ROSE

Lipsa responsabilitatii

Se pare ca tendinta unui procent mare dintre bisericile de la noi este de a ne indruma tacit spre adoptarea unui mod de viata in care sa nu existe simtul responsabilitatii, desi aparent se predica responsabilitatea. Putem sa ii punem lui Dumnezeu in carca toate nereusitele noastre, toate esecurilor noastre, toate urmarile caracterului nostru uneori de doi lei. Avem mare sansa cu Dumnezeu ca putem sa ne scoatem basma curata in fata oamenilor. Cand ceva nu reuseste pentru ca noi suntem de vina, nu trebuie sa fim responsabili, sa tratam lucrurile intr-un mod responsabil, e foarte la indemana sa presupunem sau chiar sa credem ca asa au trebuit sa stea lucrurile, ca asta a fost calculul si voia lui Dumnezeu.

Din moment ce teologia noastra ne spune ca Dumnezeu controleaza totul, atunci ne vine foarte bine o astfel de scuza, ne-am scos de tot, nimeni nu poate sa spuna ca nu ar fi asa. Doar ca Dumnezeu ne-a dat o vointa libera pe care nu ne-o manipuleaza, vointa noastra chiar e libera, e controlata doar de noi, nu de El, El ne da vointa, ne da toate instrumentele pentru a face lucrurile bune, dar la urma urmei noi suntem responsabili de ceea ce facem, firea noastra, orgoliul nostru, sunt responsabile de esecurile pe care le avem. Bineinteles ca mai e si diavolul prin preajma, dar cred ca in mare masura incurcaturile din viata noastra sunt generate de firea noastra.

Ar fi tare bine sa nu Il mai bagam pe Dumnezeu in probleme care nu Il privesc, la urma urmei e vorba de firea noastra si de diavol care se foloseste de firea noastra. Dumnezeu nu are nici o treaba cu comportamentul tau de doi lei, nu El te-a impins sa faci ce ai facut ca sa ruinezi lucrurile, tu ai facut singur ce ai facut pt ca te-au impins nervii, orgoliul, mandria sau frica. Sa-L lasam pe Dumnezeu in pace cand e vorba de esecurile noastre, El poate interveni in poveste doar cand va fi vorba de pocainta adevarata sincera, cand vom vrea sa avem o inima curata si cand vom invata sa purtam crucea, cand vrem schimbarea, vindecarea si eliberarea Lui.

Si daca nu Dumnezeu e de vina pentru esecurile noastre, ar fi tare bine sa fim responsabili si sa ne vedem bubele, sa nu ne ascundem dupa deget, ci sa infruntam adevarul, nu e usor dar adevarul te face liber, oricat de dureros ar fi pentru fire sa se confrunte cu adevarul.

Anunțuri

3 responses

 1. Adrian

  In primul rand, felicitari pentru schimbarea de layout!

  Cat despre startul „Se pare ca biserica ne invata sa nu fim responsabili…” nu cred ca e prea bun. E bine sa ne ferim de generalizari. Cristos a proiectat biserica, si cu siguranta nu a intentionat ca ea sa invete asa ceva.

  Mai bine e sa spunem ca unele adunari promoveaza etc. Intelegi ce zic…

  Numai binecuvantari!

  Februarie 1, 2011 la 8:06 pm

 2. Ms
  O sa rectific, la asta ma gandeam si eu dar m-am exprimat asa gandindu-ma ca majoritatea dintre biserici fac asta, procentul celor care nu practica tacit un asfel de mod de viata este unul mic.

  Februarie 1, 2011 la 8:12 pm

 3. BISERICA inseamna OAMENI. Din pacate, sunt de acord cu tine, rose, ca oamenii sunt taaaare iresponsabili si inconstienti si au impresia ca Dumnezeu va face lucrurile in locul lor. Dumnezeu ne ajuta in ceea ce dorim sa facem conform voii Lui, dar deciziile sunt ale noastre. Neasumarea esecurilor reale nu doar ca nu ne ajuta sa invatam ceva din ele si sa nu le repetam, dar afecteaza si modul in care ne percepem relatia cu Dumnezeu care nu traieste in locul nostru. El are treaba Lui, noi – pe a noastra. Dupa cum vom lucra in acest sens, asa vom culege si roadele.
  Imi pare rau ca trebuie sa fiu de acord cu tine pe acest subiect; si, indiferent cum vei formula, cred ca ideea a fost inteleasa; si asta era important… 😦

  Februarie 4, 2011 la 12:07 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s