba;”bai care esti normal, ca vin si eu sa iau notite de la tine”lol…
    Apropo,si despre Papa Ioan al II-lea s-a spus ca este un ciudat ,dar tot gurile rele au trebuit sa admita ca fiind unul dintre cei mai buni din istoria papalitatii.

    Iunie 3, 2011 la 2:04 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s