ROSE

Adam pacalit de Eva

Genesa 3:1 Sarpele era mai siret decat toate fiarele campului pe care le facuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevarat: „Sa nu mancati din toti pomii din gradina”?”

ȘIRÉT2, -EÁTĂ, șireți, -te, adj. Care știe să profite de naivitatea sau de buna-credință a celor din jur pentru a-și atinge scopurile pe căi ocolite; care dovedește un caracter viclean, perfid. ♦ Plin de subtilitate, de finețe; rafinat; descurcăreț, abil. ♦ Care denotă, trădează viclenie, prefăcătorie, perfidie; care denotă abilitate, subtilitate. (DEX)

De ce sarpele a vorbit cu Eva si nu cu Adam?

Genesa 2:7, 15-17. Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata, si omul s-a facut astfel un suflet viu. 15. Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina; dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit.”

Dumnezeu i-a vorbit direct lui Adam si i-a spus ca daca va manca din pomul cunostintei binelui si raului va muri. Abia dupa aceea Dumnezeu a facut-o pe Eva din coasta lui Adam. (Genesa 2:21-22) Ma hazardez si spun ca s-ar putea ca informatia prinvind interdictia vizavi de pomul cunostintei binelui si raului sa fi ajuns la Eva prin intermediul lui Adam si cred ca e asa tinand cont si de Genesa 3:9-11,17. Adam e cel care a primit interdictia direct din partea lui Dumnezeu.

Adam probabil i-a spus Evei: “draga, avem voie sa mancam din toti pomii, dar Dumnezeu mi-a spus sa nu mananc din pomul cunostintei binelui si raului, ar fi bine daca tot ai fost facuta din coasta mea, sa nu mananci nici tu, daca vei manca vei muri”. Eva nu a avut informatia, revelatia direct din partea lui Dumnezeu, desi a primit aceeasi informatie, probabil cuvant cu cuvant, ea nu a simtit respiratia lui Dumnezeu cand acea informatie a fost data.

Sarpele a stiut ca Adam primise revelatia direct din gura lui Dumnezeu si Eva nu, asa ca a mers la cine stia ca are sanse. S-a apropiat de Adam asa in etape, nu direct, prima data s-a atins de anturaj, care nu avea revelatia directa a lui Dumnezeu, anturaj care stia ce stia din auzite, care a crescut cu idea ca Dumnezeu a zis, fratele cutare a zis ca Dumnezeu a zis, pastoral cutare a zis si el la fel, ba chiar scrie in Biblie, dar anturajul acesta nu a auzit vocea directa a lui Dumnezeu, nu a avut parte de lumina, de ochii larg deschisi, de impactul revelatiei directe din gura lui Dumnezeu.

Si pentru ca sarpele era cel mai siret dintre fapturile care existau, si-a folosit siretenia din plin. Cand ai parte de informatie la a doua mana, impactul e unu minim, esti usor de pacalit si momit. Eva a vrut cu orice pret sa fie mai desteapta decat era, a vazut ca pomul are potentialul de a-i deschide mintea, a vrut sa fie o zeita, a vrut sa fie ca Dumnezeu, nu s-a multumit cu faptul ca totul era perfect, Dumnezeu ii crease un mediu perfect pentru viata, a vrut cai verzi pe pereti. Eva cade in plasa sarpelui siret, ia fructul, musca din el si acuma sarpele prin intermediul Evei ii da lovitura mortala lui Adam.

“pai daca si cea care e coasta din coasta ta a muscat din mar, doar nu esti tu mai destept, si ea are informatia pe care Dumnezeu ti-a dat-o tie, si uite a luat si a gustat, daca nu faci si tu la fel, o sa apara o fisura intre voi si nu e bine, nu e indicat sa fi asa de radical, plus ca s-ar putea sa nu ai dreptate, esti singur pe pozitie, consoarta ta stie ce e mai bine, alatura-te si tu ca sa fie armonie. Daca pana acum a fost armonie sa vezi de acuma ce armonie o sa fie, fa pasul Adame….ce revelatie, ce voce a lui Dumnezeu…. si Eva stie ce sti tu, vrei sa ramai singur si ceilalti sa ti-o ia in fata, ei o sa fie ca Dumnezeu si tu nu, ei o sa fie mega fericiti si tu doar fericit, nu e bine sa ramai singur, hai si tu, intregeste grupul”

Si Adam s-a uitat la Eva care era deja infestata cu microbul pacatului, ea nu era sarpe dar avea acum siretenia aceea in ea, pe care a primit-o de la cel pe care tocmai l-a slujit (Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati, fie ca este vorba de pacat, care duce la moarte, fie ca este vorba de ascultare, care duce la neprihanire? (Rom.6:16)). Asa ca Adam a cazut cu tot cu revelatia directa pe care o avea de la Dumnezeu.

Inselatorul nu s-a schimbat, poate doar a castigat experienta de-a lungul timpului, dar siretenia e inca arma lui favorita, pe unii ii ataca direct iar pe altii prin oameni,de obicei prin prieteni, daca se poate cei mai apropiati, care au invatat cum sa manuiasca siretenia.

One response

  1. 🙂

    Octombrie 8, 2011 la 11:09 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s