ROSE

Ispitirea – cine, ce si cum…

1 Corinteni 10:13. Nu v-a ajuns nicio ispita care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda.

Un verset care sta la baza multor predici aiurea si complet opuse la ceea ce spune Biblia de fapt.

Unii zic ca nu pot sa faca fata ispitei, e prea mare, dar Biblia ne spune clar ca nu e asa. Dumnezeu l-a creat pe Adam de la inceput cu puterea absoluta asupra a tot, inclusiv asupra ispitei. A, ca el a dat-o in bara, e adevarat, dar asta nu inseamna ca nu a existat in el puterea de a invinge, inseamna doar ca nu a folosit-o.

Dumnezeu ne-a creat cu puterea de a invinge tot, si indiferent care e ispita, indiferent cum arata noi putem sa invingem, avem in noi puterea de a invinge, doar ca nu stim ca putem. Dumnezeu ne-a facut de cunoscut prin Cuvant ca putem. „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta”, spune Biblia. Da, ne plecam in fata ispitei pentru ca nu stim cine suntem, pt ca nu stim ce avem si nu stim sa actionam pt ca nu am fost invatati sau hai sa nu mai dam vina pe altii ca nu ne-au invatat, hai sa dam vina pe noi, am preferat sa ne hranim firea decat sa hranim duhul, si nu poti birui ispita cand tu traiesti in firea pamanteasca, si nici nu sti ca o poti birui.

Altii au dedus din acest verset ca Dumnezeu e cel care trimite ispita, doar ca teoria asta e clar redusa la tacere de versetul din Iacov: “Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: „Sunt ispitit de Dumnezeu.” Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni”. (Iacov 1:13)

Altii o sa spuna ca si Isus a fost ispitit, si culmea Isus a fost dus chiar de Duhul in pustie ca sa fie ispitit, deci clar, „Dumnezeu te duce in ispita”. (***Iacov 1:13 va rog***) Eu cred ca acea ispitire a fost destinata doar lui Isus, si nu noua. E un verset pe care nicicum nu l-am inteles pana recent. Toata lumea stie rugaciunea Tatal nostru. La un moment dat se spune asa: “si nu ne duce pe noi in ispita”. Isus ii invata pe ucenici cum sa se roage. Daca ispita asta s-ar referi la ispita de care am vorbit in acest articol, atunci s-ar bate cap in cap iar cu Iacov 1:13 care spune ca Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni, ca Dumnezeu nu duce pe nimeni in ispita. Ispitirea despre care se vorbeste in rugaciunea Tatal nostru este ispitirea lui Isus, evenimentul acela singular care a avut loc dupa botezul lui Isus. Da, Duhul l-a dus in pustie, dar acolo a fost o chestie care I s-a intamplat doar lui Isus.

Sa spui ca Dumnezeu perminte ispita in viata ta, suna ca si cum El e complice cu diavolul si sta la taclale cu el pe seama ta, hotarand cam cum sa iti joace feste diavolul. Si asta e varianta care se predica peste tot cum ca Dumnezeu sta picior peste picior si te studiaza, si se gandeste: “mai mai asta mai are putin si crapa, hai sa slabim stransoarea, sa il lasam sa mai respire, ca altfel moare”. Da, versetul asta asa spune “Dumnezeu nu va ingadui sa fiti ispititi”, doar ca trebuie gandit un pic mai departe. La inceput cand Dumnezeu a creat omul, a batut in cuie o chestie si anume ca omul are puterea de a birui ispita.

In acest verset Dumnezeu ne spune: “omle, vezi ca nu m-am razgandit, stiu ce am facut la inceput, stiu ce am creat, nu te teme, nu o sa schimb regulile jocului pe parcurs, nu accept nici o exceptie, nu o sa permit vreo exceptie, v-am creat cu puterea de a invinge orice isipita, nici o ispita nu e deasupra puterilor voastre, asa ca asa ramane, ma tin de cuvant, promisiunea e promisiune, sunt credincios si ma tin de cuvant, chiar daca ispita pare un dinozaur care o sa va calce in picioare, ganditi logic, sunteti biruitori pt ca v-am facut biruitori, nu o sa permit ca lucru asta sa se schimbe, cu nici un chip nu o sa va extirp neuronul care se ocupa cu biruirea ispitei, e acolo, e viu, doar trebuie sa stiti ca exista si sa il folositi, nu o sa permit si nici nu o sa ingadui ca regula sa se schimbe”

Ba mai mult ne spune ca s-a pregatit si mijlocul de iesire, tu ai in tine impregnat mijlocul de iesire din ispita. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33)  Cu alte cuvinte: “in lume veti avea  multe ispite, dar indrazniti si biruiti ispita, pt ca Eu am biruit-o, l-am creat pe Adam cu capacitatea de a birui absolut orice ispita, el si-a bautut joc de capacitatea asta, a pervertit-o, dar Eu am venit si am murit ca aceasta capacitate sa fie reinoita, voi aveti capaciatea de a iesi din orice ispita posibila, nimic nu e peste puterile voastre, NIMIC. Inteleg ca nu-i usor va inteleg, am trecut si Eu pe acolo, dar daca folositi cum trebuie resursele pe care le aveti, puterea si autoritatea Mea, daca ascultati de Mine, daca umblati in neprihanire si dreptate, daca ma credeti pe cuvant, o sa vedeti ca asa e cum v-am promis ca e”.

Cine e cel care ispiteste? Ci fiecare este ispitit, cand este atras de pofta lui insusi si momit. (Iacov 1:14). Firea ta, daca nu e dusa la cruce, isi va cere drepturile, si diavolul va plusa fiecare aspect netratat din viata ta. Dumnezeu nu are nici o treaba cu ispita, nici nu o da, nici nu te duce in ispita, nici nu sta la targ cu diavolul ca sa negocieze cat de intensa e ispita, firea si apoi diavolul sunt cei de la care porneste tot. Dumnezeu e de partea cealalta, a furnizat totul ca sa poti invinge si firea si diavolul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s