ROSE

Caticheza?????

Anania un ucenic a lui Isus, nu unul dintre cei din prim plan, este trimis de Dumnezeu la Pavel in urma unei vedenii, se roaga pentru el si “Chiar in clipa aceea, au cazut de pe ochii lui un fel de solzi; si el si-a capatat iarasi vederea. Apoi s-a sculat si a fost botezat” (Fapte 9:18). Dupa ce isi pune mainile peste el, Anania ii spune lui Pavel: “ Si acum, ce zabovesti? Scoala-te, primeste botezul si fii spalat de pacatele tale, chemand Numele Domnului”. (Fapte 22:16)

Anania zilelor noastre, pe langa faptul ca nu este trimis la Pavel in urma unei vedenii, si pe langa faptul ca ii spune lui Pavel ca orbirea este crucea pe care trebuie sa o duca, el simte fiorul catichezei dandu-i tarcoale. Anania respira profund, isi pune fatza de om sobru, si il indruma pe Pavel sa urmeze cateva luni de caticheza. Pavel omorase cam multi oameni, fusese de acord cu uciderea lor, omul avea multe bube in cap, trebuie sa fie invatat calea buna, sa i se scoata din cap ereziile, in nici un caz un astfel de om nu poate fi botezat una doua. O fi avut Pavel o intalnire reala cu Dumnezeu, s-o fi cait de pacatele sale, dar, inainte de botez ii trebuie o caticheza din aia la sange, in care sa i se explice ce are voie sa faca si ce nu are voie, ce e bine si ce nu e bine, si doar daca intre timp se vad progrese, Pavel va fi programat pentru urmatorul botez, i se va face un echipament de botez pe masura si la botez cu el.

Anania, acelor vremuri, nu doar ca a sarit peste caticheza, ci il grabeste pe Pavel: „ce mai astepti, hai sa te botez, si apoi Duhul Sfant te va calauzi, ungerea care e in tine te va invata tot ce trebuie sa sti, nu ai nevoie sa te invete caticheza ce ai voie si ce nu ai voie, Duhul Sfant din tine te va invata” . 1 Ioan 2:27 “Cat despre voi, ungerea pe care ati primit-o de la El ramane in voi si n-aveti trebuinta sa va invete cineva; ci, dupa cum ungerea Lui va invata despre toate lucrurile si este adevarata, si nu este o minciuna, ramaneti in El, dupa cum v-a invatat ea”

In biserica primara omul era botezat in aceeasi zi in care se convertea, dar vad ca acum e nevoie neaparat de caticheza, si de a dovedi ca esti serios pe calea Domnului, ca sa fi botezat.  In biserica primara oamenii erau botezati cu Duhul Sfant si Duhul Sfant era Cel care il calauzea pe credincios, si Il invata. E incredibil ca nici macar Biblie nu au avut, dar s-au descurcat de un million de ori mai bine ca noi, pentru simplul motiv ca pe ei i-a invatat Duhul Sfant.

Oamenii astia erau botezati in aceeasi zi in care se converteau pentru ca botezul chiar are un rol foarte important, nu a fost doar asa, ca nu erau destul de modernizati ca sa fi descoperit inca efectele benefice ale catichezei. Oamenii astia erau botezati cu Duhul Sfant imediat dupa ce se converteau, pentru ca Imparatia lui Dumnezeu are o anume logica, nu doar pentru ca erau prea pripiti si inca nu au inteles ca prima data trebuie sa faci fapte vrednice, si sa demonstrezi ca esti serios pe calea Domnului.

Nu ma mai intereseaza nimic altceva decat ce spune Biblia, daca aveti alte pareri vreau sa ma contraziceti cu Biblia.

Daca pana acum vi s-a parut ca am fost radicala, de acum sunt si mai radicala, pentru simplul motiv ca asa treptat mi se tot deschid ochii sa vad, si ce vad pe de o parte ma face sa Il iubesc tot mai mult pe Dumnezeu si pe de alta parte ma socheaza de-a dreptul pentru ca nu inteleg cum s-a putut ajunge intr-un asa mare intunerec cu Biblia in mana.

Reclame

11 responses

 1. Stefan

  Sora mea biserica aproape in totalitate in ziua de azi s-a transformat in societate comerciala as zice partid politic dar e putin spus pt.caci cauta cat de mare este contul la banca si cati cotizeaza,catiheza e mai mult o indepartare a celui ce a dorit botezul,sunt multi care se razgandesc dupa ce pastorul al da deoparte pt.urmatorul botez,cunosc cateva cazuri,nici nu vor sa mai auda de Dumnezeu,mai este un exemplu de ‘caticheza’cand ingerul Domnului al trimite pe Filip la famenul etiopian. Domnul sa te binecuvanteze sora mea pt.tot ceea ce faci!

  Octombrie 30, 2010 la 3:13 pm

 2. da, bun exemplu de „caticheza” – famenul etiopian

  Octombrie 30, 2010 la 6:08 pm

 3. http://www.gradinaeden.wordpress.com promoveaza o invatatura care arata drumul inapoi in binecuvantarea gradinii Eden, drum pe care Hristos prin jertfa Lui l-a facut posibil pentru noi, luand asupra Lui pacatul, boala si blestemul.

  Noiembrie 1, 2010 la 2:57 am

 4. Docmana

  nu strica caticheza, insa nici mie nu mi se pare corect sa fie o conditie pt a putea face botezul. ba mai mult am auzit pastori spunand ca l-au amanat pe x si y pt botezul celalalt, pe motiv ca nu era suficient de pregatit. asta da este o prostie.

  Noiembrie 3, 2010 la 8:12 pm

 5. danyma

  cateheza e menita sa ii ajute pe oameni sa inteleaga mai clar ceea ce inseamna viata de ucenic. 🙂 Ce e asa de rau sa faci cateheza? plus ca un om nou botezat este un ca si un copil, si are nevoie de hrana usoara pentru suflet. Nu asa scrie in Biblie? deci, nu ii strica sa studieze Biblia inainte de botez 😉

  Noiembrie 8, 2010 la 2:24 pm

 6. In Biblie noi convertiti erau botezati in aceeasi zi in care se converteau, pentru ca botezul este mai mult decat un simbol. Dupa aia aveau timp, toata viata sa invete din Cuvant, pornind de la invataturile incepatoare pana la hrana tare.
  Aparent caticheza nu este un lucru rau, daca nu mai conteaza ordinea lui Dumnezeu si importanta botezului, dar daca luam de bun ce spune Biblia, atunci caticheza doar aparent nu este un lucru rau.

  Noiembrie 8, 2010 la 4:54 pm

 7. Vasilis

  Crestinii primari erau botezati in aceeasi zi, ca daca ii botezau a 2-a zi probabil ii gaseau cu capul taiat sau improscati cu pietre.
  Acum cand e la moda sa fii crestin, cand X se „pocaieste” ca parintii sunt pocaiti sau sa se insoare cu Y, evaluarea roadelor pocaintei e chiar necesara.
  Cunosc prea multe cazuri de botez la urgenta care n-a facut bine nici bisericii, nici celui botezat.

  Cum spunea Wurmbrand de o tanara din Rusia din inchisoare careia i-a fost pus pistolul la tampla de catre gardian cu mesajul: ori ma botezi, ori te impusc. L-a botezat… Omul a luat Imparatia cu navala… (sau violenta, cum spune in original).
  Nu poti face o regula Duhului Sfant…

  Noiembrie 19, 2010 la 1:33 pm

 8. pai in felul asta putem sa schimbam tot ce e in Biblie, si sa spunem ca atunci era nu stiu cum si acum e cum e si na trebuie ajustate unele lucruri.

  Noiembrie 19, 2010 la 2:00 pm

 9. Vasilis

  exista lucruri esentiale care nu sufera schimbare cum sunt pocainta, credinta, botezul, sfintirea etc. sunt altele care nu-s esentiale, precum ordinea inchinarii in adunare, forma rugaciunii, a cantarii etc.
  aici includ si momentul botezului, caci cel ce boteaza e responsabil de cel botezat, e acesta oaie sau capra, are motivatii sincere sau sunt alte lucruri la mijloc?

  sa-ti dau un exemplu, era un tanar in adunarea unde mergeam. se poticnea in faptul ca inainte de cina Domnului s-a multumit Domnului atat pentru paine cat si pentru vin, o singura data, si nu inaintea fiecaruia, cum scrie Cuvantul…
  asta numesc eu legalism. sa faci regula Duhului Sfant cu privire la lucruri neesentiale

  Noiembrie 20, 2010 la 11:23 pm

 10. unnde scrie ìn bible cà cei covertinti erau botezati in case in batistere botezul biblic era afarà

  Noiembrie 27, 2013 la 6:09 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s