ROSE

Natanael (inima fara viclesug) vs Fariseii (inima cu viclesug)

Ioan 1: 45-51. Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: „Noi am gasit pe Acela despre care a scris Moise in Lege si Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.” Natanael i-a zis: „Poate iesi ceva bun din Nazaret?” „Vino si vezi!”, i-a raspuns Filip. Isus a vazut pe Natanael venind la El si a zis despre el: „Iata cu adevarat un israelit in care nu este viclesug.” „De unde ma cunosti?”, I-a zis Natanael. Drept raspuns, Isus i-a zis: „Te-am vazut mai inainte ca sa te cheme Filip, cand erai sub smochin.” Natanael I-a raspuns: „Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti Imparatul lui Israel!” Drept raspuns, Isus i-a zis: „Pentru ca ti-am spus ca te-am vazut sub smochin, crezi? Lucruri mai mari decat acestea vei vedea.” Apoi i-a zis: „Adevarat, adevarat va spun ca, de acum incolo, veti vedea cerul deschis si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se si coborandu-se peste Fiul omului.”

Isus intra in contact pentru prima data cu o parte dintre viitorii Sai ucenici. Il gaseste pe Andrei, care il aduce si pe Petru la Isus, apoi il gaseste pe Filip care la randul lui il gaseste pe Natanael, caruia probabil cu entuziasm ii spune ca L-a gasit pe Mesia. Care este reactia lui Natanael? Natanael este sceptic, are chiar si o remarca care ii tradeaza scepticismul „poate iesi ceva bun din Nazaret?” Ce face Filip? Filip ii spune lui Natanael : „Vino si vezi, lamureste-te singur, analizeaza singur, trebuie sa vezi cum stau lucrurile la fata locului”.

Natanael se duce la Isus iar acesta din urma face o remarca extraordinara „Iata cu adevarat un israelit in care nu este viclesug” „iata un om cu inima curata, iata un om sincer, un om in a carui inima nu exista viclesug, care nu are doua fetze, omul asta nu vrea sa pacaleasca pe nimeni cu nimic”. Prin acest cuvant de cunostinta, Isus ii spune lui Natanael ce se afla in inima lui, ii spune lucruri tainice.

Ce face Natanael, om fara viclesug, cand se izbeste de realitatea supranaturala, cand intra in contact cu Imparatia lui Dumnezeu, cand aude cu urechile lui, cand vede cu ochii lui manifestarea prezentei lui Dumnezeu prin insasi Isus? Natanael este socat, uimit si are urmatoarea reactie:  „Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti Imparatul lui Israel!”,  „Rabi, Tu chiar esti Fiul lui Dumnezeu, incredibil, Filip nu a vorbit prostii, nu a incercat sa ma duca la o secta eretica, wow, deci Tu chiar esti Fiul lui Dumnezeu”.

Natanael la inceput s-a indoit, dar apoi pentru ca era om cu inima curata, fara viclesug, dupa ce merge la fata locului sa se lamureasca, recunoaste ca Isus este Fiul lui Dumnezeu. Cand Natanael are revelatia personala asupra acestui fapt, lucrurile nu se opresc aici. Pentru un om cu inima curata niciodata lucrurile nu se opresc aici. Sincer, fara viclesug, fara dorinta de inaltare, fara smecherii, ipocrizie, prefacatorie, pe langa revelatia initiala, Natanael primeste o promisiune extraordinara  „Adevarat, adevarat va spun ca, de acum incolo, veti vedea cerul deschis si pe ingerii lui Dumnezeu suindu-se si coborandu-se peste Fiul omului.”

Acuma hai sa ne uitam la o alta categorie de oameni, care dupa ce au barfit la o cafea pe marginea lucrarii lui Isus, s-au dus si ei la fata locului, L-au vazut si ei pe Isus fata in fata, au stat si ei de vorba cu Isus, doar ca rezultatul a fost unul complet diferit.

Matei 12: 22-36. Atunci I-au adus un indracit orb si mut; si Isus l-a tamaduit, asa ca mutul vorbea si vedea. Toate noroadele, mirate, ziceau: „Nu cumva este acesta Fiul lui David?” Cand au auzit fariseii lucrul acesta, au zis: „Omul acesta nu scoate dracii decat cu Beelzebul, domnul dracilor!”Isus, care le cunostea gandurile, le-a zis: „Orice imparatie dezbinata impotriva ei insasi este pustiita; si orice cetate sau casa dezbinata impotriva ei insasi nu poate dainui. Daca Satana scoate afara pe Satana, este dezbinat; deci cum poate dainui imparatia lui? Si daca Eu scot afara dracii cu ajutorul lui Beelzebul, fiii vostri cu cine-i scot? De aceea ei vor fi judecatorii vostri. Dar, daca Eu scot afara dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci Imparatia lui Dumnezeu a venit peste voi. Sau, cum poate cineva sa intre in casa celui tare si sa-i jefuiasca gospodaria, daca n-a legat mai intai pe cel tare? Numai atunci ii va jefui casa. Cine nu este cu Mine este impotriva Mea, si cine nu strange cu Mine risipeste. De aceea va spun: orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata. Oricine va vorbi impotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor. Ori faceti pomul bun si rodul lui bun, ori faceti pomul rau si rodul lui rau: caci pomul se cunoaste dupa rodul lui. Pui de naparci, cum ati putea voi sa spuneti lucruri bune, cand voi sunteti rai? Caci din prisosul inimii vorbeste gura. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor pe care-l vor fi rostit.

Ce stim din textul de mai sus? Fariseii care umblau ca turbatii dupa Isus, doar doar ii gasesc nod in papura, afla ca Isus tocmai vindecase un indracit orb si mut. Fariseii intra in contact cu lucrarea supranaturala a lui Isus, de data aceasta se manifesta darul de vindecare, probabil si deosebirea duhurilor. Care este reactia fariseilor? „Omul acesta nu scoate dracii decat cu Beelzebul, domnul dracilor!”

Ce aflam despre farisei din relatarea acesta? Isus le spune in fata ce se afla in inima lor: „Pui de naparci, cum ati putea voi sa spuneti lucruri bune, cand voi sunteti rai? Caci din prisosul inimii vorbeste gura. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.”

Dupa ce Isus li se reveleaza ca Cel care vindeca, dupa ce le explica faptul ca vindecarile astea inseamna ca Imparatia lui Dumnezeu a venit peste ei, si dupa ce acestia resping aceste revelatii, lucrurile nu se opresc aici. Pentru cei a caror inima este rea, plina de viclesug, de fatarnicie, pentru ipocriti si religiosi, urmarea respingerii revelatiei lui Dumnezeu este judecata.

Avem doua categorii de oameni care au auzit ca Isus este in oras, care din start au fost sceptici, prima categorie e reprezentata de Natanael, iar cea de a doua categorie sunt fariseii, unul avea inima curata, ceilalti aveau inima fatarnica. Si cum inimile celor doua categorii sunt complet diferite ca si continut, la fel de diferite sunt si concluziile la care au ajuns. Natanael a ajuns la concluzia ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, iar fariseii au ajuns la concluzia ca Isus lucreaza cu Beelzebul, ca atare Isus este demonizat. Inima curata a concluzionat ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, iar inima plina de fatarnicie, inima ipocrita a ajuns la concluzia ca Isus este un demonizat. Inimii curate i s-a promis de catre Isus deschiderea cerului, revarsarea Imparatiei lui Dumnezeu, inimii fatarnice i s-a  promis judecata, tot de catre Isus.

Paralela dintre aceste doua episoade poate sa aduca lumina in anumite situatii pe care le putem intalni atat pe internet, cat si in viata de zi cu zi. Nu e rau sa fii sceptic, de obicei e bine sa fii sceptic, rare sunt situatiile in care e bine sa fi naiv, scepticismul nu este un pacat. Scepticismul care vine dintr-o inima curata, continuat de o cautare sincera are ca urmare revelatia lui Isus, dar scepticismul care vine dintr-o inima pervertita, plina de viclesug are ca urmare hula impotriva Duhului Sfant.

Imi amintesc de un caz concret cand mai multi din Romania s-au dus la Chris  in Africa de Sud sa vada ce e acolo, si de acolo unii au venit impresionati de lucrarea lui Dumnezeu, au fost atinsi, vindecati, reinoiti, iar alti cativa au venit si au facut diverse inregistrari raspandite pe internet, pe care camarazii lor de gandire si inima vicleana le folosesc pentru denigrarea cuiva, pe care nici macar nu l-au vazut fata in fata. Nici nu ma gandesc ca pastorul Chris ar fi un om perfect care tot ce spune este bine si perfect, ca si mine si tine, are si el scapari, dar e un om folosit puternic de Dumnezeu. Dar cum nu ma indoiesc de faptul ca el e un om care nu are o cunostinta absoluta si normal ca mai face greseli, asa nu ma indoiesc nici macar o clipa de faptul ca acei doi, trei sau cati au fost care au venit cu raportul: „Chris lucreaza cu diavolul” sunt niste fatarnici cu inima pervertita, vicleana si vor avea parte de promisiunea lui Isus in astfel de cazuri si anume judecata, daca nu intervine pocainta intre timp.

Mie mi se pare ca lucrurile sunt foarte clare. Oamenii care sunt sceptici si judeca lucrurile spirituale, se impart in cele doua categorii descrise in acest articol.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s