ROSE

PROSTIA

De unde vine prostia? Unii ar spune ca prostia tine de gradul de inteligenta, dar uite ce ne spune Isus “Căci dinăuntru, DIN INIMA OMULUI, ies gândurile rele, curviile, furturile, crimele, adulterele, lăcomia, răutatea, înşelăciunea, depravarea, ochiul rău (invidia, zgarcenia), blasfemia, mândria şi PROSTIA! Toate aceste rele ies dinăuntru şi-l spurcă pe om!” (NTR) Marcu 7:21,23

Printre lucrurile enumerate de Isus, care vin din inima omului se afla si prostia.

Asa cum Dumnezeu condamna curvia, crimele, lacomia, rautatea, inselaciunea, mandria, Dumnezeu condamna si prostia. In felul asta putem sa ne dam seama ca nu se refera la ceea ce unii ar crede, Isus nu se refera la prostia care deriva dintr-un eventual IQ mic, nu are nimic de a face cu nivelul de inteligenta, Isus se refera la prostia care are de a face cu inima.

Prostia despre care vorbeste Isus in acest verset este impletita cu mandria, fudulia, ipocrizia, invidia, lacomia, rautatea. Toate acestea si nu numai, sunt componente ale prostiei, si cand un om este mandru, nu isi vede varful nasului, cand se crede superior, cand e lacom sau rau, atunci acel om este prost.

Prostia nu se trateaza cu frecventarea a nu stiu cate scoli, cu invatarea a nu stiu cate limbi straine, prostia nu se anuleaza prin diplome, prostia se anuleaza prin schimbarea inimii, pentru ca prostia vine din inima. Sistemul de educatie asa cum este el pe pamant, s-ar putea chiar sa dea aripi prostiei in loc sa o starpeasca.

Stateam ieri in bucatarie si de acolo aud televizorul care se afla intr-o camera apropiata, nu am vazut cine vorbea, nu am cunoscut vocea, dar persoana pe care am auzit-o cam 5 minute, a reusit sa ma scoata din sarite tocmai prin prostia de care vorbesc in articolul asta, apoi am aflat cine era, e intr-o pozitie de sus, probabil are diplome, poate un IQ destul de mare, dar garantat sufera de prostie.

Simptomele prostiei nu sunt nota 4 la matematica, sau o cultura generala dezastroasa. Simtomele prostiei sunt: mandria, ipocrizia, figurile in cap, impresia ca tu esti cel mai cu mot dintre toti, aroganta, lipsa de bun simt. Omul este prost atunci cand nu recunoaste si nu traieste ordinea lui Dumnezeu, cand se crede mai destept ca El, cand se baga unde nu ii fierbe oala, cand nu isi vede locul, este prost cand se ridica impotriva a ceea ce Biblia spune ca e adevarat (vezi religiosii), cand crede ca este bine, traind departe de Dumnezeu, cand ii darama si ucide pe cei din jur, cand isi bati joc de altii, cand minte ca sa traga foloase de pe urma altora, cand este hot de inimi sau bunuri materiale, cand pofteste ce nu e a lui, cand este mana in mana cu diavolul si ii place.

Prostia umbla pe strada imbracata in cele mai diverse culori, poate fi exprimata in multe feluri, dar intotdeauna vine dintr-o inima care nu a prea avut tangente cu Dumnezeu, decat probabil in teorie. Un om destept nu va avea fumuri in cap niciodata, pentru ca stie ca asta e o prostie. Un om destept nu va fi zgarcit niciodata pentru ca stie ca a darui este cea mai buna afacere. Un om destept nu va actiona cu rautate pentru ca de destept ce e, stie ca ceea ce seamana omul aceea va si culege.

Nu trebuie sa ne facem un test de inteligenta ca sa aflam daca suntem prosti sau nu, e suficient sa ne uitam la propriile roade, pentru ca o inima fireasca va da acele roade care sunt infratite pana la contopire cu prostia. Si daca chiar vrem sa aflam daca suntem prosti sau nu, cu siguranta vom afla daca raspundem la urmatoarele intrebari:

Sunt mandru, ma dau mare?

Sunt invidios?

Sunt rautacios?

Sunt lacom, poftesc ce are altul?

Ucid (cu vorba)?

Fur?

Seduc (si apoi abandonez)?

Insel, mint, tradez?

Sunt zgarcit?

Ma bag unde nu imi fierbe oala?

Etc…..

Cat mai multe raspunsuri DA, indica un grad mare de prostie. (Rezultatul testului este irelevant pentru cei care nu stiu sa fie sinceri cu ei insisi!)

2 responses

  1. Ar fi fost util și un articol pentru soluționarea acestei probleme .

    Iunie 13, 2013 la 9:46 pm

    • Daca prostia e ceea ce se spune in articolul asta, atunci abandonarea vietii in mana lui Dumnezeu ar fi solutionarea problemei. Oricum multumesc de idee, sa vad cand am inspiratie o sa incerc sa scriu si un articol care sa aduca solutii problemei:)

      Iunie 13, 2013 la 10:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s