ROSE

Saul si David – scuze ieftine – praf in ochi

De unde a pornit ura lui Saul fata de David? Saul avea o problema spirituala, iar David pentru ca era unsul Domnului a incercat sa il ajute, totul a fost bine si frumos, atata timp cat David a fost sluga lui, atata timp cat i-a slujit, cat Saul a putut profita de pe urma lui, dar intr-o zi David l-a invins pe Goliat si Saul nu a suportat ca era apreciat mai mult decat el. Atata timp cat relatia lui David cu Dumnezeu era in beneficiul lui Saul, asta nu l-a deranjat, ba dimpotriva, i-a placut sa profite de ungerea de eliberare prin cantare a lui David, dar in momentul in care aceeasi ungere a lui Dumnezeu l-a propulsat pe David, a intervenit invidia, invidia care a dus la idea fixa din mintea lui Saul de a-l omora cu orice prêt pe David.

Prima data incearca sa il omoare chiar in timp ce David era cu el,  cantandu-i, ulterior avand si alte tentative, dar sa urmarim atitudinea lui Saul si a lui David in acesta hartuiala. Saul il urmareste pe David, aproape ca il prinde dar sa nu iti vina sa crezi inainte de asta, intra si doarme in aceeasi pestera cu David. Desi il are la mana, David il cruta, isi spune parerea si…

1Sam 24:16-22. Cand a sfarsit David de spus aceste vorbe lui Saul, Saul a zis: „Glasul tau este, fiule David?” Si Saul a ridicat glasul si a plans. Si a zis lui David: „Tu esti mai bun decat mine; caci tu mi-ai facut bine, iar eu ti-am facut rau. Tu iti arati azi bunatatea cu care te porti fata de mine, caci Domnul ma daduse in mainile tale, si nu m-ai omorat. Daca intalneste cineva pe vrajmasul lui, il lasa oare sa-si urmeze drumul in liniste? Domnul sa-ti rasplateasca pentru ce mi-ai facut in ziua aceasta! Acum iata, stiu ca tu vei domni si ca imparatia lui Israel va ramane in mainile tale. Jura-mi, dar, pe Domnul ca nu-mi vei nimici samanta mea dupa mine si ca nu-mi vei sterge numele din casa tatalui meu.”  David a jurat lui Saul. Apoi Saul a plecat acasa, iar David si oamenii lui s-au suit in locul intarit.

Uneori sau de cele mai multe ori e bine sa nu crezi scuzele oamenilor. De iertat trebuie sa iertam indiferent de situatie, si noi am fost iertati de Dumnezeu, dar trebuie avut grija cu credulitatea si naivitatea, o spun asta din cruda mea experienta de viata in ce priveste inghitirea scuzelor care au fost urmate de recidive parca mai dureroase decat prima lovitura. Saul pus la zid de atitudinea generoasa a lui David, pe moment are inima induiosata, chiar plange, tine o cuvantare dupa care ai zice ca Saul a devenit un sfant.

Dar omul care nu are inima schimbata de Duhul Sfant, probabil ca in majoritatea cazurilor va face exact ce a facut Saul. Dupa cum bine stim, cuvintele lui Saul prin care si-a cerut iertare, au fost praf in ochi, pentru ca dupa ce a trecut sentimentul acelui moment, Saul a revenit la dorinta de razbunare, la dorinta de a-l omora pe David.  Cine te loveste odata, te va lovi si a doua oara, si a treia oara pana cand, nu stiu, dar e o regula interesanta, care functioneaza aproape intotdeauna, daca pe parcurs nu are loc cumva vreo transformare generata de Duhul Sfant in viata acelei persoane.

Scuzele sunt bune, cerutul de iertare iar e bun, dar la urma urmei nu valoreaza doi lei daca este urmat de o recidiva. Asa ca atentie la astfel de scuze, care te pot face sa lasi jos garda si sa te duci singur in gura lupului cand acesta va vrea sa muste din nou.

David a avut intelepciune, nu cred ca l-a crezut o secunda pe Saul, ar fi fost fatal pentru el sa fie influentat de pocainta de moment a lui Saul, stilul lui Saul era clar acela de a recidiva, daca a fost odata in stare sa il atace pe David cu intentia de a-l omora, a fost in stare si a doua oara, si a treia oara, asta era natura lui Saul indiferent de scuzele si cererile de iertare, de injosirile in momente cheie. Pentru ca in viata sa nu a intervenit o schimbare radicala prin Duhul Sfant, pentru ca omul acesta a trait pana la capat fara de Dumnezeu, era inutil sa te astepti ca cererile de iertare sa fie insotite de o schimbare adevarata.

David si-a dat seama ca atunci cand Saul a venit dupa el, nu a facut-o de dorul lui sau cu intentii bune ci urma sa aiba loc recidiva 1Sam 26 3. A tabarat pe dealul Hachila, in fata pustiului, langa drum. David era in pustiu; si, intelegand ca Saul merge in urmarirea lui in pustiu…

Reactia lui David este una superba. De iertat il iarta, dar incredere nu mai poate sa aiba in el, in momentul in care e provocat la sah, David ii da mat de doua ori, nu pentru ca ar fi vrut, ci pentru ca nu a avut alta solutie. David a inteles ca nu mai este dorit si a disparut din preajma lui Saul, si-a vazut de viata, a incercat sa stea departe de cel care odata il vrea mort, odata se caieste, iar il ataca, iar se caiestei.

Are loc al doilea episod aproape tras la indigoo cu primul, Saul il vrea mort din nou pe David, si iar doarme pe unde nu trebuie. David il are  la mana dar il cruta. Reactia lui Saul este ca si prima data: foloseste cuvinte prin care sa impresioneze, dulcegarii, linguseli, doar doar se va vedea cat de bun este el, cat e  de plin de intentii bune, si cum de fapt a facut si el o greseala doar e om, de fapt nu asta e natura lui, a fost o gafa de moment. 1 Sam 26:17. Saul a cunoscut glasul lui David si a zis: „Glasul tau este, fiul meu David?” Saul isi continua smiorcaiala, scuzele si teatrul vs 21. Saul a zis: „Am pacatuit; intoarce-te, fiul meu David, caci nu-ti voi mai face rau, fiindca in ziua aceasta viata mea a fost scumpa inaintea ta. Am lucrat ca un nebun si am facut o mare greseala.” 25. Saul a zis lui David: „Fii binecuvantat, fiul meu David! Tu vei face lucruri mari si vei birui.” David si-a vazut de drum, si Saul s-a intors acasa.”

Sa ti se inmoaie inima, nu alta. Dar David a inteles cum stau lucrurile, drac pocait nu exista (vorba cuiva), . Sti ce a facut David dupa tot spectacolul lui Saul? A plecat cat mai departe de el, undeva unde sa se simta la adapost, undeva unde sa nu mai fie nici o conexiune intre el si Saul, undeva unde totul sa se rupa intre ei. 1 Sam 27:1. David si-a zis in sine: „Voi pieri intr-o zi ucis de mana lui Saul; nu este nimic mai bine pentru mine decat sa fug in tara filistenilor, pentru ca Saul sa inceteze sa ma mai caute in tot tinutul lui Israel; asa voi scapa de mana lui.”

Vi se pare familiara aceasta poveste? Stati linistiti nu va suspectez ca fiind toti persoane care se incadreaza in categoria lui David:), cred ca procentul celor ca Saul e net superior, dar daca se intampla sa fi un David, poti sa inveti enorm de multe din povestea asta, eu am facut un sumar, dar citirea intregii carti 1 Samuel iti va da o imagine mai completa.

Reclame

One response

  1. Foarte, foarte adevarat! Am patit si eu asta si am iertat, dar m-am tinut putin mai (sau putin mai mult) departe de persoanele respective. Dar cred ca de multe ori sunt si un Saul si nu e bine.

    august 14, 2013 la 3:04 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s