ROSE

Sutasul emergent

Matei 8: 5-10 Pe cand intra Isus in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, care-L ruga si-I zicea: „Doamne, robul meu zace in casa slabanog si se chinuie cumplit.” Isus i-a zis: „Am sa vin si sa-l tamaduiesc.” „Doamne”, a raspuns sutasul, „nu sunt vrednic sa intri sub acoperamantul meu; ci zi numai un cuvant, si robul meu va fi tamaduit. Caci si eu sunt om sub stapanire; am sub mine ostasi, si zic unuia: „Du-te!”, si se duce; altuia: „Vino!”, si vine; si robului meu: „Fa cutare lucru!”, si-l face.” Cand a auzit Isus aceste vorbe, S-a mirat si a zis celor ce veneau dupa El: „Adevarat va spun ca nici in Israel n-am gasit o credinta asa de mare.

Sutasul a fost baiat destept, cu mintea deschisa, si-a dat seama ca daca Isus tot are puterea de a vindeca si se parea ca nimic nu ii poate sta impotriva, a tras concluzia ca Isus nu e limitat doar la 3 metode de vindecare. Sutasul nu a fost religiosul ingust la minte care Il baga pe Dumnezeu intr-o cutie si orice altceva in afara de cele 3 metode de evanghelizare sau vindecare, e de origine diavoleasca, orice nu a fost vazut inainte si verificat de stramosi, este de la cel rau. Uite ca omul asta s-a prins cum sta treaba cu Dumnezeu, daca Dumnezeu e nelimitat, atunci e nelimitat, nu poate fi ingradit de nimic, daca spune un cuvant, robul lui poate fi vindecat, si chiar asa a fost. Avantajul sutasului fata de multi dintre noi este ca nu a crescut intr-o biserica evanghelica de acum, nu a fost intoxicat de lege, si si-a folosit capul.

Isus a fost incantat de idee, a fost incantat de faptul ca sutasul a inteles ce fel de putere are El, si anume fara limite. Isus l-a laudat, a apreciat indrazneala credintei lui, nimeni pana atunci nu ii ceruse ceva atat de nonconformist. Dupa regulile mintii lor, Isus trebuia sa fie prezent langa bolnav, sa-si puna mainile peste el, ca acesta sa fie vindecat, aici insa metoda de vindecare a sfidat aceasta regula. Religiosii cu siguranta ca ar fi considerat cererea sutasului complet deplasata, eretica, sutasul ar fi fost un viitor adept al bisericii emergente (vad ca acum asta e jignirea la moda), a iesit din tipar, nu e in rand cu “oile”, e un lup in haine de oaie, il ispiteste pe Dumnezeu, nu isi vede lungul nasului, cere o vindecare prin telepatie, de la distanta, etc.

Multe bloguri ale pastorilor baptisti ar fi sters cu el pe jos, multe “elise” s-ar fi alertat, s-ar fi facut scrisori speciale ale pastorilor de prin America romani bineinteles, pentru a-l denigra, pentru a avertiza enoriasii sa stea departe de sutas, unu la mana Domnul vrea ca robul sa fie bolnav, pentru slava Lui of course, doi la mana, nu vi sa ceri lui Dumnezeu ceva ce nu e scris in “lege” in traditie,  ia auzi si ce daca sutasul ii spune subalternului “du-te” si el se duce, asa functioneaza institutia militareasca, ce treaba are una cu alta, sutasul e complet pe langa credinta, traditie, biserica, viata si moralitate, si apoi se opune dorintei lui Isus de a veni in casa lui, asta e culmea indraznelii.

Plus ca sutasul cred ca era imbracat neadecvat, din filme stiu ca astia aveau un fel de fuste mini si erau cu picioarele neacoperite, deci ispita frate, aoleu, sutasul a incalcat toate regulile, in alaiul lui Isus erau si femei, nu e bine, picioarele descoperite, pfuu, grav, probabil si-au pus mana la ochi ca sa nu fie ispitite de gambele sutasului sau cine stie, oricum in zilele noastre ar fi fost nasol, putini ar fi inteles ca gambele lui nu conteaza, azi e cu ispita frate, atunci oamenii erau imuni, sau stai ca inghit povestea conform careia barbatii au problema asta si femeile nu, femeile tre sa umble cu sacul pe cap iar barbatii pot sa isi scoata in evidenta muschii, no problem. Daca sutasul era femeie dupa mintea unora, inainte de vindecarea cu pricina, femeia ar fi trebuit probabil ucisa cu pietre ca sa poata avea loc vindecarea in liniste, intr-o atmosfera decenta fara picioare la vedere.  (In fine…duc ironia exact pana unde merg unii cu prostia.)

Cu toate ca sutasul a incalcat cateva reguli, Isus a fost incantat ca acesta a sfidat limitele, modelele si tiparele, Isus a scos in evidenta credinta lui iesita din comun si i-a indeplinit dorinta, fara sa ii reproseze nimic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s