ROSE

Frica de Domnul

the-fear-of-the-lord-e1311510391491Fapte 2:43-47. Fiecare era plin de frica, si prin apostoli se faceau multe minuni si semne. Toti cei ce credeau erau impreuna la un loc si aveau toate de obste. Isi vindeau ogoarele si averile, si banii ii imparteau intre toti, dupa nevoile fiecaruia. Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima. Ei laudau pe Dumnezeu si erau placuti inaintea intregului norod. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti.

Tocmai avusese loc revarsarea Duhului Sfant la Rusalii, oamenii au fost botezati cu Duhul Sfant, mii de oameni au inceput sa se converteasca, iar cei convertiti aveau anumite trairi pe care din pacate noi nu le prea cunoastem. Frica de Domnul…. Nu e neaparat frica aceea ca Dumnezeu te poate trazni si pentru ca esti pacatos trebuie sa te temi ca oricand poti face cunostinta cu un fulger direct in crestet. Crestinii de la inceput aveau inima curata (vs 46) Probabil dupa episodul Anania si Safira a intervenit si frica aceasta, frica sa nu faci o greseala care ar putea fi fatala, de exemplu o banala minciuna. Cred ca in mare parte frica din vs 43 este una pe care poate unii dintre voi ati experimentat-o la inceputul convertirii voastre sau cand ati avut parte de o intalnire puternica cu Dumnezeu. E acel sentiment ca ti se lasa picioarele doar cand te gandesti la imensitatea lui Dumnezeu, la dragostea Lui perfecta, care pe langa faptul ca iti face extrem de mult bine, iti da si o senzatie de frica. Nu te mai intereseaza nimic decat Dumnezeu, ai mintea conectata non stop la El, nu ai cum sa uiti o secunda de El, pentru ca fiecare celula din tine e imbibata cu acel sentiment de frica de maretia lui Dumnezeu.

Nu poti avea parte de frica despre care se vorbeste in versetele astea daca nu te afli intr-o interactiune puternica cu Dumnezeu. Pentru ca noi ca oameni suntem atat de limitati, nu ai cum sa nu te ia cu tremuraturi cand vezi semne si minuni puternice, cand simti prezenta lui Dumnezeu intr-un mod evident. Opusul limitarii si micimii noastre ca oameni, maretia lui Dumnezeu cand este manifestata produce frica, o frica sfanta. Si in frica asta exista si o doza de frica de a nu pacatui, esti cu ochii in patru continu si veghezi sa nu faci ceva ce Il poate intrista pe Duhul Sfant, pe Dumnezeul pe care Il sti imens si fara margini, pentru ca tocmai L-ai experiemntat.

Nu stiu cum esti tu, dar daca as vedea un olog din nastere vindecat, in genul celui pe care l-au vindecat Petru si Ioan la templu (Fapte 3:1-9), daca as vedea strazi intregi cu oameni pusi pe margine peste care trece umbra lui Petru si TOTI sunt vindecati: Fapte 5:15,16. pana acolo ca scoteau pe bolnavi chiar pe ulite si ii puneau pe paturi si pe asternuturi, pentru ca, atunci cand va trece Petru, macar umbra lui sa treaca peste vreunul din ei. Multimea, de asemenea, alerga la Ierusalim, din cetatile vecine, si aducea pe cei bolnavi si pe cei chinuiti de duhuri necurate: si toti se vindecau.”, daca as vedea ca Anania si Safira au fost omorati pentru ca au mintit (Fapte 5:1-11. O mare frica a cuprins toata adunarea si pe toti cei ce au auzit aceste lucruri.), m-as ingrozi, m-as si minuna dar mi-ar fi si frica. Nu ma mir ca in atmosfera aceea sfanta, oamenii isi vindeau averile, nu mai dadeau doi lei pe posesiunile lor pentru ca descoperirea lui Dumnezeu intre ei era asa puternica incat si-au dat seama ce conteaza si ce nu conteaza, iar averea la urma urmei nu conteaza, daca ai ce manca si imbraca e suficient. Dar la reactii de genul asta, la aceasta frica nu ajungi doar ca ti se pare teoretic corect, ci doar cand cerul invadeaza pamantul si te trezesti in mijlocul manifestarii Imparatiei lui Dumnezeu.

Nu am experimentat inca frica despre care se vorbeste in Fapte, am avut cateva situatii in care mi-a fost frica in prezenta lui Dumnezeu, dar cred ca a fost ceva superficial fata de ceea ce citesc in Biblie, si nu a durat mult. Noi experimentam frica puternica, pana la panica si colaps, fata de lucrurile negative care ni se intampla sau ar putea sa ni se intample, ne temem de diavol, tocmai ceea ce Biblia ne spune de sute de ori sa nu facem, dar ne e inca necunoscuta frica aceea sfanta, pentru ca putin dintre noi am fost pusi in situatii in care sa facem cunostinta cu maretia lui Dumnezeu pana acolo incat sa ne apuce groaza. Unii au senzatia ca intalnirea cu Dumnezeu e ceva banal, simti cel mult un fior sau doua fioruri si o stare de bine si gata, nimic exagerat.

Fratilor uitati-va la primii crestini, tremura pielea pe ei, pentru ca erau martori la dezlantuirea Imparatiei lui Dumnezeu intre ei. Noi nu ne temem de pacat, pacatul e ceva normal, cam nimeni nu crede ca putem fi fara pacat, ca a fi o faptura noua, nascuta din nou inseamna sa fi eliberat de pacat, putina lume stiu care e ingrozita de ideea de a gresi, in rest doar are mila Dumnezeu. Da, are mila, doar ca la nivelul la care era biserica primara, minciuna era un pacat de moarte, interesant, nu? Scapam din vedere faptul ca peste tot in Biblie se vorbeste despre perfectiune, nu se accepta standardul pe care crestinismul l-a creat in zilele noastre. Ne permitem orice si habar nu avem ce e frica de Dumnezeu, ne balacim in frica de diavol si pentru ca Il acuzam pe Dumnezeu ca da necazuri pe care diavolul le da, confundam frica de diavolul cu frica de Dumnezeu, dar nu are nici o legatura una cu alta. De diavol ni se spune sa nu ne temem. Revarsarea Imparatiei lui Dumnezeu aduce bucurie fara margini, extaz la maxim, dar si frica, o frica pe care ramane sa o descoperim, pentru ca ea e ceva ce trebuie sa existe in inimile noastre.

In momentele din istorie in care au avut loc revarsari puternice ale Duhului Sfant, cand oamenii au experimentat botezul cu foc, oamenii au experimentat frica de Dumnezeu. Imi aduc aminte ca l-am auzit pe John Paul Jackson povestind ca la un moment dat a fost dus in cer si s-a trezit in sala tronului si a auzit multimea de ingeri cantand:Sfant sfant este Domnul, si i-au trebuit cateva luni sa isi revina din starea de soc si frica pe care le-a experimentat, si inca un an sau doi sa aiba curajul sa ii mai ceara lui Dumnezeu sa aiba parte din nou de asa ceva. Pentru ca enoriasul roman are senzatia ca Dumnezeu e atat cat se intampla la biserica, Il consideram pe Dumnezeu ca fiind ceva banal, dar nu e deloc banal.

Reclame

9 responses

 1. VDFilip

  1.) Cat de bine ai realizat articolul acesta! Ai predicat vreodata de la amvon? De s-ar intampla vreodata sa apar dupa amvon in vreo biserica si as vedea ca esti prezenta, fii sigura ca te-as chema sa predici de la amvon. Satisfactia la limita maxima as avea-o sa se intample asta in biserica penty cea mai conservatoare.______2.) Starea bisericii primare ce ai descris-o asa fain, cred ca o vom intalni-o in zilele la care se face referire in Ioel cap.2. Gandindu-ma si la versetul ce l-a amintit Mihaela, io cred ca vor avea loc evenimente incredibile cand se va trece de la o extrema la alta. _____ 3.) Sfarsitul Ananiei si Safirei seamana cu al lui Saul. Dumnezeu i-a dat harul sa proroceasca odata. Cand interesele lui au devenit prioritare fata de ale lui Dumnezeu, ajunge pana acolo ca il minte pe Dumnezeu. Daca stam bn sa ne gandim ca evreii aveau mai tot timpul animale pregatite pt jertfe, oare atatea animale avea de gand Saul sa le aduca jertfa? Si Dumnezeu ii mai da o sansa. Mai p roroceste odata. Dar cu toate astea, Saul se vede superior Lui Dumnezeu si ii omoara prorocii. _____4.) Cu cat tupeu au folosit unii prorocii mincinosi in crima organizata si cu cata lipsa de mustrare de constiinta au ucis pe adevaratii proroci, atat in vechime cat si in zilele noastre! Cu cata usurinta se predica fals, mincinos, idolatru punandu-se in folos interesele oamenilor inaintea intereselor din Biblie! Spune-le celor ce au facut crime printre adevaratii crestini ca a-l minti pe Dumnezeu sau a minti in Numele Lui e cel mai suparator pacat impotriva Lui si iti vor spune ca pacatul cel mai grav e curvia, fiindca cu acest pacat voiau sa-si poceasca victimele, cu acest pacat il ispiteau pe Dumnezeu, si acest pacat la propriu era folosit in teorie pana se abatea atentia ca al 2-lea pacat grav era curvia la modul figurat, curvia cu lumea si cu idolii, pacat prin care ajungi sa faci rau si celor din jur. De la preocuparea de a nu comite aceste lucruri pana la starea bisericii primare e cale de o vesnicie pt unii. De ce? Fiindca si pana la primul punct, pana la preocuparea de care am amintit e o cale infinita. Cine are de fapt nevoie sa il minta pe Dumnezeu si mai pun si pe altii sa faca asta?

  Martie 12, 2013 la 9:11 pm

 2. Iti dai seama care ar fi continuarea daca m-ai invita la amvon intr-o bise penticostala cum e pe la noi :))

  Martie 12, 2013 la 10:23 pm

 3. VDFilip

  Sigur imi dau seama. De cand ma gandesc la multe, la foarte multe biserici de toate cultele care ar trebui mai intai desfiintate ca apoi sa le poti face un bine. Pe cele de rit penty, asta ar fi o solutie, sa apari in bis. si tu si Mihaela, Ana, „ucenicul”, iar inainte de a va da cuvantul as invita pe unu din aceia din care urla ca descreieratul pe la evanghelizari si „ruguri aprinse”, din aceia care urla si nu spun nimic si ne face de tot compromisul. La indivizi de astia, sistemul nu-i face nici o cruce si nu-i pune nici o piedica fiindca ii place de ce-i in stare. Ei, la unul de asta, cand ar fi la decibelii cei mai inalti, chiar i-as face o batatura serioasa si l-as intreba: shi racnieshti si jiemi bre asha di parca ai shi buhaiu satului? Apoi mi-as aduna toata seriozitatea si pocainta si inteligenta si le-as folosi sa-i pun o piedica la plecarea de la amvon incat sa-l cobor la decibelii cei mai de jos, la nivelul unde poate invata sa predice cu post, cu lacrimi si cu rugaciune. Numa bine atunci ar sta atent si la ce spune Biblia. Majoritatea persoanelor de gen feminin sunt casatorite, au copii. Daca le-ar fi dat voie apostolul sa invete in adunari, multe ar fi uitat, ar fi neglijat misiunea cea mai gingasa si superioara de a actiona asupra celulei societatii, adica familia. Daca au dreptul sa-si invete copiii, de ce nu ar avea dreptul sa invete si in adunare fara ambitia de a domina barbatii. Toti tre sa se supuna unii altora in dragoste ca adevarati slujitori. Pe langa faptul ca femeile au misiunea cea mai gingasa de a-si educa copiii, si de ce nu si barbatul, mai are si d a t o r i a de a actiona in umplerea vaselor cu untdelemn. Grea misiune! Mare datorie si responsabilitate. Barbatilor le pica para-malaiata in gura lu natafleata misiunea asa usoara sa urle la amvon. Unii urla fiindca asa fac si acasa, altii urla sa vada lumea ca la el acasa canta cocosul nu gaina, chiar si de sub pat, iar majoritatea urla si gem ca ii ustura in cot de pocainta si de cunostiinta. Ei Dana, sunt sigur ca am face echipa bn si am realiza un tip mai inteligent de evanghelizari si la nevoie ar predica mai multe femei, si din cuvant si cu fapta. Oare cum ar arata o femeie sa racneasca de la amvon?

  Martie 13, 2013 la 12:22 am

 4. VDFilip

  Daca barbatilor le place sa le fie sotiile supuse si i-ar apuca damblaua sa vada o femeie urland la amvon, atunci cum ar tre sa arate un barbat supus D-lui Isus care este capul bisericii? Cati barbati nu folosesc pasajul din Biblie cu supunerea sotiei in fata sotului pt a-si domina sotia. Nu au dreptul sa se foloseasca de acest pasaj daca ei nu sunt supusi Lui Hristos. Cati din lume nu critica si le pica greu racnetele de la penti, fiind satui de alea din lume ori din familie.

  Martie 13, 2013 la 12:42 am

 5. :)))) m-ai facut sa rad. Mersi:) Am incercat sa imi imaginez cum ar arata o femeie sa ragneasca din toti plamanii la amvon, si cred ca ar fi mai rau ca urletele barbatilor:)) Mare minune ar fi sa se accepte femei la amvon in bisericile penti, ar spurca amvonul banuiesc. Io nu imi fac sperante dpdv asta. Cred ca atunci cand ne vom apuca unele dintre noi de predicat, sigur se va lasa cu persecutie, dar e interesant, mi se pare interesant destinul de martir.

  Martie 13, 2013 la 12:54 am

 6. VDFilip

  Dana, am o rugaminte la tine. Fa te rog un articol cu titlul: „Cu bucurie vor secera aceia / Cei ce cu lacrimi depun samanta lor.” M-as bucura de s-ar gasi un clip cu aceasta cantare cantata in cor si care sa-l atasezi articolului. Intr-o luna, o luna jumate cat voi participa pe blog, pana nu voi fi prins in alte activitati si datorii, sper sa pot convinge un dirijor apropiat sa realizeze un clip. Mai greu ar fi sa-l conving sa fie de acord cu expunerea clipului. De vor fi si alti dirijori dispusi sa faca asta, bucuria imi va fi mai mare. Corul e slabiciunea mea. Ce frumos ar fi articolul avand atasate si clipuri cu cantarea respectiva pe diferite aranjamente muzicale. Si bineinteles ca ai gasi tu clipuri si cu predici si nu ar fi deloc un articol plictisitor chiar daca ar fi mai mare.

  Martie 13, 2013 la 11:59 am

  • Parca m.a apucat durerea de suflet numa cand am citit versurile, e greu cu semanatu,foarte greu, mai ales când nu te multumesti sa arunci samanta la întâmplare in viața oamenilor, iar rezultatele când or apărea probabil nu ești acolo sa le vezi si e o anumită frustrare in chestia asta. Nu știu când o sa am curajul sa mă concentrez la subiectu asta ca se lăsa cu plâns.

   Martie 13, 2013 la 1:48 pm

 7. VDFilip

  Va tre sa recitesti intreg blogul?! Si comenturile multora le-ai uitat? Nu se stie niciodata cum va schimba Dumnezeu lucrurile si va tre nu doar sa predici sau sa predicati si voi femeile de la amvon; mai mult, sa formati un grup nu doar de lauda ci intr-adevar si de inchinare si sa va rugati de la amvon, inclusiv pt semne si minuni, pt binecuvantare, pt vindecari, revarsarea Duhului Sfant, etc. Cum nu s-ar aprinde cei din bis. in rugaciune sa existe cu adevarat un grup de lauda si inchinare! Cine crezi ca va fi impotriva voastra cand Dumnezeu va fi pt voi si are cv de facut? Depinde de preocuparile voastre. Curaj fetelor! Dumnezeu alege lucrurile slabe sa le faca de ras pe cele tari.

  Martie 13, 2013 la 10:49 pm

 8. Io abia astept sa se intample asta, la momentul potrivit se va intampla, de la amvon sau nu, ca si de langa amvon se poate:p

  Martie 13, 2013 la 11:15 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s