ROSE

Adevarul Bibliei despre CINĂ (1)

Cati dintre voi nu ati luat cina ultima data sau ultimele dati, pentru ca in saptamanile dinainte, sau zilele dinainte, v-ati certat cu X-lescu, sau ati facut ceva ce nu Ii place Domnului, desi v-ati cerut iertare de la El, va simtiti nelinistiti si nu ati luat cina? Am o veste buna pentru voi.  Invatatura conform careia nu poti lua cina din aceste motive pentru ca ti se poate intampla ceva foarte nasol dupa aia, este una ca multe altele nebiblica.

Haideti sa deschidem Cuvantul Domnului la 1 Corinteni capitolul 11 si sa citim incepand cu versetul 20 pana la versetul 34, pagina in Biblie 1121, link pe net AICI (ma joc si eu putin cu limbajul de lemn de la bise). Pavel se supara pe cei carora le vorbeste aici, pentru ca oamenii astia nu mai faceau diferenta intre mancarea pentru umplerea stomacului si cina Domnului. Si incearca sa le explice cum stau lucrurile.

27. De aceea, oricine mananca painea aceasta sau bea paharul Domnului in chip nevrednic, va fi vinovat de trupul si sangele Domnului.
28. Fiecare sa se cerceteze, dar, pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta.
29. Caci cine mananca si bea isi mananca si bea osanda lui insusi, DACA NU DEOSEBESTE TRUPUL LUI HRISTOS.
30. Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.

Din ce cauza sunt multi neputincios si bolnavi si nu putini dorm? Din cauza faptului ca oamenii astia nu deosebeau trupul lui Hristos de hrana lor zilnica, sau pentru ca desi faceau distinctia teoretica intre acestea, habar nu aveau ce inseamna de fapt cina Domnului.

Teoria bine cunoscuta in biserica, si general acceptata este ca nu poti sa iei cina, daca nu te-ai marturisit, daca nu ai tinut trei zile de post, daca nu te-ai curatit. De unde reiese asta oare? Unde scrie ca trebuie facute toate astea? Unde scrie ca daca cumva s-a intamplat ceva nasol in viata ta intre timp, ai calcat pe bec nu poti sa iei cina?

Nu trebuie sa asteptam nici macar o secunda dupa ce ne dam seama ca am gresit, ca sa ne cerem iertare de la Dumnezeu, da decum trei saptamani sau mai mult pana vine cina. Am gresit, ne-am dat seama ca am gresit, automat ne-am cerut iertare si Biblia ne garanteaza ca El este vrednic si credincios sa ne ierte de pacatele noastre (1Ioan 1:9). Cine asteapta sa vina cina ca sa se curateasca, acela nu a inteles nimic in ce priveste umblarea cu Isus.

Asta trebuie sa fie un stil de viata, fie ca e vorba sau nu de cina, nu poti sta cu pacatul dupa tine pana vine marturisirea la biserica, pana are timp pastorul sa te asculte, pana vine cina, ti 3 zile de post si dupa aia esti ok. Unde scrie in Biblie ca postul iarta pacatele, din cate stiu doar jerfta lui Isus face asta. Nu pentru cina trebuie noi sa fim sfinti, tre sa fim sfinti pentru ca in asta consta la urma urmei umblarea noastra cu Dumnezeu.

O sa imi spui „vai dar teoria asta e cumva asa usurateca, chiar puteam lua oricum cina, nu ne mai marturisim, nu ne mai curatim?” Un pocait firesc isi poate pune problema asta, pentru ca nu a inteles nimic la urma urmei. Asta seamana cu secventa in care Pavel spune ca atunci cand sunt multe pacate harul se inmulteste, iar unii banuiesc ca imediat s-au gandit ca asta ar fi cumva liber la pacat, ca na daca tot se inmulteste harul cand pacatuieste omul. Asa e si aici, nici vorba de liber la pacat, de fapt e sfintire continua.

Biblia nu ne pune nici o conditie in ce priveste luarea cinei, ni se spune doar sa discernem actul in sine, sa deosebim trupul lui Hristos de celelalte procupari culinare, sa intelegem ce inseamna de fapt acest act, daca chiar vrem sa avem parte de beneficiile lui.

Ps: Urmeaza partea 2 si 3, cu explicatii mai clare, asa ca rog putina rabdare cu concluziile pripite, si cu datul cu parul in cap. Dupa partea a treia dau liber la datul cu parul in cap. Ms de intelegere.

Reclame

2 responses

  1. marinel

    am si eu o intrebare?as vrea sa stiu daca biblia ingaduie sa luam cina o data pe saptamana.Va rog sa imi dati un raspuns concret,Domnul sa va binecuvanteze

    ianuarie 21, 2011 la 8:38 pm

  2. Fapte 2:42. Biblia ne arata ca biserica primara avea acesta practica zilnic.
    Ti-as recomanda sa citesti un material foarte fain despre cina luata in fiecare zi… intra pe http://www.gradinaeden.wordpress.com si sus pe bara o sa gasesti categoria Cina Domnului, acolo sunt cateva articole exceptionale in ce priveste acest subiect

    ianuarie 21, 2011 la 8:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s