ROSE

Posibil sau imposibil?

1Petru 1:15,16. Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra. Caci este scris: „Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant„.

Aoleu, dar Biblia asta chiar vorbeste serios, sau glumeste? Pana si ortodoxii in felul lor au inteles partial lucrurile astea si ii declara pe unii sfinti, insa noi n-am prea inteles nimic. Noua ni se pare ca Biblia exagereaza. Asa ceva nu e posibil, cum sa fi inca pe pamant si sa fi sfant? Daca nu e posibil, atunci de ce sa ma mai stresez cu ideea, nu e posibil si gata, hai sa coboram stacheta, sa ne multumim cu ce e pe lumea asta, doar nu-i musai sa fi rupt din cer.  Pai daca Biblia spune asta cine sunt eu sa anulez Biblia prin experienta mea proprie sau experienta a nu stiu cate miliarde de oameni. Biblia are dreptate, tu si cu mine ne putem insela, toate miliardele de oameni se pot insela, dar Biblia are dreptate. Asta vrea Dumnezeu de la noi si ne-a dat parghiile prin care putem ajunge la ceea ce ne cere.

O sa imi spui ca este vorba de neprihanirea pe care o primim prin credinta atunci cand credem in Isus. Da si despre asta e vorba, doar ca aici se spune clar, “fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra”. Refuz sa cred ca Dumnezeu ne-a cerut ceva irealizabil.

La fel Marcu 11: 23. Adevarat va spun ca, daca va zice cineva muntelui acestuia: „Ridica-te si arunca-te in mare”, si daca nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ce zice se va face, va avea lucrul cerut.

Toti suntem tentati sa credem ca Isus a vorbit la figurat. Nu, Isus a spus ca noi putem face asta. O sa imi spui ca nimeni nu a mutat inca un munte din loc prin credinta. Poate Isus a dat un exemplu care pana acum nu a fost necesar sa se intample, nu te apuci asa de nebun sa muti munti daca nu e nevoie, dar s-au intamplat chestii asemanatoare, ceea ce inseamna ca nu a vorbit la figurat.

Gandeste-te la cei din Vechiul Testament, proorocii din vechime, care aveau acelasi Duh Sfant ca si noi, pe vremea aceea sansa aceasta o aveau doar cativa indivizi, acum e pentru toata lumea. Moise a despartit Marea Rosie, Iosua a despartit Iordanul, a oprit soarele sa apuna, Ilie a chemat foc din cer, Elisei a despartit Iordanul si putem continua. Crezi ca daca in cale se afla un munte imens pe care nu ar fi putut sa il treaca, Moise nu ar fi mutat muntele din loc? Eu sunt sigura ca l-ar fi mutat, doar ca din intamplare sau nu, in calea lor se afla Marea Rosie.

Suntem blocati si infestati cu gandirea lumeasca, nu stim sa gandim ca niste copii de Imparat, si nu orice Imparat. Ce ni se pare imposibil cu mintile astea limitate, o dam imediat ca ar fi vorba de metafore sau gasim noi o explicatie teologica. Dar ne inselam profund. Dumnezeu nu e un Dumnezeu banal, si nici noi daca chiar suntem copiii Lui nu suntem niste fiinte banale. Suntem oameni dar nu suntem doar oameni.  Aa, ca pacatul, ignoranta si neascultarea ne tin in zone mediocre, asta e alta poveste, dar Dumnezeu nu ne-a cerut chestii imposibile, nu ne-a spus ca putem face ceva ce de fapt nu putem face, nu ne-a spus ca putem fi intr-un fel in care de fapt nu putem fi. E atat de clar.

Anunțuri

18 responses

 1. VDFilip

  Or fi recunoscand ortodocsii ca erau oameni sfinti dar ca sa isi acopere propria eschivare, ii arunca Lui Dumnezeu praf in ochi facandu-i pe oameni, pe aceia pe care ii considera de fapt ei sfinti, mai sfinti decat Dumnezeu incat se inchina lor. Atat de sfinti i-au facut si i-au canonizat incat sa acopere si nesfiintirea a catorva zeci sau sute de generatii ce isi pot permite sa intre in Rai prin coruptie. Ori o corupe pe Maica Maria, ori pe Sf.Ap.Petru, ori pe altii, ca doar si sfiintenia asta tot prin coruptie o fi fost obtinuta si de inaintasi sarind calul. Ca si cum nu ar fi un aspect extrem de grav, mai duc si pe altii in ratacire si imping la pacat.
  „Urmariti pacea si sfiintirea cu totii fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu”.

  August 22, 2011 la 12:27 pm

 2. nel

  Filip
  Urmariti pacea….
  Imi cer scuze daca sint gresit dar nu vad legatura mesajului cu prima patre a versetului

  August 24, 2011 la 4:04 am

  • VDFilip

   Legatura este in verset:intre prima parte si a doua parte a versetului. si fiindca ai recunoscut faptul ca este un verset din Biblie, te-a ajutat sa iti dai seama ca este un verset tocmai faptul ca am scris si prima parte si a doua a versetului? nu cred. dar pe multi poate ca i-am ajutat. ca sunt multi ortodocsi foarte evlavioasi dar habar nu au de ce scrie in Biblie. No, si strict pt imbogatirea cunostiintelor lor intr-ale religiei am scris si prima parte. am si motive sa le aduc aminte de pace. ca tare ne mai luau la ochi candva de ne salutam cu pace si ne alintau cu „uite pocaitu”. ne faceau un serviciu enorm cu asta, desi ei o faceau din repulsie, iar atunci cand deveneau careva dintre ei „pocaitu” atat de evlaviosi deveneau incat ne aratau in biserica:”uite nepocaitu”.evlavia o tineau tot inaintea cunostiintelor din Biblie.nu ar fi cinestie ce bai asta de nu s-ar ingramadi omul cu interpretari incorecte din Biblie facute mai ales in dreptul pocaintei altora, ca de ex cu roadele.cum deschizi gura impotriva lucrurilor standardizate de om, te ia cu roadele. nu fac observatia asta din duh de cearta. vreau sa atentionez pe pocaiti si pe cei ce vor deveni pocaiti ca Duhul Sfant are standardele Lui si nu trebuiesc controlate de sistem, mai ales de unul ateu. S-au pus in discutie probleme sensibile pe blog de-a lungul timpului de cand a aparut acest blog. Discutiile acelea le-as defini pe cat de scurt, pe atat de cuprinzator cam asa: Duhul Sfant nu o sa-ti spuna niciodata sa mergi sa faci chimioterapie chiar daca Domnul Isus a uns ochii orbului cu tina. Poate sunt eu prea slab in credinta. Cinestie….Daca preocuparea noastra cand ne pocaim ar fi sa lasam standardele Duhului Sfant sa fie implinite multe am avea de castigat. Ei, dar daca nu avem alta preocupare decat sa punem capastrul pt. turta sistemului pe aceste standarde si pe pocainta celui de langa noi, atunci mai de castigat ar fi sa ne legam de gat o piatra de moara….

   August 25, 2011 la 6:56 pm

   • nel

    Filip
    Mesajul tau ( 9 rinduri in primul mesaj) nu au legatura cu versetul scris caci tu nu cauti pacea prin ce scrii. Mesajul insusi nu aduce pace.
    Cred ca e mai constructiv sa ne intarim, indemnam, sustine decit sa ne pierdem timpul lovind in ortodocsi. Timpul e scurt, sa il folosim la cresterea credintei, a omului launtric, sa tindem spre ” plinatatea lui Christos in vietile noastre”. Ce vreau sa iti sugerez e sa iti folosesti talentul (talantii) in a scoate frumusetea credintei in iveala. E mai constructiv a ajuta pe cineva obosit sasi descopere talantul si sa il puna in folosinta. Sint convins ca ma tintelegi.
    Fi binecuvintat

    August 27, 2011 la 10:56 pm

 3. VDFilip

  8. „Ţi s-a arătat, omule, ce este bine, SI CE ALTA cere Domnul de la tine, decât să faci dreptate, să iubeşti mila, şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?”
  9. Glasul Domnului strigă cetăţii, şi omul înţelept se teme de Numele Tău. Ascultaţi pedeapsa şi pe Cel ce o trimite!
  10. Mai sunt în casa celui rău comori nelegiuite, şi blestemata efă mică?
  11. Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpănă nedreaptă şi greutăţi strâmbe în sac?
  12. Pentru că bogaţii lui sunt plini de silnicie, locuitorii lui spun minciuni, şi limba lor este numai înşelătorie în gura lor, ”

  24. Ci DREPTATEA să curgă ca o apă curgătoare, şi NEPRIHANIREA ca un pârâu care nu seacă niciodată! [?!?!?!?!?!?!]

  August 27, 2011 la 8:47 pm

 4. am facut referire la ortodoxi asa ca idee, nu i-am aparat nu i-am criticat, vroiam sa scot in evidenta o chestie anume. Vad ca nu v-ati prins.

  August 28, 2011 la 1:03 am

 5. VDFilip

  M-am prins Dana. Dar asa m-am priceput io sa fortez ideea. Nu am ce obiecta. De criticat poti sa ii critici cat vrei ca nu iti stau in cale. Si apararea poti sa le-o tii. Nu ma afecteaza cu nimic. Cand ma iau la tranta cu sistemul, vrand-nevrand ii apar si pe ei. E bn ca lamurim situatia. Nu am nika cu tine. Imi place tot ce faci pe blog. Iti urez succes din plin! GBY!

  August 28, 2011 la 10:33 am

 6. baruch hashem

  „Trandafir in desert”, nu stiu cine esti, dar imi place mult „nebunia ” ta si sincer , asemenea oameni incerc sa formez in Bise unde slujesc, adica , ” nebuni ” pentru Cristos! Desigur ca e o metafora, ca doar asemenea oameni , ca si tine , pot face sa „dea soarele inapoi” cat este necesar, caci Imparatia cerurilor necesita urgent, aici in romania, oameni care isi recunosc pozitia lor in Cristos 😦 Io. 10:34b) ! Si acesta este adevarul ! Diavolul ne-a orbit sa nu vedem si ne minte incontinuu, sa nu ne cunoastem adevarata noastra identitate in Cristos ! Oricum deviza si tinta Evgh. mele este : ” Pot totul in Cristos care ma intareste !” Doar ca e o haita de miliarde de demoni care trebuie sa dea inapoi din cale , ca sa se arate „Shekinah”, adica gloria lui D-zeu si pentru aceasta , intr-adevar e nevoie de acei nebuni , cum mi se pare ca esti si tu cum suntem si noi in bise unde ne antrenam ca David in ” sala de fitness club” unde prindea ursul si leul de falca, atunci cand indrazneau sa-i fure vreo oaie si apoi ii ciomagea ! ( 1 Sam. 17:34-37). Mult succes !

  Septembrie 3, 2011 la 11:23 pm

  • Imi place cum suna : „nebuni pt Hristos” :). Cand incepi sa intelegi cat de cat cum stau lucrurile in Biblie, si cat de bun e Dumnezeu, e cam greu sa nu devi unul dintre „nebuni”.

   Septembrie 3, 2011 la 11:30 pm

 7. nel

  Si eu cunosc citiva pe aici, este o mare placere sa fi intre ei, cind se intilnesc vorbesc doar de Domnul si ce minuni a facut intre ei, o ce delectare, parca nici nu mai iesti pe pamint. Pe deasupra mai sint si revelatii, vedeni, vindecari

  Septembrie 5, 2011 la 7:56 am

  • VDFilip

   nel, fii binecuvantat si tu! nu mai numara randurile care aduc pace sau nu, ca nu are rost. Domnul Isus a venit sa instaureze pacea in inima aducand mantuirea sufletului, si cu toate acestea a zis ca nu a venit sa aduca pacea in razboiul perfid la care sunt supusi cei ce cred in El si in razboiul cu demonii si cu slugile lor, ci sabia. Pai daca nu are legatura versetul cu articolul nu este chiar de lepadat pt atata motiv. Motivul ca eu nu caut pacea este ambiguu si folosit ca argument slab de tot. Nu fac aluzie la ortodocsi ca fiind slugileeee…., m-am referit in general. OK, sunt de acord ca e super sa se vb de vindecari, de revelatii,etc. Asta nu inseamna ca tre sa te porti chiar cu manusi, lasandu-te descoperit pe multe parti. A fi combativ cu manusi finute cand sunt atatea situatii de combatut e departe de exemplul cu Iona. De ai fi la realitate, ti-ai da seama cu ce manusi finute s-a lucrat si s-a combatut ce este esential in randurile celor de la neo ca ex. In mesajul in care te-ai referit cu facutul parului, nush in cine bati si cata pace cauti. Uite, tu bati in pocaiti direct. Si ce finutttttt! In ortodocsi nu e voie. Intentia mea nu a fost si nu este decat sa bat in sistem cat ma tin bracinarele, si cand nu am incotro, bat in cei ce ma confrunta. Daca ma confrunta gresit sau pe nedrept. Ca de gresit si io gresesc de numa. Accept criticile, np. Dar in cazul de fata, e lamurita problema sau nu? Ce zici?

   Septembrie 5, 2011 la 9:38 pm

 8. nel

  Am scris ca urmare a mesajului roseinthedesert, ma bucur ca numesti ” finut”
  Orice lucru facut care are la baza dorinta de a crea invidie este de la diavol chiar si tunsura parului. Nu tunsura in sine ci dorinta in a avea de a fi mai de admirat poate duce la o cursa se frumusete in care cistiga diavolul. Cuvintul zice ca un lucru frumos nu mai trebuie inpodobit.
  Imi place un proverb: mustral pe intelept si se va face mai intelept….. aceasa prima parte imi place ft. mult. Mustrarile sint pentru indreptarea oamenilor intelepti, a soua parte a versetului cred ca nu se aplica aicea.
  PS. please reciteste mesajul original roseinthedesert am avut impresia ca mustra pe cei din biserici, eu doar am comentat primul mesaj. E ft. constructiv sa urmam primul mesaj si ca comentam, sa ne adincim, sa putem invata ceva fara a devia in alte discutii.
  Love you back

  Septembrie 6, 2011 la 7:31 am

 9. VDFilip

  Scriam intr-un coment ca este esential sa cunoastem scripturile. Cunoscand scripturile, vom descoperi esentialul esentialului sa-i spun asa: cum sa ajungem sa ne mantuim sufletul.
  Haideti sa vedem pilda cu Lazar si bogatul. Nu e destul ca Lucifer a corupt a treia parte din ingeri. Omul incearca si el acelasi lucru. Ce face bogatul dupa ce moare? Intervine pe langa Avraam ca doar o putea sa scape de chinuri. La Dumnezeu nu incearca fiindca stie ca nu are sanse. Sa il fi confundat oare pe Avraam cu Dumnezeu? Nu cred. S-o fi gandit bogatul ca il poate propulsa pe Avraam peste rangul Lui Dumnezeu cu gulu-gulu si cu miorlaiala. Bogatul merge inainte cu tupeul pana intr-acolo ca ii sugereaza Lui Avraam un sistem propriu. Ce viclean a mai fost bogatul! Acum il interesa si mantuirea altora. Avraam insa ii alina marsavia descriindu-i inca odata sistemul din univers in care sigura cale de a ocoli iadul este numai dus, apoi se volatilizeaza la sosire in locul vesniciei. Din start, sistemul confectionat de bogat il exclude pe Dumnezeu, dar are nevoie de ceeace ii apartine Lui Dumnezeu si ce a creat El. Nu am observat in sistemul omului aici pe pamant, in viata aceasta alta politica decat sa te faca sa confunzi Dumnezeii, iar Dumnezeul adevarat sa fie substituit definitiv incetul cu incetul.
  Cand spun ortodox amintesc de un sistem. La fel si cand spun penticostal ori baptist,mormon, martorii lui Yehova, psd, pdl, etc…
  Pt crearea sistemului ortodox s-a afisat prin definirea sistemului ca fiind esential sa fii drept credincios. La penti, definirea cauta sa lege esentialul de evenimentul cincizecimii. In politica printre altele, esentialul este relevat prin nostalgia la minciuna.
  Hai sa vedem esentialul care l-a urmarit Dumnezeu. Care altul poate fi decat sa mantuiasca neamul omenesc? Care este obiectivul esential urmarit de Domniul Isus? Acela de a-si cladi o biserica din pietre vii, acela de a cladi suflete. Cand un copil creste cu imaginea ca o cladire este biserica, va fi format de mic sa scape din vedere esentialul. Cand nou-nascutul spiritual se va obisnui cu imaginea unei cruci aruncate pe o cladire, se va forma in asa fel incat sa scape din vedere ca el este purtatorul unei cruci pe care i-a ingaduit-o Dumnezeu sa o poarte, va merge in viitor la acea cladire numita biserica doar sa sfideze crucea mazgalita pe pereti. Cand unui individ i se va arata pe un perete o mazgalitura, o imagine a unui isus chinuit la rastignire,acel individ se va obisnui sa il chinuie si in propria inima.
  Ma gandesc la bietul Lazar. De cate ori nu l-o fi sfidat si ocarat bogatul pe Lazar cat era in viata? Asa sarac cum o fi fost Lazar,poate l-a infuriat in repetate randuri pe bogat refuzandu-i diferite oferte, provocari si observatii inteligente si marinimoase.
  Nu pot sa trag alta concluzie decat aceea ca felul in care a indraznit bogatul sa vorbeasca cu Avraam este rezultatul gandirii cu care s-a obisnuit bogatul cat era in viata, gandire in care se vedea el insusi dumnezeu ca ii functiona bine propriul sistem, iar obiectivele urmarite il defineau prin realizare in fata celorlalti.

  Septembrie 6, 2011 la 10:45 am

  • Filip, e grozav cum ai explicat povestea bogatului si a lui Lazar. Unii sunt atat de tupeisti incat nici macar ajunsi in iad nu schimba modul de abordare al lucrurilor, vorbesc de oamenii care desi ajung in „iad” aici pe pamant, se tin de ei, de eul lor, si de mandria lor pana la capat.

   Septembrie 6, 2011 la 1:33 pm

 10. VDFilip

  Asa e Dana, cum spui, in schimb nu pot sa inteleg de ce le trebuieste asa cantitate mare de surogat numit tupeu cand sunt atat de handicapati si nu se pot duce in iad decat cu Biblia subsuoara.

  Septembrie 6, 2011 la 2:00 pm

  • nu stiu nici eu, asta ma depaseste. Probabil ca iubirea de sine e atat de mare incat nu mai conteaza nimic decat implinirea sinelui, chiar cu gunoi, nu-i bai, dar sinele trebuie implinit.

   Septembrie 6, 2011 la 2:51 pm

   • nel

    Frumoasa interpretare Filip; cred ca Lary Huch intro predica explica cum cei ce isi aliniaza standardul religios dupa biblie, este decizia lor dar sa se fereasca sa puna acest standard peste cei ce decid sasi traiasca viata altfel. Mi se pare ca e in linie cu ” Cei sfinti sa se sfinteasca..”

    Septembrie 7, 2011 la 1:27 am

 11. VDFilip

  Mantuirea pe muchie de cutit.
  Am puternica incredintare ca daca bogatul ar fi fost suparat pe Dumnezeu inca de cand era in viata pt faptul ca un apropiat drag al lui si-ar fi pierdut sufletul departandu-se de Dumnezeu, Dumnezeu ar fi avut fata de bogat o atitudine cu totul altfel, uimitoare. Cu glasul mieros si in expresie asemanatoare, se agata de mantuirea fratilor sai. Chiar i-a parut rau de fratii sai? Io personal sunt sigur ca nu. De ce oare nu a amintit si de alte rudenii? Nevasta, copii, etc. Nu o fi avut?S-ar putea ca nu. dar inclin sa cred ca da. Asa cum da Domnul Isus pilda, fara prea multe detalii, lasa loc de exemplificare in multiple situatii. Daca ar fi avut nevasta, adica chiar pe sora lui Lazar sau sora lui Lazar sa fi fost nevasta vreunui slujbas al bogatului, ganditi-va cu cata inima putea sa se roage pt fratii sai cand dupa legile de atunci putea ramane si averea si nevasta vreunuia din frati de nu avea urmasi. Din cati ani a trait bogatul pe pamant, nu s-a gandit niciodata ca mantuirea lui Lazar putea fi pereclitata, putea fi pusa pe muchie de cutit de atitudinea lui. Acum o pune si pe a fratilor sai pe muchie de cutit. Stia foarte bn ca celui ce cunoaste mult, i se va cere mai mult. Drept urmare, chinurile de dincolo nu ar fi exclus sa fie in anumit grad la fiecare.
  Orice om ar fi tentat sa spuna: doamne, dar lazar nu putea sa se duca si la poarta altui bogat? Fiti sigur ca atata vreme cat bogatul isi putea mentine bogatia, era antrenat sa interactioneze cu sistemul celorlalti bogati chiar pe muchie de cutit. Se pricepea la asta f. bn, intocmai cum se pricepea si la integrarea altora in sistem. Si bogatii din zilele nostre se pricep la combinari si integrari fiindca asta exerseaza permanent si cu asta se delecteaza tot timpul.Sa poata interactinona, tre sa se si asemene.Nu e mare lucru.Ex criza din zilele noastre care a marit bogatia celor bogati, indiferent ca sunt din China, America ori alte tari. Ce nu ni se spune este ca de nu era criza, bogatii puteau sa se imbogateasca si mai mult iar echilibrul intre sisteme devenea imprevizibil. Fara razboi si tambalau, diferentele de ideologie politica comunista si capitalista au disparut in timp de criza.
  Hai sa recunoastem faptul ca atat pt problemele materiale cat si spirituale nu avem solutii decat pe muchie de cutit, mai ales cand vrei sa le rezolvi si pe unele si pe celelalte.
  Am auzit nu de mult o vorba printre pocaiti: „Cum te judeca pocaitii, nu te judeca nici tribunalul de la Haga”, iar eu ma intreb: daca pocaitii cunosc atat de bn raul si binele, cum de nu observa si de unde pleaca. Eu zic ca de la sistemul propriu al omului si de la sistemul in care este asimilat.

  Dana, am vazut articolul cu „Fereste-te de admiratori” si nu imi vine sa cred ochilor ca ai inceput cu acel verset cu robul Domnului.Doua zile la rand decand bat gandurile in jurul acestui verset. Ma pregateam sa scriu un coment cu titlul: „Sistemul Lui Dumnezeu” care va avea de baza acel verset. GBY!

  Septembrie 8, 2011 la 7:35 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s