ROSE

Armura lui Dumnezeu

Efeseni 6:11-18. Imbracati-va cu toata armura lui Dumnezeu, ca sa puteti tine piept impotriva uneltirilor diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti. De aceea, luati toata armura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata, dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii

De fapt ce spune Pavel aici? Pe scurt spune ceva de genul: „ca sa puteti invinge atacurile celui rau care vor veni asupra voastra garantat, va trebuie cateva lucruri si anume: trebuie sa traiti in adevar, in neprihanire, sa fiti mantuiti, sa aveti credinta, si sa va umpleti cu Cuvantul, intr-un mod evlavios daca se poate. Si pe deasupra rugati-va in Duhul, folositi vorbirea in limbi pentru ca asta e o arma extraordinara impotriva domniilor si stapanirilor intunerecului, ( daca nu aveti acest dar, cereti-l –1 Cor 14 – despre vorbirea in limbi, partea 1, partea 2)

Avem asa o imagine fantasmagorica si fara consistenta in ce priveste armura crestinului din Efeseni, dar e foarte logic si simplu ce spune Pavel aici. Daca traiesti in minciuna, in faradelege, daca nu ai credinta, daca nu esti mantuit, daca nu esti imbibat cu Cuvantul lui Dumnezeu, si daca nu te rogi in Duhul, nu te astepta sa faci fata cu brio atacurilor diavolului. Prin prezentarea armurii, Pavel face un rezumat al intregii vieti de crestin.

E interesant ca Evanghelia sau Cuvantul lui Dumnezeu este mentionat de doua ori, atat in ce priveste incaltamintea, cat si sabia. Cuvantul este de fapt sursa tuturor celorlalte elemente ale armurii, in urma auzirii Cuvantului vine credinta, atat in ce priveste mantuirea, cat si in ce priveste celelalte aspecte ale mostenirii noastre in Hristos, vindecarea fizica sau emotionala, eliberarea, binecuvantarea financiara si orice alta binecuvnatare care ne sta la dispozitie. In urma acumularii Cuvantului, se ajunge la neprihanire, pentru ca samanta Cuvantului va da roada in inima ta (Strang cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta! Ps 119:11). In urma imbibarii cu adevarul Cuvantului, nu vei mai trai in minciuna, atat minciuna asta zilnica in care multa lume se balaceste dar in special minciuna despre Dumnezeu, Cuvantul iti va revela adevarul despre Dumnezeu care iti va da credinta.

Dupa cum observati e o inlantuire intre aceste elemente ale armurii, nu se poate una fara alta, diriva una din alta, e un tot unitar.

Pavel nu da o reteta rapida pentru o protectie totala a crestinului, armura asta se acumuleaza in timp, nu o poti avea peste noapte doar imaginandu-ti ca ai armura pe tine.  Daca traiesti in minciuna, faradelege, daca nu esti mantuit si nu ai credinta, daca nu te hranesti din Cuvant si daca nu te rogi prin Duhul, degeaba iti tot imaginezi armura, cum ca ai avea-o, esti din start infrant. Diavolul nu se teme de imaginatia noastra, sterge cu noi pe jos cu tot cu imaginatie, el se teme de adevar, de credinta, de neprihanire, de Cuvant si de rugaciunea in Duhul.

Poti sa ai credinta in ce priveste mantuirea, si esti protejat in acel punct, dar daca ai necredinta in ce priveste vindecarea, vei fi vulnerabil la acest capitol, la fel si daca nu ai credinta ca Dumnezeu iti poarta de grija financiar, iar vei fi vulnerabil. Si nimeni nu dobandeste toate aspectele credintei intr-o zi, e un proces lung si anevoios pe alocuri, cu suisuri si coborasuri, cu destule esecuri pana ne dam seama de fapt cum functioneaza lucrurile, pana ne descotorosim de minciunile pe care diavolul le-a implementat in mintile noastre.

Din pacate armura asta nu o poti cumpara de la vreun magazin, pentru armura asta trebuie sa iti investesti viata pe termen lung, atat cat tine ea.

One response

  1. Simplu, clar și concis. Foarte buna sinteza. Mi sa făcut multă lumina. Mulțumesc și GB!

    februarie 2, 2021 la 8:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s